Menu

Sportdorp Nispen 2014

Het verhaal

Roosendaal, 26 augustus 2014

Op zondag 17 augustus 2014, werd door het dorp de veertigste editie van de jaarlijkse wielerronde gereden. Tevens jubileerde het wielercomité met het veertig jaar geleden opgerichte Wielercomité van Nispen. En voor de 34e keer om het Kampioenschap van Nispen. Er werd weer gestreden om de Ad Bastiaanse-Trofee. Het Nispense gemeenteraadslid Charles Goossens loste het startschot. Hij vertelde dat de renners volgend jaar over het vernieuwde Kerkplein rijden. Een van de projecten die het Bewonersplatform Nispen heeft aangepakt. De provincie en de gemeente Roosendaal hebben geld beschikbaar gesteld voor de vernieuwing van de dorpskern. Ik ben toch wel benieuwd hoe het nieuwe Kerkplein en de Turftuin eruit zullen gaan zien?

Het programma van de wielerronde ging als volgt:

10.15 uur Nieuwelingen. Winnaar: Daan van Sint-Maartensdijk.

11.30 uur De 2e Rabo Dikke Bandenrace.

12.30 uur Funny Klasse voor de jeugd.

Richard Konings, voorzitter van het wielercomité, vertelt dat ze dit jaar voor het eerst zijn begonnen met de dikke bandenraces voor de jeugd. Dit om de jeugd te activeren en te betrekken bij de wielerronde. Er waren vier leeftijdscategorieën.

Groep 7/8 jaar, winnaar: Julian Dingenhouts.

Groep 9/10 jaar, winnaar: Joey Brosens.

Groep 11/12 jaar, winnaar: Max van der Kloot.

Groep 13/15 jaar, winnar: Paul Kuijer.

13.00 uur: Amateurs, sportklasse Junioren, winnaar: Henk de Jong.

14.45 uur: Kampioenschap van Nispen. Voor de vierde keer gaat Serge Guns er met de Ad Bastiaanse-trofee vandoor. Met een solo van 40 km en een gemiddelde van 38 km per uur. Charles Goossens mocht zijn plaatsgenoot de bloemen overhandigen. Marianne Mens-Bastiaanse overhandigde aan Serge Guns de Ad Bastiaanse-wisseltrofee.

16.15 uur: De oprichter van het wielercomité, Pierre Verpaalen, loste het startschot voor de Elite/Beloften-renners. Rabo-renner Maarten van Trijp uit Essen heeft de veertigste wielerronde van Nispen gewonnen.

De start en finish waren, zoals elk jaar, in de Dorpsstraat. Parkoers was Dorpsstraat, dan naar De Lind, Bergsebaan, Heijbeeksestraat en links voor de kerk weer de Dorpsstraat in. Het wielercomité zorgde weer voor een veilig parkoers. Valhelmen waren verplicht en soms bewijst het dragen van een valhelm zijn nut. Een wielerronde weliswaar niet om de kerk, maar een ronde voor de kerk en om het dorp.

Het weer werkte niet helemaal mee, maar het programma kon afgewerkt worden. Af en toe een regenbui, ook waaide het stevig. Het was afzien voor de doorzetters. Beter dan in Zevenbergen waar de renners massaal verstek lieten gaan vanwege het slechte weer en bang waren voor valpartijen. “Iedere deelnemer aan het Kampioenschap van Nispen zorgt er voor dat er publiek komt”, zegt Gerwin de Regt.

Verder is er altijd wel wat te doen in Nispen. Zo was er ook in Nispen een Beach Event. Niet alleen in Roosendaal dus! In samenwerking met de voetbalclub NSV en Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) was er een Beachvolleybaltoernooi voor volwassenen. Op vrijdagavond 22 augustus 2014 tussen 19.00 uur en 23.00 uur aan de Steenpaal in Nispen-Schijf.

En zaterdagmiddag 23 augustus 2014 tussen 13.00 uur en 17.00 uur, tussen de regenbuien door, was er Beachvoetbal tijdens de kick-off voor het voetbalseizoen van de NSV jeugd. Met een vrije inloop voor kinderen van 5 tot 15 jaar. Inschrijven kon men via info@sportdorpnispen.nl. Op 23 en 24 augustus 2014 vierden de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) Nispen, momenteel met vijftig leden, hun 85-jarig bestaan.

Een dorp met ruim 1600 inwoners en zestien verenigingen, waarvan twee sportclubs namelijk voetbalvereniging NSV en tennisvereniging SET’77. Sportdorp Nispen biedt Nispenaren de mogelijkheid om een leven lang te kunnen sporten en bewegen. Sportdorp Nispen gaat een breed sportaanbod creëren!

Zo beschikt voetbalvereniging NSV over 2,5 voetbalvelden op sportpark De Wallen. De velden zijn gelegen aan de Heijbeeksestraat en de club telt momenteel 375 leden. En tennisvereniging Set ’77 heeft vier tennisbanen ter beschikking.

Uit gegevens van het KISS (Kennis Informatie Systeem voor Sport) en NOC*NSF blijkt dat landelijk gezien 27,5% van de bevolking is aangesloten bij een sportbond. Nispen haalt op het gebied sportparticipatie een score van 30%. Niet slecht dus voor “Sportdorp Nispen”. Nipse inspireert, Nipse is ’t weerd! Trouwens het dorp Nispen verdient het gewoon!

Informatie
 • Gepubliceerd:
  21 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Nispen

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal