Menu

Roosendaal Schaakstad 2012 Primeur

Het verhaal

Zondag 29 juli 2012 was de laatste dag, van vier dagen schaken op hoog niveau. Het was tevens de warmste dag. Er werd buiten een temperatuur gemeten van 35 graden. Toch was er grote belangstelling voor het schaaktoernooi in het Jan Tinbergen College. Het was vier dagen lang, van 16 tot en met 19 augustus 2012.

Terwijl het Olympiade team trainde voor de schaak Olympiade in een afgesloten ruimte, begonnen om 11:00 uur de, circa 200, deelnemers aan het Toernooi. Anish Giri verrichtte de openingszet. Na de speeches en openingszet (E2-E4) gingen de deelnemers van start. Anish Koemar Giri werd geboren in Sint Petersburg, Rusland, op 28 juni 1994. Tegenwoordig woont hij in Nederland. In 2009 was hij de jongste schaakgrootmeester. Zeer bijzonder hoor, vandaar dat hij ook “Wonderkind” genoemd wordt. Hij was Nederlands en Russisch kampioen met een rating van 2701! Het bijzondere aan hem is dat hij veel heeft bereikt zonder trainer! Heden ten dage wordt hij getraind door bondscoach Vladimir Chuchelov.

Het eerste LBV (Landelijke Belangen Vereniging) ChessTournament is gewonnen door:

*Grootmeester Sergei Tiviakov (Ned.) en Grootmeester Martijn Kravtsiv (UKR.)

Twee winnaars dus met hetzelfde aantal punten, beide 5 uit 6 en dezelfde WP en SB punten.

*Als 3e klasseerde zich Grootmeester Erik van den Doel.

*Als 4e Grootmeester Luc Winants

*Als 5e Grootmeester Roeland Pruijssers.

*En Brabants kampioen 2012 werd Manuel Bosboom van S.V. “Het zwarte schaap” uit Tilburg.

De spektakelprijzen (€ 100,-) per ronde, werden gewonnen door:

*Gedeelde plaats Hicham Boulahfa en John van der Wiel.

*WGM Erika Sziva.

*Roland Damen.

*FM Jasper Broekmeulen.

*GM Erwin L’Ami.

*WGM Bianca Muhren.

*Kees van Hogeloon won Deep Fritz ter waarde van € 100,-

Volop ambiance was er, wat blijkt uit elke dag een volle toernooi zaal. Een primeur voor Roosendaal, goed georganiseerd door Schaakvereniging “De pion” uit Roosendaal. Grootmeester Erwin L’Ami (rating 2650) en zijn echtgenote (WGM vrouwelijke titel, rating 2383) waren ook van de partij. Uiteraard werd er ook gezorgd voor de inwendige mens na soms zware, vermoeiende partijen. Er was een goed Hollands Buffet verzorgd door Traiteurs De Pauw uit Roosendaal.

Ambassadeur van de K.N.S.B., Hans Böhm, was vrijdag en zaterdag te gast. Vrijdagmiddag begeleidde hij een klasje van basisschool “Lavoor”. Op de Leonardo afdeling van deze basisschool staat schaken op het lesrooster. Iets wat Hans Böhm (Internationaal Schaakmeester) zijn interesse opwekt bij lesgeven, commentaar, schrijven, presentator en schaak simultaan speler, enzovoort. Hij vertelde en legde uit hoe belangrijk het schaken is voor de kennis en ontwikkeling van de jeugd. De Stichting Schaak Promotie ondersteunt de schaaklessen op deze basisschool.

Elke ronde werd er commentaar, over de gespeelde partijen, gegeven door Internationaal Meester Yochanan Afek ,en Stefan Kuipers, ook Internationaal Schaak Meester. Dit vond plaats in een van de studio’s van het Jan Tinbergen College. Live commentaar werd ook gegeven en geanalyseerd door een lid van het Olympiade team als volgt.

Donderdag, 16-08-2012 Jan Smeets. 21.30 uur. Openingsdag door Anish Giri.

Vrijdag 17-08-2012 Daniél Stellwagen. 13.30 uur.

Vrijdag 17-08-2012 Loek van Wely. 21,30 uur.

Zaterdag 18-08-2012 Daniél Stellwagen 13.30 uur.

Zaterdag 18-08-2012 Anish Giri 21.30 uur.

Zondag 19-08-2012 Loek van Wely. 13.30 uur. Sluitingsdag.

Het Olympisch schaakteam dat naar Istanbul gaat voor de 40ste Schaak Olympiade bestaat uit Anish Giri, Loek van Wely, Ivan Sokolov, Daniél Stellwagen en Jan Smeets. Onder leiding van Belgisch Kampioen, trainer en coach Vladimir Chuchelov. De Olympiade wordt gehouden van 27 augustus 2012 tot 10 september 2012. “Oranje Boven” voor dit team! Oranje sjaals en shirts weer aan?

* Sponsors voor het toernooi waren Schaakvereniging “De Pion” en Noord Brabantse Schaakbond, het Jan Tinbergen College en L.B.V.(Landelijke Belangen Vereniging).

* Schaakvereniging “De pion” heeft ruim 150 leden en is nog steeds een amateur vereniging, maar .

Behoort echter wel tot de 2e grootste van Nederland.

* De Noord-Brabantse schaakbond maakt met het Kampioenschap (Kampioen Manuel Bosboom) van Noord-Brabant onderdeel uit van de K.N.S.B. met ingang van 2012.

* L.B.V. is momenteel de snelst groeiende vakbond in Nederland. Raadgever voor werknemers en werkzoekenden en werkgevers. En maakt met het Kampioenschap van Noord-Brabant onderdeel uit van het L.B.V. Chess Tourmanent.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Trefwoorden:
  Sport
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal