Menu

Terugblik op het Kasteel van Wouw in het Tongerlohuys en Markiezenhof

Het verhaal

Museum het Markiezenhof en het Tongerlohuys hebben in 2023 en 2024 samengewerkt om het verhaal te vertellen van het Kasteel van Wouw. De expositie heeft in beide musea een ander verhaal verteld en de geschiedenis van het kasteel zichtbaar gemaakt. Want in het dorp Wouw zijn alleen de restanten van het kasteel te zien. En dat terwijl het ooit het grootste kasteel van Nederland is geweest.

Het verhaal van het kasteel van Wouw begint in de twaalfde eeuw. Het is klein begonnen, maar uitgegroeid tot het grootste kasteel van Nederland. Er hebben talloze belangrijke, adellijke lieden gewoond. Dat waren bijvoorbeeld markiezen en krijgsheren, die ook al hun personeel en soldaten meenamen. Maar ook Prins Maurits heeft het kasteel van dichtbij gezien.

Er is in de tachtigjarige oorlog (mede door Prins Maurits) om het kasteel gevochten. En eigenlijk was dat ook het begin van de aftakeling. Er werd steeds minder in gewoond, dus werd het niet onderhouden. De bouwmaterialen waren schaars, dus gebruikte men materialen van het kasteel om ergens anders te bouwen. Al met al was ruim honderd jaar geleden zelfs de oude boerderij (het enige overgebleven gebouw van het hele kasteel) een vervallen ruïne. Het verval was compleet.

Een boer wilde het land van alle losliggende stenen van het oude kasteel ontdoen om gewassen te laten groeien. Gelukkig besefte men dat de locatie historische waard had en werden de stenen niet verwijderd, maar de basis voor archeologisch onderzoek! Sindsdien zijn de fundamenten van het kasteel langzaam in kaart gebracht. En dat is niet het enige. Ook het landschap heeft een verandering doorgemaakt. Tegenwoordig kan je weer zien hoe groot het kasteel is geweest. In het landschap zijn de slotgracht en oude verdedigingsmuren van het kasteel te herkennen. Via een nieuwe toegangsbrug kan je het kasteel weer ‘betreden’, over het water en de hoge aarde wallen tot binnen de muren van het kasteel.

Ben je in de buurt? Dan is een bezoek aan het Kasteel van Wouw zeker aan te raden! Als je niet in staat bent om langs te komen, kun je ook virtueel over het kasteelterrein struinen. Met deze link kan je zelf bepalen waar je heen gaat. Loop over de brug naar het kasteel of kijk vanaf de aarden wallen uit over het kasteelterrein en de omgeving.

Informatie
  • Gepubliceerd:
    23 juni 2024
  • Auteur:
    Tongerlohuys
Terugblik op het Kasteel van Wouw in het Tongerlohuys en Markiezenhof

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal