Menu

Zonde van de Zusters

Het verhaal

Zondag 13 februari 2016 speelde Komedikato Toneel weer twee voorstellingen in buurthuis Keijenburg. Om 14.00 uur een middagvoorstelling en om 19.30 uur een avondvoorstelling. Dit jaar voor de 21e keer. Met een komisch, hoe kan het ook anders, geschreven blijspel van Ton Davids. Een avond en middag vullend blijspel voor zes dames en twee heren. Zes nonnen verbouwen hun klooster tot een katholiek pretpark. Met de verkoop van kloosterbier, kaas en een wonder proberen de kloosterlingen het hoofd boven water te houden. “Zonde van de Zusters” was de titel van het blijspel. Cocky van Meer regisseerde het toneelstuk dit jaar voor de tweede keer. Het komische blijspel gaf een inkijk op het Rijke Roomse Kloosterleven van vroeger.

De rolverdeling was als volgt:

*Journalist en Hulpbisschop gespeeld door Kees van Akkeren.

*Zuster Rebecca gespeeld door Lianne van Wezel.

*Pastoor Breukelmans gespeeld door Frank van Akkeren.

*Zuster Francisca gespeeld door Anja Buijs.

*Zuster Clara gespeeld door Jolanda van Akkeren.

*Moeder Overste gespeeld door Marian van Wijngaarden.

*Zuster Kunegunda gespeeld door Mandy Buijs.

*Zuster Agaath gespeeld door Jessica Voeten.

En dan het verhaal:

Klooster Parc is een klooster waar mensen een weekje kennis kunnen maken met het katholieke “Rijke Roomse Leven”. In een week krijgen ze veel informatie en ervaringen voorgeschoteld. Tot zelfs een wonder gaat er gebeuren. En niet te vergeten de verkoop van het kloosterbier en kloosterkaas natuurlijk. De zaken gaan goed en de gedachte dat het klooster moet sluiten is verre van weg.

Doch Moeder Overste is vergeten belasting te betalen. Een dikke blauwe enveloppe zorgt ervoor dat het klooster in een zware financiële crisis komt te verkeren. Maar er gebeurt een wonder. Er komt post van Disney World Parijs. Ze willen het katholiek pretpark wel kopen. Dat komt voor de kloosterlingen financieel goed uit. Maar het klooster moet dan wel sluiten en de zusters moeten dan ook op zoek naar een andere woonlocatie.

Moeder Overste slaapt slecht en zuster Francisca zit in de overgang. De hormonen gieren door haar lijf. Ze gaat het aanleggen met pastoor Breukelmans. Hij is een groot wijnkenner en biechtvader van de zusters, een vertrouwenspersoon dus.

Zuster Rebecca is ook bekend met de financiële zorgen en probeert te helpen. Ze wil ze aan journalist Boeyens wat “akkefietjes” uit het kloosterleven verklappen. Hij moet er wel wat voor over hebben en betalen natuurlijk. Alle beetjes helpen, zo denkt zuster Rebecca.

In haar rol als “Bedrijfshulpverleenster” voelt Zuster Clara zich niet helemaal serieus genomen. Ze gaat haar capaciteiten waar proberen te maken in de groenten- en fruittuin.

Zuster Agaath is danig in de war en bezorgd om Sint Juttemis. Ze is er heilig van overtuigd dat Sint Juttemis bestaat. Een zuster uit Polen, Hospitante Kunegunda die een blauw habijt draagt, heeft het op Sint Juttemis voorzien.

Er gaan klappen vallen en er worden foto’s gemaakt. Zuster Kunegunda blijkt geen zuster te zijn. En de relatie tussen zuster Francisca en pastoor Breukelmans krijgt bizarre proporties. Journalist Boeyens is geen journalist maar blijkt een hulpbisschop te zijn. Disney World Parijs stuurt alvast vrijkaartjes. En Sint Juttemis blijkt toch te bestaan en de sleutel te vormen voor het oplossen van de financiële problemen van het klooster Parc. Op het eind is de hulpbisschop nog een probleem. Gelukkig heeft zuster Agaath een idee. De pastoor moet nog even uit de kast komen en een dansje doen om de zaak helemaal af te ronden.

Zoals altijd leuk en vlot gespeeld, en eind goed, al goed. Ondanks het mooie weer, vooral in de middag, waren beide voorstellingen gelukkig goed bezet met toneelliefhebbers. Dat was ook goed te merken aan het grote aantal geparkeerde auto’s in de straten rondom het buurthuis. Het succes is Komedikato Toneel van harte gegund. Ze hebben er vanaf september 2015 weer keihard en plezierig voor geoefend. In de eerste week van september 2016 beginnen de repetities weer in buurthuis Keijenburg op dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  19 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal