Menu

Winter 2013 in Roosendaal

Het verhaal

De maand die zorgt voor gezelligheid zoals Sinterklaas, kerstdagen en Oud en Nieuwjaarsdagen. Met of zonder sneeuw, het doet er niet toe. De binnenstad van Roosendaal was feeëriek versierd met slingers en kerstverlichting en kerstbomen. Duizenden lichtjes die vooral ‘s avonds het vertrouwde kerstgevoel naar voren brengen. Met meer dan genoeg koopavonden en -zondagen om inkopen te doen. Immers de winkels en horeca moeten toch de sfeer aangeven en daar hebben ze baat bij! ‘Beleef ̓t in Roosendaal!!’

De ijsbaan stond weer op d’Ouwe Mart en de horeca is daar blij mee. Van 6 december 2013 tot 5 januari 2014 kon er volop worden geschaatst. Bijna alle scholen stuurden hun groepen naar de ijsbaan. De jeugd had het bijzonder goed naar de zin, vooral omdat het onder schooltijd gebeurde! Schoonrijden op de schaats is cultureel erfgoed geworden. Promotor was schaatslegende Ard Schenk, drie keer Wereldkampioen Allround bij de amateurs en drie keer Europees kampioen en een keer bij de profs. Bovendien nog drie gouden Olympische titels. In totaal 25 medailles. Schoonrijden is in ons land de oudste vorm van schaatsen.

Hij liet een demonstratie clinic schoonrijden zien van 16.00 uur tot 17.30 uur. Tevoren gaf hij een lezing in het schaatscafé over zijn pas verschenen boek ‘Je tweede jeugd begint nu!’. Ambassadeur Clinic Schoonrijden Ard Schenk vond het ontspannend en genoot ervan om zijn schaats kunsten te tonen. Uiteraard zagen de horecaondernemers het ook helemaal zitten. Zij zorgden voor voldoende hapjes en drankjes en de nodige ambiance!

Het Bewonersplatform Centrum en ’t Hart voor de Binnenstad organiseerden de stadslunch op zaterdagavond 14 december 2013.

Op de Winterse Stadsbarbecue in het Emile van Loonpark kon voor een redelijke prijs lekker gegeten worden. Met steun van de gemeente en horecaondernemers. En zo hoort dat natuurlijk! Platformvoorzitter Ad Huijzers verkleed als Kerstman, verwelkomde ruim 80 mensen. Kerstbomen en verlichting rond de kiosk zorgden voor een gezellige en aparte kerstsfeer. Eén van de organisatoren zei blij te zijn met de opkomst en het ‘smaakt’ naar meer. Gelukkig was het goed weer zodat er geen tenten aan te pas hoefden te komen.

In de stad klonk kerstmuziek en de Kerstman reed zijn rondjes in een arrenslee door de straten. Er werden cadeautjes uitgedeeld onder het winkelend publiek door twee hulpjes. Twee Jippen, zo worden ze genoemd door de Kerstman, deelden kortingsbonnen uit van verschillende winkels. Jammer dat er geen sneeuw lag, want anders waande men zich in een 19e eeuwse stad van Charles Dickens.

In de parkeergarages kon er op de koopzondagen 15, 22, 29 december 2013 gratis geparkeerd worden. Een goed genomen beslissing vonden de horecaondernemers en winkeliers. En ook het winkelend publiek natuurlijk, want die kunnen het geld weer ergens anders voor besteden.

Zaterdag 21 december 2013 gaf Vocal Group Nouveau een winterconcert in samenwerking met Beware of Bonnie Bleeeer. Een gevarieerd programma in het schaatscafé op de Oude Markt. De voorstellingen waren om 15.00 uur en 19.00 uur. Nouveau is groep uit Roosendaal met zangers en zangeressen die a capella en close harmony zingen. Diverse stijlen zoals Soul, Funky jazz, Bepop, Pop,

Swing etc. En een combo met bas, piano, gitaar, drums, percussie en blazers. ‘Nouveau 25 jaar’. Het jubileum wordt gevierd in april 2014.

Veel kerstsfeer in de stad, opgeluisterd door verschillende muziekgezelschappen op de laatste koopzondag voor Kerstmis en in winkelcentrum De Biggelaar was er doorlopend een kerstmarkt.

En dan de kerstmannenloop, de ‘Santa Run’. De Rotaryclub Roosendaal organiseerde de sponsorloop voor de eerste keer. De Santa Run wordt in veel steden gelopen. Het doel is geld in te zamelen voor het binnenkort te openen inloophuis Rose Linde. Voorzitter Peter Buijs van de stichting Rose Linde zegt dat vanuit een hospice in Roosendaal de vraag kwam naar een inloophuis. Een locatie waar mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten en over hun ervaringen kunnen praten. Een mooi initiatief dus wat gecombineerd werd met ‘Roosendaal zingt Kerst’.

Op zondag 22 december 2013 was de warming-up op het Tongerloplein. Een drukte van belang bij de bus waar de rugnummers voor de lopers werden uitgedeeld. In de foyer van schouwburg De Kring konden de deelnemers hun kerstmannenpak aantrekken. Onderwijl viel de regen met bakken uit de lucht. Gelukkig slechts voor even. Koud was het niet, 9C. Daarna dreven donkere wolken over onze stad, jammer genoeg. Het weer verder werd wisselend met buien en de paraplu’s kwamen goed van pas. En zoals iemand zei: “ ’t Had beter wat kouder mogen zijn om te lopen, in plaats van deze regen”. Jong en oud, verkleed als Kerstman, diende zich aan om mee te lopen voor het goede doel. Waarna het startschot werd gegeven voor de 2,5 of 5 km. Kerstmannenlopers en Kerstvrouwenlopers. Een heel spektakel hoor, toen enkele honderden Kerstmannen ‘op de loop gingen’ door de hele stad. De voorzitter van de Rotaryclub Roosendaal Thed van Kempen sprak van een geslaagde sportieve sfeervolle middag.

Een kerstmannenpak kostte € 15,= per persoon. Met na afloop nog een versnapering en een prachtige Santa Run-medaille. Peter Loukes van de stichting kon een cheque van € 5000,= aanbieden aan Peter Buijs van de stichting Rose Linde.Daarna kon men zich aansluiten om te zingen op het Tongerloplein bij ‘Roosendaal zingt Kerst’.

Roosendaal zingt Kerst, het populaire meezingevenement, gebeurde weer op de oude vertrouwde plek, namelijk het Tongerloplein. Zondag 22 december 2013 kon er gezongen worden van 17.00 uur tot 19.30 uur. De kersteditie, welke al 10 jaar bestaat en waar het publiek de artiest is, gaat voor het 4e jaar in de buitenlucht. Met muzikale ondersteuning van SKOOR-AKKOORD en Xammeramme. Ondanks de regen was het toch gezellig. De meezinglijst bestond uit o.a.: I’m dreaming of a white Christmas, Jingle Bells, Brabant Op straat, Vrede, Blue Christmas, Driving home for Christmas en natuurlijk Stille Nacht en Oh Dennenboom. En van Urbanus het liedje ‘n Bakske vol met stro’. Op een groot scherm kon men de liedteksten lezen.

Eric Hopstaken, bestuurslid van Roosendaal zingt Kerst, zegt veel positieve reacties te hebben ontvangen. Dus volgend jaar weer!

En in de Sint Jan, mooie naam toch hé, nam ‘De Orde van Tongerlo’ op bekwame wijze de zorg voor het open podium op zich met kerstzang en ambiance. Nu de platanen en lindebomen het moeten laten af weten wat bladeren betreft, zijn er twee metershoge kerstbomen geplaatst. Eén op de Oude Markt naast de Sint Jan en één op Tongerloplein.

Op Kerstavond, dinsdag 24 december 2013, speelde stadsbeiaardier Toni Raats vanaf 21.00 uur tot 22.00 uur een speciaal kerstprogramma op het Carillon vanuit de toren. Een bijzonder concert om de kerstdagen tegemoet te gaan. En voor diegene die het kerstgevoel en -gehoor op deze bijzondere wijze willen beleven. Op 1e Kerstdag beierden de eeuwenoude kerstklokken om 12.00 uur vanuit de toren van de Sint Jan. Laat ons hopen dat we het klokgelui nog lang mogen blijven horen over en in het Hart van Roosendaal! Prachtig!

Maar er komen sombere berichten binnen net na de kerstdagen. Boekhandel Roosendaal, de voormalige Bruna in de Dr. Brabers straat, gaat sluiten. Ook Boekhandel ‘Het verboden Rijk’ in de Passage en Rijwielhuis Fiets-plus in de Raadhuisstraat stoppen ermee. Wethouder Hans Verbraak noemt het een ramp voor het winkelhart van onze stad, meer leegstand kunnen we niet hebben. Omdat steeds meer mensen online winkelen is het offline moeilijk concurreren. Vooral de boekwinkels hebben het lastig. Een sterke internetformule is nodig om offline en online te verkopen. Maar niet elke kleine ondernemer kan dit aan. Schets een toekomstbeeld hoe een stad eruit ziet zonder winkels? Wat komt daarvoor in de plaats?

Informatie
 • Gepubliceerd:
  19 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal