Menu

Roosendaal Zingt 2013

Het verhaal

“Roosendaal Zingt” dankt zijn bestaan aan de Roosendaalse zangvereniging Akkoord en vierde dit weekeinde het tienjarig jubileum op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 juni en zondag 2 juni 2013 met een extra feestelijk gebeuren. “Roosendaal Zingt Kids” startte vrijdag in de Eratozaal. Ongeveer 150 kinderen luidden het tweede lustrum van “Roosendaal Zingt” in. De Eratozaal was bijna te klein voor de familieleden, vriendjes en vriendinnetjes, oma ̓s en opa ̓s van de kinderen die zongen vanaf het podium. Via de basisscholen was aan de kinderen gevraagd om hun meest favoriete liedje in te sturen. De organisatoren maakten daaruit een selectie welke liedjes ze zouden mogen zingen. De belangstelling was enorm. Medeorganisator Andrè Verstijlen van “Roosendaal Zingt” hoopt dat het kinderevenement de belangstelling blijft behouden in de komende jaren. Zoals “Roosendaal Zingt Carnaval” en “Roosendaal Zingt Kerst” en “Roosendaal Zingt Live” en nu “Roosendaal Zingt Kids”. Trouwens “Roosendaal Zingt Goud van Oud Taptoe” moet er zeker ook komen. Maar dat hangt, volgens de organisatie, af van de financiën.

Zaterdag stond “Roosendaal Rammelt” op het programma, het eerste Samba festival. Veertien sambatrombands deden vanaf 12.00 uur mee aan het festival. In de middag liepen de bands langs de vijf podia in de binnenstad. Om 17.00 uur kwam alles weer bijeen op d’ Ouwe Mart. Daar stonden zo’n 250 man op de trommels te slaan. Een kabaal van jewelste natuurlijk. Dat spreekt voor zich, maar dat hoorde bij het Festival. De organisatie van het Sambafestival was in handen van Sambaband “Xammeramme” uit Roosendaal. Uiteraard in samenwerking met teamleden van “Roosendaal Zingt”. Ook “Rondomtrom” uit Roosendaal deed mee. Verder was het een dag met goed weer. Af en toe wat bewolkt, afgewisseld met zon, maar gelukkig geen regen. Dat maakte alvast veel goed.

Vooral zondag was het een mooie dag. De dag begon met een strakke blauwe lucht met volop zon de hele dag. Voorbestemd om veel publiek en muziekliefhebbers naar het centrum te halen. Zondag was het hoogtepunt van het jubileumweekend met een live editie van “Roosendaal Zingt”. De band “Stoot” zorgde voor de muzikale begeleiding. Na de speciale ontvangst van sponsoren en relaties in de ochtend was het zeker dat het een mooie dag zou worden. Geleidelijk aan kwam het publiek een plaats opzoeken op d’Ouwe Mart, waar men vanaf 15.00 uur tot 19.00 uur mee kon zingen. Aangevoerd door zo ̓n honderd zangeressen en zangers van verschillende koren uit Roosendaal en omgeving, o.a. Akkoord, Skoor, Muzikaèl, Nouveau en Musi Company enz. En die zorgden ervoor dat het publiek massaal mee zong. Naar de kwaliteit van de stemmen en het wel of niet goed kunnen zingen werd niet gekeken. Mee doen was het voornaamste. Ook belangrijk voor de horeca was op deze zonnige dag dat de terrassen goed vol zaten en het bier en drank leidde tot plezier. Vooral de nummers van BLǾF en Marco Borsato werden uit volle borst mee gezongen. Er werden ongeveer dertig verschillende nummers gezongen waaronder natuurlijk ook “Mijn Stadje!” Voruit, ‘n klein stukske tekst uit ‘t schóón lieke, leutig orre!

”Ik ben gebore in ‘n stadje mee ‘n eige taol. Daor gaon ‘k oe iets van vertelle, ‘tis ‘n eel verhaol. ‘t Wààr nie gróót , ‘t wààr nie klein, mar toch èèl kolossaol. En ge begrept ‘t al ̓n liedje over Roosendaol” enz.

En het refrein: “En a ‘k deink aon dieje tijd van làànk geleje, toen wààr d’n èmel nie ier bove mar beneje. En wa ‘d, ik zèig wit dèès èèle zaol, ‘t wààr nerregus zo leutig as in Roosendaol” enz.

De zangeres Leona Phillippo, winnares van The Voice of Holland, trad aan het einde van de middag nog op. Ze vertelde dat het in haar woonplaats Haarlem de hele dag bewolkt was. Maar in Roosendaal werden we goed in de watten gelegd. Tussendoor waren er optredens van dansgroepen. Het publiek deed goed mee maar dat was ook de bedoeling. Moeilijk was het niet om de teksten mee te zingen, want er waren meezing gidsen verkocht met alle teksten van liedjes die gezongen werden. Het “Glossy songtekstenboek” was te koop voor slechts € 3,= bij de voorverkoopadressen en tijdens het festival. Het spekte tevens de kas, in de goede zin van het woord bedoelt, voor de organisatie. En geld hebben ze hard nodig om alles rond te krijgen. Jammer dat er geen subsidie meer gegeven wordt door de gemeente. Het zoveelste evenement of gebeuren dat de eindjes aan elkaar moet knopen. Ook vanuit de horeca wordt het festival niet gesponsord! Maar ook zij hebben het misschien niet gemakkelijk in deze tijd vanwege de crisis! Bezuinigen, bezuinigen, alles goed en wel, maar waarop straks? Eric Hopstaken en zijn twintig medewerkers waren zeer tevreden met het mooie resultaat en kunnen terug zien op een geslaagd zang- en muziekfestival!

Volgend jaar weer!

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal