Menu

Wielerronde Nipsen 2013

Het verhaal

Het kampioenschap van Nispen 18 augustus 2013. De dag begon met slechte weersvooruitzichten. In de ochtend regende het behoorlijk. Doch tegen het middaguur klaarde het op en bleef het verder de hele dag droog en zonnig. Voor de 39ᵉ keer ging de jaarlijkse wielerronde weer van start.

Jan Verhaard had de eer om het startschot te geven voor het Kampioenschap van Nispen en de Ad Bastiaanse-beker voor een groot aantal deelnemers. Jan is één van de initiatiefnemers van de ronde. Tevens is hij 39 jaar actief als EHBO-er. Na de start van de nieuwelingen werd het prachtig weer! Even hebben ze jammer genoeg nog op een nat parcours moeten rijden. En een paar valpartijen bleven natuurlijk niet uit. Maar dat liep gelukkig goed af. Een geluk bij een ongeluk! Het kampioenschap van Nispen is een wedstrijd die onder KNWU-auspiciën valt. Zodoende zijn de renners verzekerd. De organisatie kan het niet genoeg zeggen, valhelm opzetten is verplicht. Het wielercomité zorgt voor echt goede valhelmen.

Bij de nieuwelingen en junioren reden de gebroeders Jurgen en Thomas Bartelen uit Nispen mee. In elke categorie trouwens reed minimaal een Nispenaar mee.

Start 10.45 uur: Nieuwelingen voor 40 km. Winnaar Mitch Groot. Vorig jaar werd hij Nederlands Kampioen veldrijden. Thomas Bartelen uit Nispen werd hier 22e.

Start 12.00 uur: Dikke bandenrace. Winnaars Wiebe Naalden, Erben van Meer en Brad Buermans. Elke winnaar in eigen categorie maakten een ereronde in een BMW cabrio door het dorp. En terecht genoten ze daar zichtbaar van.

Start 13.00 uur: Junioren voor 60 km. Winnaar Bjorn van der Heijden. Hij is een topper in het Nederlands veldcircuit rijden. Jurgen Bartelen uit Nispen reed lang alleen en werd hier 23e.

Start 14.45 uur: Prominenten Kampioenschap voor 40 km. Winnaar Jurgen de Jong. Hij wordt Kampioen van Nispen en wint ook de Ad Bastiaanse-beker. Jurgen de Jong werd tweede en William Dircken werd derde.

Start 16.15 uur: Elite mannen en beloften in combinatie met amateurs voor 80 km.

Winnaar Joost Jansen uit Rotterdam. Ruud Rentmeester werd tweede en Ruben

Mijnsbergen (Oud-Nispenaar) werd derde. Hij klasseerde zich wel als eerste bij de amateurs in die categorie. Gerwin de Regt uit Nispen eindigde op de vijfde plaats.

Het parcours is weer: Start Dorpsstraat, De Lind, Bergsebaan, Kerkplein. Ik wandel het hele parcours af. Het is mooi weer geworden in de noen. Gestreden werd voor de 33e keer om de Ad Bastiaanse-beker. En die werd gewonnen door oud-Nispenaar Jurgen de Jong. Hij wint de Prominentenkoers en het Kampioenschap van Nispen. Jurgen woont tegenwoordig in Helmond en is volgend jaar zeker weer van de partij. Hij won eerder in Nispen als nieuweling, junior, twee keer als amateur en werd ook districtskampioen in eigen woonplaats. De gemiddelde snelheid bedroeg 40 km per uur. Wat aangeeft dat er flink hard ‘gekoerst’ werd.

Het publiek heeft weer genoten vanaf de terrassen en langs de route. Echter het bezoekersaantal viel over het algemeen wat tegen. Te wijten misschien omdat de dag slecht begon wat het weer betrof. Tijdens de wedstrijd voor junioren was het rustig wat betreft kijkers.

De wedstrijd voor de jeugd, de ‘Dikke bandenrace’, trok veel toeschouwers. Bij deze race moesten de banden een dikte hebben van 28 mm. Er mochten geen racefietsen mee doen. Hier laat de Rabobank zich van zijn beste kant zien als sponsor. Volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar. Te merken aan het aantal inschrijvingen van deelnemers en enthousiasme van het publiek. De indeling was als volgt.

Groep 1: meisjes en jongens geboren 2005-2006, fietsen 10 minuten. Winnaar Wiebe Naalden.

Groep 2: meisjes en jongens geboren 2003-2004, fietsen 12 minuten. Winnaar Erben van Meer.

Groep 3 :meisjes en jongens geboren 2001-2002, fietsen 15 minuten. Winnaar Brad Buermans.

Bij de Elitemannen en Beloften liet Ruud Rentmeester uit Goes zich verschalken. Anderhalve kilometer voor de finish ging Joost Jansen ervandoor. Samen met Ruben Mijnsbergen uit Rotterdam en de Belg Sammy Bogaert. Winnaar werd Joost Jansen uit Rotterdam. Ruud Rentmeester was te zeker van zichzelf en waande zich winnaar. Hij won echter wel de grootste premies en was lang leider van de start af.

De tegenaanval van Nispenaar Gerwin de Regt, Fausto Hofland, Tjeerd Dudok en Dennis Raadtgever liep verkeerd af.

Het wielercomité Nispen kan weer terugzien op een mooie, geslaagde wielerdag. Het comité zal onderzoek plegen of het rijden met chips voor het Kampioenschap van Nispen haalbaar is. Te denken valt toch aan digitale hulpmiddelen. Door middel van zend- en ontvangstantennes wordt de transponder gestuurd. Op deze manier kan men de juiste klasseringen opmaken en uitslagen eerder verwerken.

Organisatie en comité kunnen nu beginnen aan het veertigjarig jubileum in het jaar 2014. Alvast veel succes gewenst Wieler Comité Nispen en Organisatie.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  21 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Trefwoorden:
  Sport
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Nispen

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal