Menu

Wielerronde Nispen 2015

Het verhaal

Zondag 12 juli 2015. De dag begon met regen. Sport- en wielerdorp Nispen opende deze dag als eerste de Wielerzomer in de gemeente Roosendaal. Op die dag werd de 41e wielerronde van Nispen verreden. Tevens ging het om het 35e kampioenschap van Nispen waar gestreden werd om de bekende ‘Ad Bastiaanse’-trofee. Gelukkig klaarde het weer op, zodat men van een mooi evenement kon gaan genieten met een goede temperatuur van 19 graden Celsius voor de kijkers en deelnemers. Tussendoor een paar spatjes regen, maar daar bleef het ook bij. Tja, het weer kan altijd een belangrijke rol spelen bij dergelijke evenementen in de buitenlucht. Het aantal toeschouwers viel enigszins tegen. Wellicht was dit ook te wijten aan de evenementen in de omliggende plaatsen. Er is immers elk weekend wat te doen in de kerkdorpen en gemeente Roosendaal.

Van 9.00 uur tot 19.00 uur werd de dorpskern voor alle verkeer afgesloten! Het parkoers was zoals ieder jaar start en finish Dorpsstraat, De Lind, Bergsebaan en het dit jaar prachtig vernieuwde Kerkplein. Traditioneel wordt het wielerfestijn gehouden op de derde zondag van augustus. Omdat die datum midden in de vakantieperiode valt, meende de organisatie de datum te moeten gaan veranderen naar 12 juli 2015. Tevens wordt in Etten-Leur op de derde zondag van augustus de profronde verreden wat wellicht het aantal bezoekers kan schaden.

De derde editie van de Nispense Rabobank Dikke Bandenrace en Funklasse werd verreden. De funklasse is voor de Nispense jeugd, maar ook voor de jeugd uit België die mee kunnen fietsen op gewone fietsen. De banddikte moet wel 28mm bedragen. Het wielercomité gaf voor deze wedstrijden wielrenhelmen in bruikleen. Een mooie geste, want het is haast ondenkbaar in deze tijd dat er zonder hoofdbescherming wordt gereden.

Het kampioenschap werd ook dit jaar weer verreden als een prominentenwedstrijd. Deze worden door de KNWU gehouden. Daar komt dan ook nog bij, dat de renners heel belangrijk tevens verzekerd zijn. De start van deze 40 kilometerwedstrijd is om 14.45 uur. Elke Nispenaar vanaf 16 jaar kon aan deze wedstrijd mee doen op een racefiets, maar ook op een gewone fiets.

Om 10.15 uur startten de nieuwelingen voor 40 km. Om 11.30 uur De Rabobank Dikke Banden Race. Om 12.30 uur Funklasse 4-ronden. Om 13.30 uur Amateurs A sportklasse en junioren voor 60 km. Bekende namen Eddy Ijzendoorn, Ruud Havermans, Wim Oldenburg en

oud-profrenner Eric Dekker. Drie Dubbel Dekker was zijn bijnaam. Hij won ooit 4 etappes in de Tour de France. In 2001 werd hij 2e in de Ronde van Vlaanderen.

Om 14.45 dan de Prominenten, Kampioenschap van Nispen, voor 40 km te laten starten. Vervolgens om 16.15 uur startten Elite-mannen en Beloften voor 80 km.

Twan Brusselman uit Helmond en Gerwin de Regt waren vooraf kanshebbers. Twan Brusselman van cyclingteam Jo Piels won zaterdag de 40e ronde van Maren-Kessel. Het was een goed weekend voor hem, want ook vandaag was hij de sterkste in Nispen.

En Gerwin de Regt uit Nispen, R.S.C. De Zuid-Westhoek, won de 40e ronde van Yerseke op zaterdag 30 mei 2015. Hij probeerde in Nispen voor eigen publiek er even vandoor te gaan, maar werd snel terug gepakt door Twan Brusselman. Met Kelvin van den Dool en Nicky Verdaasdonk wist Twan Brusselman zijn winst waar te maken. De ‘Ad Bastiaanse’-trofee werd gewonnen door Serge Guns. Hij is voor de 5e keer kampioen van Nispen geworden. Peter Jansen werd 2e, William Dircken 3e .

Maandag 13 juli de Ronde van Heerle, dinsdag 21 juli de Nationale Jeugdronde, zaterdag 1 augustus De Volksronde aan de Kade, maandag 3 augustus Draai van de Kaai, dinsdag 4 augustus de Hel van de Pin, donderdag 10 september Kermisronde en zondag 20 september de citymountainbike op de Oude Markt.

En nu maar hopen dat voor elk evenement het weer goed uitpakt, want publiek en bezoekers zijn belangrijk voor inkomsten om de evenementen draaiende te houden. Vooral nu al jaren lang subsidies en sponsoren het laten afweten of hun sponsoring verminderen.

Enfin, Nispen wat de wielerronde betreft, tot volgend jaar maar weer.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Trefwoorden:
  Sport
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Nispen

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal