Menu

Tullepetaonestad, 11de van d’n 11de 2013

Het verhaal

Tijdens de sjieke sluiting van het Carnaval op dinsdag 12 februari 2013 maakte voorzitter Cor Verbogt van de Stichting Carnaval Roosendaal het motto bekend. Het motto moet uit 11 letters bestaan en kent al een jaren lange bijzondere traditie. Omdat er in 2014 nieuwe verkiezingen zijn voor het Europees Parlement, welk op een circus lijkt met een hele toestand eromheen, is men tot deze 2 x 11 letters gekomen. Het motto dit jaar luidt: “KOMMT DA ZIEN!” en “T IS SIRREKUS”; 22 letters = 2 x 11.

De traditionele opening van het carnavalsseizoen in Tullepetaonenstad maandagavond 11-11-2013. De Stichting Carnaval Roosendaal riep alle Tullepetaonen op om naar de Oude Markt te komen. Muziekkapellen en bandjes werden uitgenodigd en waren gelukkig ook aanwezig. Want muziek hoort nou eenmaal bij zo’n gebeuren. Het was droog en met een temperatuur van 8ͦC best te doen om 19.11 uur de Tullepetaon op de Oude Markt wakker te maken.

“Rege en kou, mar ag, wa gif ta nouw. Agge mar leut et, nie waor!” Om iedereen de gelegenheid te geven de ceremonie bij te wonen duurde deze tot 19.33 uur. De Tullepetaon werd omhangen met een nieuw veldteken en een motto das.

Sinds 1984 wordt het liedjesfestival gehouden op “d’n 11de van d’n 11de”. Het traditionele liedjesfestival op 11-11 ging gewoon door. Weliswaar noodgedwongen, want door vervelende omstandigheden was men genoodzaakt om naar de schouwburg De Kring te gaan. Terug naar de locatie waar het vroeger allemaal begonnen is. Ik weet het nog goed. Het kan weer “Sirrekes” worden in de Kwakkelkooi. Zaal Erato, waar elk jaar het liedjes festival werd gehouden, is gesloten. De uitbater heeft faillissement aan moeten vragen. Minder boekingen en annuleringen waren de redenen voor uitbater Dimitri Houtepen om te stoppen. Volgend jaar (2014) zou de Eratozaal aan de Kade zijn negentigjarig bestaan vieren. Een doorstart op korte termijn zat er voorlopig niet in volgens de eigenaar brouwerij INBEV uit Breda. Overigens is schouwburg De Kring ook geen slechte locatie om carnaval te vieren en leut te hebben.

Na de ceremonie op de Oude Markt vertrok alles naar De Kring. Aansluitend startte men daar om 19.44 uur met het liedjesfestival. Voordat het liedjesfestival begon werd het ‘Roosendaals liedje’ en ‘Mijn Stadje’ gezongen. Voorzitter Cor Verbogt bracht het leutprogramma voor het komende carnavalsfeest. En waar het allemaal om ging, de inzet voor het nieuwe Tullepetaonse Carnavalslied 2014. Een spannend moment, zoals elk jaar, wie uit de bus komt met het winnende liedje. In totaal 15 kapellen, bandjes en zeulorkesten hadden hun liedjes weer ingezonden o.a.: Zullie, Da wulde nie wete, Makkeluk zat, Woensdag Gaktdag, NIetouwetuis.

Er diende zich ook een nieuwe zeulband aan met de naam Sirrekes Lens. En de winnaar van het festival is geworden Sint Senilia, de “leutigste” carnavalsband van Roosendaal! Althans zo geven ze zelf aan! Zij mogen dit jaar het winnende nummer op cd uitbrengen. Het eerste exemplaar zal uitgereikt worden tijdens de nacht van het Priense Swaree op 24 januari 2014 aan een bekende Roosendaler?

Een vakkundige jury kwam tot deze beslissing. Voormalig stadsdichter Anneke Lips was ook aanwezig. En er kan er maar één de eerste zijn! De rest van kapellen, bandjes en zeulorkesten die worden allemaal, carnavalesk tweede! Veel Tullepetaonen waren ook weer blij om terug te zijn in circus De Kwakkelkooi. “We zijn weer thuis! En ik ben thuis!”, waren veel gehoorde ludieke opmerkingen.

Op de protocollaire Boerenraadsvergadering in Zeelandia werden vijf Boeren toegevoegd aan de Boerenraad van de Stichting Carnaval Roosendaal. Traditioneel werd het nieuwe veldteken aan de Boeren gepresenteerd. Een bekende, die na een jaar afwezigheid en blij is dat hij terugkeert, is Ad Vos. Hij vindt het leuk en is trots om Ereboer te zijn. Ad Vos was 25 jaar bestuurslid van de Stichting Carnaval Roosendaal. Ad heeft veel gedaan om het carnaval in onze stad te promoten.

Verder werden als boer geïnstalleerd: Peter Braat, Ben Beesems, Merijn Backx en Björn Jongenelen. Het aantal Boeren is nu 53. Allemaal mensen die zich inzetten om het Carnaval in onze stad te realiseren en mooi te maken.

Om elf over elf maakte voorzitter Cor Verbogt het Carnavalstrio bekend. Onder groot applaus en gejuich werd het trio verwelkomd. De prins dit jaar is Prins Ruben 1 (Ruben van de Ven) voor het tweede jaar. De nar is Tommeke (Tom Hollander) voor het vierde jaar. Op de Kiendermiddag 4 maart 2014 is hij de gangmaker. En de Sjampetter is nog steeds Michael (Michel Wouters). Onmisbaar en dat voor het zevende jaar. Volgens kenners een rots in de branding! Deze drie Tullepetaonen zullen het carnaval 2014 weer groot gaan maken.

Zaterdag 1 maart 2014 is het optocht door het centrum van Roosendaal. En in de nacht van 4 op 5 maart 2014 om 24.00 uur verloopt alles weer normaal!

“t is dan ‘n laote carrenaval gewiest dees jaor.”

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal