Menu

Roosendaal viert Koninginnedag en troonwisseling

Het verhaal

Het is feest in Nederland, maar ook bij ons in Roosendaal. Vandaag hebben we een dubbele feestdag. Koninginnedag met Koningin Beatrix en de troonwisseling. Tussen 10.00 uur en 10.30 uur doet Koningin Beatrix afstand van de troon. Prins Willem Alexander neemt dan de zware taak als Koning Willem Alexander over van zijn moeder. Vanaf het moment dat de akte van abdicatie is getekend, wordt Koningin Beatrix dan weer “gewoon” Prinses Beatrix.

Na Koning Willem III (regeerperiode 1849 tot 1890) wordt zijn tweede vrouw Emma in de laatste dagen van zijn leven Regentes voor negen dagen. Na zijn dood neemt Emma het Regentschap over voor haar dochter Wilhelmina. Omdat Prinses Wilhelmina nog te jong is om te regeren op 10-jarige leeftijd, wordt Emma Koningin-Moeder tot 1898. Op 18-jarige leeftijd wordt Prinses Wilhelmina dan tot Koningin gekroond. Zij is dan Koningin van 1890 tot 1948. Koningin Wilhelmina wordt dan opgevolgd door haar dochter Prinses Juliana. Zij is koningin van 1948 tot 1980. Prinses Beatrix wordt onze nieuwe Koningin van 1980 tot 2013. Onze nieuwe Koning Willem Alexander wordt in het jaar 2013 op 30 april gekroond. Om 14.00 uur wordt Koning Willem Alexander in de Nieuwe Kerk beëdigd.

Gelukkig is alles netjes en sereen verlopen in het land. Maar ook in onze stad Roosendaal was het gezellig en druk in het zonovergoten centrum. Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten in Roosendaal en de dorpen van de gemeente Roosendaal voorgedaan. En ook belangrijk, de terrassen op de Oude Markt waren weer goed bezet en gezellig. Het oranje comité Roosendaal onder voorzitterschap van Olav Posthumus was goed voorbereid met de organisatie. Altijd spannend wat het weer betreft en de veiligheid, zo vinden de organisatoren. Nou dat zat wel goed. Volop zon en de temperatuur in de middag was 16 graden Celsius. Via het grote tv-scherm op de Oude Markt kon men de inhuldiging en de abdicatie ceremonie volgen met de nodige toespraken uiteraard. Ruim honderd gedecoreerden uit Roosendaal met koninklijke onderscheiding waren aanwezig in de Burgerzaal van het Oude Raadhuis. Na een driewerf “Hoera” en een oranjebitter werd hulde gebracht aan Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. De gedecoreerden kregen een muzikale aubade verzorgd door de stadsharmonie De Gildezonen.

Ter gelegenheid van de troonwisseling worden er in de stad en de kerndorpen van onze gemeente koningslinden geplaatst. De Koningslinde in de stad werd geplant op het Mill Hillplein in het centrum van de stad. Kinderen zongen uit volle borst het Wilhelmus. De bijbehorende plaquette werd onthuld door Burgemeester Niederer. Op de plaquette staat een boom met wortels afgebeeld. Het symbool voor nieuwe levenskracht. En dat zullen onze Koning en Koningin zeker wel nodig hebben. In Nispen wordt de Koningslinde geplant op de speelweide van Oostmoer. Het is de vierde Oranjelinde in Nispen. Met naam genoemd als Juliana-, Beatrix- en Amalialinde. Om 13.15 uur wordt hier de boom geplant. Ook in Wouw werd de Koningslinde geplant en plaquette onthuld door Burgemeester Niederer. Harmonie Oranje ondersteunde daar muzikaal het geheel. Onze Burgemeester Niederer had er druk mee met speeches en bomen planten vandaag.

Op de vrijmarkt aan de Kade voor kinderen in Roosendaal lagen de spulletjes uitgestald op de grond. Er werd veel verkocht en geboden. Ook in de wijk Kalsdonk en op de Markt waren er vrijmarkten. Natuurlijk was er ook een braderie. En om 19.30 uur wordt het koningslied meegezongen op de Oude Markt door bezoekers en feestvierders op de terrassen.

Woensdag 12 juni 2013 wordt het een grote dag voor Roosendaal, want dan brengt het nieuwe Koningspaar een bezoek aan onze stad. Het allereerste bezoek van het Koningspaar aan een provincie en steden wordt “Blyde inkomste” genoemd. Het blijft nog een verrassing wat het programma betreft ,aldus Burgemeester Niederer. Maar dat het iets geweldigs wordt is wel zeker. We zullen er alles aan doen om ze hartelijk welkom te heten. En we zijn blij en verheugd en gaan nu stevig aan de slag voor een vorstelijke ontvangst. Ook is het nog even wennen aan de titel Commissaris van de Koningin. Vanaf 1 mei 2013 is het voortaan Commissaris van de Koning, aldus de huidige Commissaris van de Koning Wim van der donk.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal