Vernissage ‘Ons Rosendale’
Gedicht over ons Roosendaal, geïnspireerd door de tijdelijke tentoonstelling 'Ons Rosendale' in het Tongerlohuys
Bij het opruimen van de zolder kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om een doos met schoolschriften zomaar bij het oud papier te zetten. Zo zat ik dus een hele dag opstellen, rekenoefeningen en wiskunde van de lagere en middelbare school door te bladeren, tot ik een schrift tegenkwam dat niet met mijn eigen hanepoten was volgeschreven, maar met het regelmatige handschrift van mijn vader. Geen idee hoe het daar is terechtgekomen, maar gelukkig is de doos steeds meeverhuisd van Halsterseweg naar Bonairestraat naar Derpsestraat naar Kerkstraat naar Knippenbergstraat naar Maassingel. De foto’s stonden niet in het dagboek, maar komen uit het fotoalbum van Pa. Het is te interessant om het voor mij alleen te houden, vandaar deze facsimile uitgave, die gedrukt is met hulp van Loesje en Jan.
Januari 2008
Kees Pijs
Deurne
Dagboek vanaf 4 september 1944, de eerste vlucht der Duitscher, tot en met 2 november 1944
Maandag 25 September 1944
Met het uur wordt de toestand aan het front bij Antwerpen en Arnhem beter. Beek bij Nijmegen is bevrijd. Hier zijn de Engelschen de Duitsche grens overschreden.
Ook bij Deurne in de Peel wordt gevochten voor de verbreding van de corridor. Het is erg stil in de lucht; gezien de weersomstandigheden is dat echter niet te
verwonderen. Op de straten in Roosendaal wordt weer een razzia gehouden op mannen en jongens. Bij Antwerpen is het erg stil. Het geschut is niet meer te horen. Om circa negen uur ’s-avonds horen we het luchtalarm in Bergen op Zoom. We zien buiten een helrode gloed in de richting Steenbergen. Er hangen enkele
lichtkogels. Ook later en in de nacht hebben er lichtkogels gehangen boven Roosendaal en Bergen op Zoom. ’s-Nachts is er weer druk getrokken over de Rijksweg. Volgens de laatste berichten werd Deurne bevrijd.
Dinsdag 26 september 1944
Volgens de radioberichten werd Deurne, Helmond en Oploo bevrijd. Op bevel van Eisenhower zal omtrent het Westfront geen nieuws meer worden
medegedeeld, teneinde de vijand geen gegevens in handen te spelen. Den Helder werd zwaar gebombardeerd. Er werd vandaag druk gevlogen.
Het was dan ook eenigszins beter weer. Roosendaal werd weer eens gebombardeerd ofwel beschoten. De Meubelfabriek van de Gebr. Min aan de haven staat in brand. Er is weer eens een munitietrein beschoten in Roosendaal. Veel glasschade. Er hangen in den avond en ’s-nachts lichtkogels boven Bergen op Zoom en Roosendaal.
Woensdag 27 september 1944
Er is heel veel afweergeschut geplaatst in de omgeving. Het lijkt wel een laatste oordeel , als Engelsche jagers passeren. In den voormiddag trekken honderden bommenwerpers hier over, Brabant in. Door de zware bewolking zijn ze niet te tellen. Het is de hele dag ontzettend druk in de lucht. Omtrent het front bij Arnhem slecht nieuws. De luchtlandingstroepen te Noorden van den Rijn zijn teruggetrokken. Elst is ontruimd, ’n Duitsche overmacht in de Betuwe. De radio geeft openlijk toe, dat het Arnhem-front een mislukking is geworden. Arnhem zelf schijnt één grote puinhoop te zijn geworden. Allen zijn weer geweldig pessimistisch. Op alle fronten in Nederland ligt het nu zoo goed als stil. In de corridor is over een breedte van 8 km. de Maas bereikt in de omgeving van Boxmeer.
Donderdag 28 september 1944
Het afweergeschut is verdwenen. Voor het eerst weer gaan werken op een oude fiets. Het is weer erg druk met jagers. Het is nu een ander soort jager. Tegen de middag werden een vijftal lichte bommetjes geworpen in de buurt van het station te Bergen op Zoom. Om circa 5 uur duiken dezelfde jagers weer in de buurt van den zandzuiger, die in de Schelde ligt. Gezonken!
In Bergen op Zoom zijn heel veel menschen opgeroepen om aan de tankval aldaar te gaan werken. De meesten gaan niet, doch duiken onder.
Churchill spreekt in het Lagerhuis. De oorlog tegen de Duitschland zal nog wel enkele maanden van 1945 in beslag nemen. Aan de bevrijding van Nderland zal hard worden gewerkt. Hij hoopt dat onze bevrijding binnen niet te langen tijd zal volgen. De Engelsche reporter meldt, dat er een toenemende harde strijd wordt verwacht in de Betuwe en in Brabant. De Maas is nu bereikt van Cuijk tot 8 km. ten zuiden van Boxmeer, in totaal een strook van 20 km.
Vrijdag 29 September 1944
’s-Morgens blijkt er geen licht te zijn. In de loop van den dag wordt het bekend, dat we in het vervolg nog licht krijgen van 5 tot 11 uur ’s-Namiddags, dit in verband met de kolenpositie van de P.N.E.M. Op deze wijze zal de P.N.E.M. vermoedlijk nog een week kunnen draaien. Dat ziet er wel beroerd uit! Geen petroleum, geen carbid, slechts enkele kaarsen, en dat terwijl de winter voor de deur staat. De nieuwe geldige broodbonnen zijn bekend geworden: ’n run op de winkels. In de kring Roosendaal wordt heel wat toegewezen op de nieuwe bonnen, althans in vergelijking met Bergen op Zoom. Vermoedlijk hebben ze in Roosendaal geredeneerd: “beter voorraad onder de menschen, dan op enkele plaatsen verzameld”, teneinde inbeslagname door de Duitschers te voorkomen. Van de fronten weinig nieuws. De corridor wordt geleidelijk, doch langzaam uitgebreid. Oss is bevrijd!
Zondag 1 October 1944
Het is slecht weer in de voormiddag en daarom worden er weinig verkenningsacties uitgevoerd. Even vóór de middag weer aanhoudend gedreun in de verte. Bij Turnhout wordt nog steeds gevochten. ’s-Middags wordt het weer wat beter en er zijn weer jagers in de lucht. De geallieerden naderen vanuit Oss de stad ’s-Hertogenbosch. Ze zijn daar nog 7 km. vandaan. Er wordt hier hard gevochten. Ten n.w. van Turnhout maken de geallieerden vorderingen. Dit moet dus zijn in de
richting Breda. De Duitschers schijnen verwoed tegenstand te bieden. Best en Maaseijck elk aan een kant van de corridor, werden bevrijd.
Samen beleven we meer
Reacties op dit verhaal