Menu

Roosendaolse Kerremis, Gròòte Kerremis

Het verhaal

Vroeger zeiden we: “het wordt Roosendaolse Kerremis en dan is het gròòte kerremis in het centrum van de stad met veel attracties”. Dat was altijd in de maand september. Het is tot op heden toe het grootste evenement wat Roosendaal rijk is. Circa 200.000 mensen uit Roosendaal en omgeving bezoeken elk jaar weer de Roosendaalse Kermis. Sinds honderden jaren is Roosendaalse Kermis een traditie geworden en staat nu in de top 5 grootste kermissen in Nederland. De ‘Kleine Kerremis’ was rond Pasen op Kalsdonk. En wel op de wei van de H. Hartkerk en het H. Hartklooster in de Rector Hellemonsstraat. Er stonden beduidend minder attracties. ‘Kasdonkse Kerremis’ook wel genoemd kermis ‘Koekskes meej zaand’, omdat het dan dikwijls hard waaide en het zand werkelijk om de oren vloog.

De kermiskrant verschijnt weer met 40.000 exemplaren. Op zondag 1 september wordt hij huis aan huis bezorgd. Roosendaalse Kermis met 100 attracties en veel amusement: draaimolens, schiettent, Boosters, achtbaan, spookhuis, autoscooter. Een greep uit het ruime aanbod van attracties. Kermismeester Corné Kriesels moest keuzes maken bij het toewijzen van kermisplaatsen. Hij noemde het aanbod een gevarieerde mix van attracties. Max Cools uit Vlijmen is met zijn 23 jaar één van de jongste kermisexploitanten. Met zijn attractie Crazy Beach Party staat hij op het Kadeplein. Ook een topper is de suiker en nougatkraam van Harrie van de Korput uit Gilze. Al 27 jaar verkoopt hij kaneel- en lekstokken op de Roosendaalse kermis. De gehandicapten kregen allemaal een lekstok tijdens de speciale kermis dinsdagmiddag. Zijn devies luidt: “Snoepen hoort bij de kermis”.

Te beginnen met het weer op vrijdag 6 september 2013. Donkere wolken boven België gaven aan dat het weer zou gaan veranderen. Rond 15.00 uur begon het dan ook flink te regenen. Afgewisseld met zon, maar ook met onweergeluiden. Wel plaatselijk overigens, maar toch!

Rond 19.00 uur liet de zon zich weer zien en bleef het de hele avond droog. Het werd een spectaculaire opening op de Nieuwe Markt. Het Roosendaals kwartiertje kwam te vervallen. Daarvoor kwam in de plaats om 19.00 uur een confetti- en streamershow. Er werden vouchers voor gratis ritjes uitgedeeld aan kinderen. Voor de ouderen waren er penningen voor de Break Dance en Turbo Polyp en Flying Jump. Gratis ritjes kwamen letterlijk uit de lucht vallen. En de opening geschiede gelukkig met een mooi weeravond. De attracties staan op de Oude Markt, Bloemenmarkt, Nieuwe Markt, Kade, Kadeplein, Roselaerplein en Tongerloplein.

Op het Tongerloplein is weer de nostalgische kermis voor de kleintjes zoals elk jaar. Met draaimolen, bootjesmolen, zweefmolen en muizenstad. Het Tongerloplein is mooi netjes op tijd verbeterd en veranderd. Voor de schouwburg De Kring staat een 6,5 m hoge en 3,3 m brede stapel lege Jupilerkratten. In totaal 800 stuks. Hiermee wordt de letter K van Kring en Kunstmaand uitgebeeld. In de schouwburg wordt het bier van het merk Jupiler getapt. Zes studenten uit Delft bouwden woensdag deze stellage in het kader van Kunstmaand in Roosendaal.

Zondag 8 september was er om 10.30 uur een kermiskerkmis in de autoscooter Nieuwe Markt. Kermisaalmoezenier Bernard van Welzenes verzorgde de H. Mis. Hij is lid van de orde Salesianen van Don Bosco uit Nijmegen. En ook is hij aalmoezenier van circus-, kermis- en binnenscheepvaartfamilies. Hij doopt schippers, circus en kermiskinderen. Zegent circusdieren en trouwt kermislui. Het hoort er allemaal bij de kermis. Samen met een lid van het Stedelijk Pastoraalteam en met ondersteuning van het gemengd koor Langdonk werd het weer een mooie, aparte kerkdienst. Het weer zat ook weer mee, droog, zonnetje, temperatuur 15 gr. C., terwijl het toch tegen de ochtend flink had geregend. Evenals vorig jaar waren stoelen en autoscooters weer tot de laatste plaats bezet. De kerkdienst is een initiatief van de parochie De Ark en kermisparochie. Kermisexploitant Minus Hinzen stelt zijn attractie hiervoor geheel belangeloos beschikbaar.

Ook in Echt en Weert stelt Minus Hinzen zijn attractie beschikbaar voor de zondagsdienst.

Zondagmiddag was Roosendaal ‘Orgelstad’. De Nederlandse Kring van Draaiorgelvrienden (1954) lieten uit oude en unieke draaiorgels klanken horen. De orgels boden die dag een extra attractie op de kermis. Maar het blijkt dat orgels en hedendaagse muziekgeluiden niet meer bij de kermis horen! Een hels kabaal met muziek en het aanprijzen van de attractie van de kermisexploitanten en daar tussendoor draaiorgelmuziek. Jammer! Ook zondagmiddag was het mooi weer windstil, droog, zon en temperatuur 20 gr.C. Tegen 22.00 uur s ̓avonds gaat het hard regenen.

Maandag begon de dag met bewolking en temperatuur van 11 gr. C. In de namiddag begint het behoorlijk te regenen tot laat in de avond. Elk jaar maakt een jury een ronde over de kermis om een prijs toe te kennen aan kermisexploitanten. De prijzen verdeling per categorie kermisattractie als volgt :

De Flying Jump op de Nieuwe Markt kreeg de publieksprijs. Waterballs op de Nieuwe Markt kreeg de Klein Vermaakprijs. Ping Pong op de Kade kreeg de Spellenprijs. Pusher op de Markt kreeg de Kansspelprijs. Gebakskraam Maasakkers op de Kade kreeg de Verkoopprijs.

Dinsdag 10 september tussen 13.00 uur en 17.00 uur was het weer de middag voor ouderen en gehandicapten. Een jaarlijks terugkomende traditie wat veel blije gezichten laat zien en hulde ook aan de begeleiders. Jammer dat het van tijd tot flink hard regende en de temperatuur maar 14 gr. C. bedroeg. Tja, het mooie weer is op! Dat was ook te zien aan de veel lege terraszitplaatsen en publiek. Vroeg in de avond gaat het hard waaien en regenen zonder op te houden.

Woensdag 11 september 2013, de middag voor de kinderen. Pluvius had een vrije dag

na al het zware werk van gisteren. Hij pakte meteen maar het hele land met wateroverlast en harde windstoten. Bomen werden ontworteld, takken van de bomen gerukt. Nou, hij heeft zijn best gedaan hoor. Op de nostalgische kermis was het lekker druk en gezellig voor de kinderen. Ook de andere kermisattracties hadden niet te klagen. Mede door het goede weer gelukkig. Zon, droog, temperatuur 18.gr.C.

Donderdag 12 september 2013 was de laatste kermisdag. Van 15.00 uur tot 20.30 uur werd de jaarlijkse wielerronde op de Kade verreden. Het wielercomité bracht een aantrekkelijk rennersveld met de kermisronde ‘Rondjes om de toren’. De toegang was gratis. De start en finish was op de Kade. De organisatie staat los van De Draai van de Kaai.

*Om 15.00 uur starten de A amateurssportklasse over 60 km met veel favorieten zoals Stefan Laurijssen. Winnaar: Brian Burggraaf. Tweede plaats: Eddy Hermsen. Derde plaats: Erik de Niet.

*Om 16.45 uur starten Elite en Belofte voor 80 km met favoriet Gerwin de Regt uit Nispen en Fausto Hofland uit Roosendaal (Heeft hij zijn voornaam mee?). Winnaar: Elmar Reinders. Tweede plaats: Peter van de Put. Derde plaats: Frank Niewold.

*Om 19.00 uur starten de nieuwelingen voor 40 km. Jeugdige renners waarvan sommige nog op school zitten. Daarom starten zij als laatste met o.a.: Jerom Verbraak, Dennis Loenhout, en Bob Kerkhof. Winnaar: Jarri Stravers. Tweede plaats: Lars Akkermans. Derde plaats: Willem Bok.

In de ochtend was het bewolkt, maar na de middag en tijdens de koers liet de zon zich mooi zien. Een mooie wielerdag, temperatuur 18 gr. C. Alleen het aantal toeschouwers viel tegen.

Tot slot was er ter afsluiting van de kermis vuurwerk op de Nieuwe Markt om 22.00 uur. De vuurwerkshow werd voor het eerst dit jaar verzorgd door een Roosendaals bedrijf. Vesta Vuurwerk zorgt voor een extra groot spektakel. Geweldig mooi! Het weer die avond was voor dit evenement gelukkig droog.

Donderdagavond (nacht) is het weer tijd om op te breken. Prachtig en knap om te zien hoe snel de attracties gebouwd en weer afgebroken worden. Alles moet kloppen om de volgende avond in Wouw weer te kunnen draaien.

Kermisonderwijzer voor Zuid-West Nederland Leo Reijnders ontfermd zich over de kinderen van de kermisexploitanten. Hij stond met zijn rijdende school op het parkeerterrein De Stok. Hij geeft basisonderwijs aan kinderen van 4 tot 12 jaar. Evenals de kermis- en circusmensen houdt hij van het reizen door het land. Bij de Stichting Rijdende Scholen werken 30 leerkrachten.

Over het algemeen genomen is het een slecht jaar voor de kermisexploitanten aldus Hans van Tol, woordvoerder van de BOVAK (Bond van Kermisexploitanten). Mede door het koude, slechte voorjaar, de warme zomer en de economische crisis .

De Groente- en Fruitmarkt (ook belangrijk) van zaterdag 7 september 2013 werd verplaatst naar het plein voor het Stadskantoor. De biologische markt van donderdag 12 september 2013 ging naar de Dr. Brabersstraat i.p.v. de Nieuwe Markt.

Van zaterdag 14 september 2013 tot dinsdag 17 september 2013 staat de kermis weer in Wouw op de Markt met ca. 20 attracties: De “Wouwse Kermis”.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal