Menu

Zal God ons scheiden?

Het verhaal

Mevrouw De Beer was met haar man in Roosendaal komen wonen. Ze belandden in de Westrand. Ze waren jong en ondernemend, en door hun wilskracht leek de overgang van de grotere stad naar het kleine Roosendaal niet zo groot. Van thuis uit waren ze gewend om elke zondag naar de kerk te gaan en ze wilden die gewoonte hier in Roosendaal gewoon volhouden. Dus hebben ze zich opgegeven bij de Corneliuskerk, in de Hulsdonksestraat. Het was eind jaren vijftig.

Op een mooie zondag zijn ze voor het eerst met veel zin naar de Corneliuskerk gegaan. Bij binnenkomst van de kerk wilden ze samen een plaats zien te vinden, maar daar werden ze op aangesproken. Mannen en vrouwen mochten in die tijd niet naast elkaar zitten in de kerk… Mevrouw De Beer was dat niet gewend en ze vond dat ze best naast haar man kon zitten. Dus stelde ze dat voor. Haar argument hiervoor was: ‘’Alleen God zal ons scheiden!’’ Maar het mocht niet, Ze moest bij de rechtse rij gaan zitten en niet moeilijk doen. Mevrouw De Beer vond het absurd en met gemengde gevoelens hebben ze de kerk verlaten.

Een jaar later kwam op een avond meneer pastoor langs. Dat was in die tijd de gewoonte. Na een bakje koffie legde meneer pastoor uit waarvoor dat hij kwam: ‘zieltjes tellen’! “Nou”, zei mevrouw De Beer, “dan bent u snel uitgeteld. Wij zijn maar met z’n tweetjes.”

“Maar beseft u wel hoeveel pijn u heeft veroorzaakt door uw houding destijds?’’ Nee, dat besef had meneer pastoor niet, en dat liet hij ook merken… ‘’Ik kom overigens niet alleen daarvoor, maar ook voor de jaarlijkse bijdrage voor de kerk!’’ Omdat ze er nog steeds boos over was, zei mevrouw De Beer dat ze geen gebruik meer maakten van de kerk en ze niets hoefden te betalen. Het werd een onaangenaam gesprek en uiteindelijk is meneer pastoor kwaad weggegaan. ‘’De kerk heeft het vorig jaar overleefd zonder uw bijdrage, dus nu zal het ook wel lukken!’’

Mevrouw De Beer en haar man zijn daarna nooit meer naar de kerk gegaan.

De parochie rond de Corneliuskerk is in 1970 opgeheven en samengevoegd met de H. Kruisparochie. De in 1916 – 1917 onder architectuur van J. van Groenendael gebouwde kerk is drie jaar later, in 1973, afgebroken. Daar staat nu de Corneliusflat.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  26 juni 2017
 • Auteur:
  Layla Oztekin-Reis
 • Periode:
  1950 - 1959
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal