Menu

Roosendaal Schaakstad 2012

Het verhaal

Roosendaal beleeft een primeur! In het nieuwe Jan Tinbergen College wordt een schaaktoernooi gehouden. Het toernooi wordt georganiseerd door de Stichting Schaak promotie. En wel in samenwerking met de schaakvereniging De Pion uit Roosendaal. Werkelijk een groots evenement voor onze stad!! De data: 16-17-18-19 augustus 2012.

De complete Nederlandse schaaktop zal aanwezig zijn in het JTC. Zoals bijvoorbeeld het team dat ons land gaat vertegenwoordigen op de 40ste Schaakolympiade. Dat team bestaat uit wonderkind Anisch Giri (19 jaar, rating 2701), Loek van Wely (rating 2660), Ivan Sokolov (rating 2680), Daniël Stellwagen (rating 2631) en Jan Smeets (rating 2657). Het team wordt begeleid door bondscoach Vladimir Chuchelov. Een Belgisch schaakkampioen en trainercoach.

Grootmeesters en Meesters kunnen we aan het werk zien, onder andere Roeland Pruijssers (rating 2503), Grootmeester Dennis de Vreugt (rating 2436), Grootmeester [GM] Erwin L’Ami (Rating 2605) en zijn echtgenote WGM [vrouwelijke titel] Alina-Motoc (rating 2383) en Serge Tiviakov (rating 2650). Zij zullen mede zorgen voor de mooie schaakdagen die gaan komen in Roosendaal.

Te weten wat voor kaliber er komt schaken, zien we even naar meervoudig wereldkampioen Gari Kasparov. De beste schaker ter wereld tot heden, met een rating van 2851. Bobby Fischer, ook bekend als ex- wereldkampioen schaken met een rating van 2780. Hans Böhm schaker, schrijver, journalist, presentator en expert eindspelstudies geeft live commentaar. “Oranje boven!” voor dit team dat ons land vertegenwoordigt in Istanbul. Jammer dat er niet zoveel aandacht wordt geschonken aan deze sport. Ook het prijzengeld staat niet in verhouding met voetbal, tennis en wielrennen enz.

De Schaakolympiade 2012 wordt gehouden in Instabul van 27 augustus tot en met 10 september 2012. Het topschaakevenement vindt elke twee jaar plaats. Het trainingskamp, waar het Olympisch team traint, wordt gehouden in een aparte ruimte van het pas nieuw gebouwde Jan Tinbergen College te Roosendaal.

In 2010 eindigde Nederland op de 15de plaats. Het streven is nu om bij de eerste tien te eindigen. Verwacht wordt dat Rusland de eerste plaats in gaat nemen.

Traditioneel is de Schaakolympiade zeer sterk bezet door veel landen uit de wereld. Maar ook de schakers met een lagere rating kunnen zich meten met schaakliefhebbers. Leerlingen, beginners en gevorderden worden naar gelang hun rating ingedeeld. Er zal ook simultaanspel gespeeld kunnen worden. Kortom volop ambiance. Elo-rating is een cijfer om de sterkte van een speler aan te geven. Dit is verzameld na het spelen van diverse partijen. Ȧrpȧd Èlo, een Hongaars schaker en natuurkundige heeft dit systeem bewerkstelligd.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Trefwoorden:
  Sport
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal