Menu

Vlaanderen zingt Kerst (2013)

Het verhaal

Roosendaal – Essen Hoek, kersttijd, 29 december 2013

We hebben weer een mooie kerstzang mogen beleven.

Vanmiddag in de kerk op Essen-Hoek, ‘t was ons gegeven.

Het Davidsfonds Essen kreeg het weer voor elkaar.

Het was het 5e jaarlijks meezing concert, dit jaar.

Dus heb maar even snel de pen ter hand genomen.

Zodat ik nog van de mooie gezangen kan dromen.

Een mooie, zonnige zondagmiddag 29 december 2013. Het was niet koud en gelukkig droog. Rond 14.15 uur zijn we op Essen-Hoek. Op uitnodiging van het Davidfonds Essen konden we meezingen in de parochiekerk Sint-Pieter. Iedereen was welkom met familie, vrienden en kennissen. Dat was te merken ook aan de ‘volle’ kerk. De inkom was een vrije gift voor de gemaakte onkosten. “Voor niks gaat de zon immers op!” Buiten voor de kerk stond een kerststal. En we werden we er verwelkomt door ‘n ezel en ‘n schaap die in de stal stonden. Het schaap in de stal liet zich van tijd tot tijd blatend horen. En de ezel stond er rustig bij te kijken. Wakend over Maria en Jozef, met kindeke Jezus in de stal. Het deed vriendelijk, idyllisch aan, bij het ter kerke gaan ‘Op den Hoek’. In de parochiekerk Sint-Pieter op Essen-Hoek, zongen Ericantat uit Essen en het Sint Cecilia koor Essen-Hoek voor een volle kerk ‘meezingers’. Om 15.00 uur begon het concert. Dirigent Wilfried Dries had alles weer goed onder controle. Vooraf werd er door de koor zangers en zangeressen geoefend. En dat was ook mooi om te horen en te zien hoe alles in elkaar loopt.

Het koor Ericantat uit Essen o.l.v. Wilfried Dries. En het koor van de parochie natuurlijk, Sint Cecilia Essen- Hoek. Wij zijn bevoorrecht dat we dit mogen zien en kunnen meemaken. Een stukje nostalgie ten top! Solisten waren Anita Nelen, Rita Adriaansen, Ludwina van Dorst. Pianiste Petra van Loon en organist Adri Nelen. Trompettist Thomas Nouws en accordeonist Francis Suykerbuyk. Gastsolisten waren Lea van Loon en Quinten van Loon.

‘Hoe leit dit kindeke’ en ‘Herders hij is geboren’. Dan even weer kind zijn bij ‘De herdertjes lagen bij nachte’ en ‘Er is een kindeke geboren op aard’ etc. Allemaal bekende Vlaamse kerstmeezingliedjes en belangrijk, Nederlandstalig. Alle lof voor het prachtige lied ‘Suza Nina’. De 1e en 3e strofe zong gastsolist Quinten van Loon. De 2e en 4e strofe werd gezongen door soliste Anita Nelen. Tijdens het refrein, heel mooi, zong het koor tussendoor adembenemend. De melodie van ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’. Het lied blijft zielroerend! Schitterend, muisstil in de volle kerk. En dan is het pauze. Dat hoort erbij!

Warmhoudertje tijdens de pauze: Sint Ceciliakoor Essen-Hoek. En er werd gluhwein en koffie geschonken tegen een ‘democratische’ prijs zoals in de uitnodiging werd aangegeven. En dat was juist ook. Men kon een half uurtje verbroederen met een warme drank en wat babbelen met elkaar. Geweldig en mooi om dit alles te mogen meemaken. Even weg uit de sleur van deze soms hectische, harde maatschappij. Dank voor deze mooie middag!

Na de pauze werd de 1e strofe ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ door beide koren gezongen. Daarna de 2e en 3e strofe samenzang met de meezingers. Het oude kerstlied wereldbekend, met tekst van Josef Mohr (1816) en muziek van Frans Grüber (1818). Ooit was ik in de gelegenheid om zijn geboortehuis in Unterweizberg, Hochburg in Oostenrijk te bezoeken. Dat deed me wel wat, weet ik.

Het Davidsfonds uit Essen is opgericht in 1927. Brengt cultuur naar mensen en mensen naar cultuur. Ze laten mensen kennismaken met wat mooi en waardevol is. In 1996 werd het Davidsfonds Essen de Gemeentelijke Culturele prijs toegekend. Ze verzorgen en organiseren leesclubs, concerten, wandelingen, lezingen, stadsbezoeken, tentoonstellingen en het Groot Nederlands Dictee etc. Als thuishaven cultureel centrum De Oude Pastorij, Essendonk 3.

Afscheid Wilfried Dries

Aan het eind een mededeling, zoals gebruikelijk altijd,

Een volle kerk met mensen, koren en dirigent horen tot spijt!

Men kondigt het afscheid van dirigent Wilfried Dries aan.

Na 35 jaar vond hij het welletjes, werd het tijd om te gaan.

Het koor Ericantat uit Essen verliest een bekwaam mens.

Met z’n allen hebben ze nu nog maar een wens!

Want een zangkoor zonder leider kan niet verder,

Nu wacht men op een nieuwe dirigent, een nieuwe herder.

Daarna volgde nog een welverdiend luid applaus voor de dirigent, koren en solisten. Met dank aan de parochie Sint Pieter, pastoor E.P. Willemsen, vrijwilligers en Davidsfonds Essen voor de mooie meezingmiddag.

“Vlaanderen zingt kerst”.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  4 juli 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Vlaanderen

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal