Menu

Straf

Het verhaal

Opgericht 23 juni 1995: Komedikato Toneel. Een vereniging die er bewust voor kiest om een blijspel of klucht op te voeren. Volgend jaar viert de vereniging het 20-jarig bestaan. Dat is het bewijs van een goede verstandhouding onder elkaar! Dit jaar wordt het de 19e uitvoering van deze sympathieke toneelvereniging. Komedikato Toneel repeteert op dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in het buurthuis Keijenburg. Het gaat de spelers vooral om het plezier wat ze beleven tijdens de repetities en de voorstellingen. De groep brengt elk jaar vrolijkheid in het begin van lente. Vanaf 10 september 2014 zijn de repetities alweer van start gegaan onder leiding van de nieuwe regisseuse Marjorie van der Voet. En met een debutant als nieuwe speelster Anja Buijs. Zij speelde in het stuk ‘Wendy Vreeze’. Een debutant als speelster en een debutant tussen de gordijnen!

En zondag 30 maart 2014 was het dan weer zover. Er was een middagvoorstelling om 14.00 uur en een avondvoorstelling om 19.30 uur in het buurthuis Keijenburg. ‘Straf’ is de titel van het toneelstuk dat gespeeld werd. Een klucht geschreven door Ton Davids, huisarts en toneelschrijver van diverse toneelstukken. Iemand die weet waarover hij het heeft! ‘STRAF’ is in het stuk wat Komedikato speelt, een toneelstuk voor zes dames en drie heren. Op humoristische wijze worden actuele problemen van bezuinigingen en personeelstekort in de zorg in drie bedrijven gespeeld. “Het beste is hier om niet te klagen”. “Want wanneer men klaagt dan verdwijn je, en altijd in een zwarte auto”. De ‘zorgmap’ wordt daarom ook met regelmaat geraadpleegd. Wat wel en wat niet moet, en hoe het moet!

Met natuurlijk net als voorgaande jaren weer twee keer volle bak gezelligheid in het buurthuis Keijenburg. Ook na de voorstellingen is het altijd gezellig napraten en wat drinken aan de toog. Dat hoort er ook allemaal bij! Door het wegvallen van gemeentelijke subsidie werden er loten verkocht. Een extra steun om ook in de toekomst nog voorstellingen te kunnen geven. Om voor subsidie in aanmerking te komen kon men Komedikato een of twee stemmen geven via Rabobank Clubkas Campagne. Stemmen om in de toekomst toneel te kunnen blijven spelen. En dat is heel belangrijk voor ons cultureel erfgoed.

*En een kleine beschouwing waar het toneel stuk over ging!

Het stuk dat dit jaar gespeeld werd, speelt zich af in een verzorgingshuis en wel op de kamer van Anton Velsen. Anton heeft sinds zijn verhuizing tegen zijn zin in, geen stom woord meer gezegd. Hij heeft zich stevig genesteld in een rolstoel. Het wordt dan ook niet helemaal duidelijk waarom Anton niets meer zegt en zich afhankelijk opstelt. Zijn overijverige huisarts Marcel Kaaks heeft daar wel verschillende theorieën over. Maar het blijft gissen en oplossingen van zijn kant leiden niet tot verbeteringen, integendeel.

Thelma Spiers-Velsen, de dochter van Anton, bezoekt haar vader altijd op onregelmatige tijden. Ze houdt veel van haar vader, maar zijn zwijgzaamheid en onwil om het huis te verkopen maken het haar ook niet gemakkelijk. De verzorging van Anton rust werkelijk op de schouders van Carla Brandsma en zuster Sylvia. Omdat zij het op den duur niet meer aankunnen, moet er hulp bij komen. En die ‘hulp’ komt. Ene zekere Bert Bezuijen, die een taakstraf moet volbrengen, krijgt deze taak op zich. Bert wordt nauwkeurig in de gaten gehouden door de reclasseringambtenaar Ester Poort. Zij stelt een erg groot belang in Bert! Bert is veroordeeld wegens een ongeluk dat hij heeft veroorzaakt met een bejaarde, die het zebrapad overstak. Tja! Bert reed 110 km per uur in de bebouwde kom, en dat mag niet! Het pure toeval wil dat het samenviel met een overval op de plaatselijke bank. De daders zijn overigens allemaal gelukkig opgepakt. Één is er in zijn been geschoten vlak voor hij een taxi indook en op deze manier probeerde te vluchten. Het toeval wil ook nog eens dat Bert de taxichauffeur was. De buit van enkele miljoenen is echter nooit meer teruggevonden! Gera Blaupot is de buurvrouw van Anton en zij zoekt altijd wat horloges en portemonnees. Ze kan van alles gebruiken en ‘verzamelt’ spullen, vooral van een ander..!

En dan is er ook nog een Wendy Vreeze, een vriendin van de gewonde overvaller. En ook Wendy is op zoek naar de buit..!

De rolverdeling was als volgt:

* Anton Velsen. Kees van Akkeren.

* Thelma Spiers-Velsen, dochter van Anton. Anja Mol.

* Sylvia, verzorgster. Nicky van Wezel.

* Carla Brandsma, verzorgster. Lianne van Wezel.

* Bert Bezuijen, ‘verzorger’. Jeroen Broos.

* Ester, reclasseringambtenaar. Lilian Verbraak.

* Marcel Kaaks, de huisarts van Anton. Frank van Akkeren.

* GeraBlaupot, de buurvrouw van Anton. Marianne van Wijngaarden.

* Wendy Vreeze, vriendin van Bert. Anja Buijs.

Kort en bondig samengevat was het gezellig gieren en lachen. En we hebben weer kunnen genieten van een mooi cultureel gebeuren. Zoiets mag eigenlijk toch nooit verloren gaan! Met grote waardering en dank voor de vereniging en spelers! Bedrijven of verenigingen konden de generale repetitie voor een gering bedrag boeken evenals voorgaande jaren. Bijvoorbeeld als personeelsuitje of een feestje. Dat kon op zaterdagmiddag of -avond 29 maart 2014. Werkelijk de moeite waard en verzekerd in combinatie van een mooi feestje. Komedikato Toneel, op naar het jaar 2015, dat het jubileum jaar wordt. ‘20 jaar springlevend’, een knappe prestatie. Succes zij jullie van harte gegund!

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal