Het verhaal
“Roosendaal Danst 2017”, dat is de benaming tegenwoordig, voor de vierde keer alweer. Ontstaan in 2012, als ’’Roosendaal, Dansstad van Nederland’’ met initiatiefnemer Rob van de Geijn. Vanuit zijn danstheaterwinkel in de Molenstraat ontstonden toen twee dansdagen op straat in de Molenstraat! Eigenlijk gaan we in Roosendaal dus al voor de zesde editie!
Rob kwam met het idee om danstalenten en studenten van dansopleidingen bij elkaar te brengen. Dansers in allerlei stijlen, vanuit het hele land welkom, om te komen tot creativiteit en samenwerking. Voor dans en beweging in de ruimste zin van het woord! Dansacts werden opgevoerd op straat, in het centrum van de stad of gewoon tussen het winkelend publiek. En met succes. Zo werd onze stad mooi op de kaart gezet! De eerste twee edities waren er dansworkshops, lezingen over dans, livemuziek, tentoonstellingen van kunstenaars en debatten over dans en cultuur met politici en cultuurliefhebbers.
In september 2013 volgde ’’Roosendaal Dansstad van Nederland’’. Waarna wethouder Hans Verbraak en ’’De Kring’’ vonden dat de dansdagen uitgebreid moesten worden in de binnenstad van Roosendaal. Hiervoor werd ’’Stichting Roosendaal Danst!’’ opgericht. In de ogen van critici blijft Rob toch de spil en de gangmaker van het evenement. Hij verdient zeker een plaats binnen de Stichting “Roosendaal Danst”.
Daarna veranderde de naam in Roosendaal Danst, het evenement had edities in 2014, 2015 en 2016. Dit jaar, van dinsdag 19 september tot 24 september 2017, het festival Roosendaal Danst. Het thema was “Indonesië”. Dansers en groepen in allerlei stijlen, professionele dansgezelschappen, studenten aan Fontys of het Koninklijk Conservatorium Den Haag en amateurs konden zich inschrijven voor de dansprijs 2017. 11 juli 2017 kreeg voorzitter Jacques van Meel een cheque van € 3500,- overhandigd vanuit het Rabobank Zuid West-Brabant Coöperatiefonds. Voor de samenwerking tussen Roosendaal Danst en Alzheimer vereniging West Brabant.
Het programma:
Dinsdag 19 september om 19.30 uur in de kleine zaal van De Kring. Vuur en Vlam Producties bestaat uit theatermakers. Zij brengen ’’Onvoorwaardelijk’’. Het is een dansproductie die gaat over de ziekte van Alzheimer. Er is ook een voor programma georganiseerd in het teken van twintig jaar ’’Wereld Alzheimer Dag 21 september’’.
Vrijdag 22 september om 17.00 uur dansworkshop voor kinderen in Parrotia op de Oude Markt . Om 19.00 uur Workshop en solo ’’Meng Emosies’’, ook in Parrotia, met danskunstenaar Vikram Mohan. En op het Tongerloplein om 20.00 uur locatie danskunstenaars uit Australië: Tony Yap en Brendan O Connor.
Om 21.00 uur ’’De Dansers ten Noorden van Nergens’’. Een acrobatische poëzie en fysieke krachtmeting te zien in de Tongerlotuin.
Wethouder Verbraak verzorgde zaterdag 23 september de warming up om 13.00 uur op het Tongerloplein. Het was geweldig mooi weer, volop zon en een goede temperatuur.
’’Dansblokken’’ werd geopend o.l.v. Nishant Bhola. Hij heeft plannen om premières en zijn voorstellingen te gaan verzorgen in Roosendaal.
Om 19.30 uur in de grote zaal van De Kring, ’’Hedendaagse dans met een Indonesische geur en kleur’’. Met Nishan Bhola uit India en Viko Andy Rindersyah uit Jakarta. World of Dance, MBO Goes, ENcore.
Zondagmiddag om 12.00 uur werd de warming up , ’’Dansen door de Binnenstad’’ verzorgd door Viko Andy Rindersyah. Dansliefhebbers kwam men overal tegen in de binnenstad: Winkelcentrum Roselaar en de Nieuwe Markt, straten, pleinen en winkels. Ook was het net als gisteren prachtig weer voor het evenement.
Zondagavond was de sluiting om 18.00 uur. Een deskundige jury maakte de finalisten bekend voor de Dansprijs 2017. Er waren ruim twintig aanmeldingen die meedongen voor de dansprijs en het beste hadden laten zien. De finale vond plaats met de nieuwe choreografie van de winnaars van Dansprijs van vorig jaar, Dansschool ENcore. De hoofdprijs van € 1500 was dit jaar voor Louis Thuriot en Borna Babic. Twee studenten van CODARTS, de Internationale Hogeschool op gebied van muziek, dans en circus. De winnaar maakt onder leiding van een professional een nieuwe choreografie. De compositie van dansontwerp en bewegingen op muziek. Bovendien de uitnodiging om in 2018 aanwezig te zijn bij de finale ’’Dansprijs 2018’’. De wedstrijd is een initiatief van de Stichting Roosendaal Danst en Cultuur Compaan.
Samen beleven we meer
Reacties op dit verhaal