Menu

Roosendaal Danst 2015

Het verhaal

Het festival Roosendaal Danst kent zijn oorsprong vier jaar geleden. Initiatiefnemer en bestuurslid Rob van de Geijn wilde danseressen, dansers en dansscholen nader tot elkaar laten komen. Dat resulteerde toen in een succesvol dansfeest op straat voor zijn danstheaterwinkel in de Molenstraat no. 102. De jonge enthousiaste ondernemer zat boordevol plannen om dansen populair te maken. Daarna is het uitgegroeid tot wat het nu is. In een gesprek met wethouder Hans Verbraak werd besloten om het uit te breiden naar een driedaags dansfestival. Dit jaar dus voor de 4de keer het dansfestival 2de editie. En dat gebeurde op vrijdag 25 september, zaterdag 26 september en zondag 27 september. Bekende dansgezelschappen zoals het Scapino Ballet en Duda Paiva Company gaven voorstellingen en acts rondom en in schouwburg De Kring en zelfs op straat in het hart van de stad.

Wat het weer betrof kon het niet beter. In een mail naar Rob wenste ik hem succes, en omdat het vrijdagochtend al mooi weer was, houden zo! En een droom kwam uit! Volop zon en rustig, haast windstil weer, met een mooie temperatuur. Prima weer voor een buiten gebeuren zo bleek later, om een driedaags festival te organiseren.

Jacques van Meel is aangesteld bestuurslid en draagt de visie samen met totale bestuur uit. Rob van de Geijn maakt ook deel uit van bestuur. De visie is ontstaan vanuit de eerste editie voor de danswinkel van Rob in de Molenstraat. Op 21 september 2013 trok hij het voortouw voor de tweede Roosendaalse Dansdag. Het is zijn visie om bij de volgende editie nog meer verbinding te leggen met dans, ondernemingen, organisaties en de stad Roosendaal. Er zal gekeken moeten worden om bij de komende editie scholen uit de randgemeenten uit te nodigen. Op deze manier kunnen ze elk jaar uitbreiden om het tot een groter festival te laten groeien. Rob hoopt natuurlijk dat ze over 4 jaar kunnen spreken van een groots nationaal dansfestival. Feit is en blijft dat het tot op heden toe altijd goed gelukt is!

Vrijdag werd in De Kring het festival geopend door leerlingen van Fontys vooropleiding. Met de dans “Join The Fun” begon het driedaags dansfestival. Er was een middagvoorstelling voor senioren in de schouwburg. En begonnen werd aan de danswedstrijd voorrondes welke zondag zou eindigen om de ‘Dansprijs’.

’s Avonds was er try-out van de nieuwe voorstelling “Henry” van het Scapino Ballet Rotterdam. Alle dansscholen van Roosendaal kwamen met eigen werk. Twee semiprofessionele groepen uit Goes en Roosendaal (Dansz en Qoqo) toonden werk van gevorderde dansamateurs.

Zaterdag waren er de hele dag voorstellingen en presentaties in de schouwburg en in de museumtuin. De opening vond plaats op het T’Plein door wethouder Hans Verbraak. Wegens problemen met het geluid werd het wat later. “Er zijn 11 dansscholen in Roosendaal”, zo vertelt de wethouder. Daarna volgde de warming up welke verzorgd werd door dansdocent Nishant Bhola. Hans Verbraak danste zelf mee. Na zijn speech konden dansleerlingen van Move On en Dynamo niet wachten om te gaan dansen. Rob van de Geijn stelde de dansgroepen, dansers en danseressen voor. In het gebouw van de Muzen werden lessen en workshops gegeven. Oud stadsdichter René Spruijt las voor uit eigen werk in Het Verboden Rijk. Dansers van dansschool Dansatelier voerden hierop een choreografie uit. Bijzonder was de performance door twee talentvolle dansers Rahul Bhat uit India en Kofi Antonio uit Ghana. Traditionele opvoeringen van Indiaanse en Afrikaanse dansen. Ook nu weer werden er in de schouwburg voorrondes gehouden voor de ‘Dansprijs’.

Zondag was het koopzondag en Roosendaals Treffen. Dus waren er genoeg mensen in de stad om het dansen gade te slaan. Al vroeg in de ochtend werden de eerste van 150 kraampjes opgezet. Vrijwilligers van verschillende verenigingen, organisaties en instellingen lieten zich van hun beste kant zien. Ze waren al vroeg aanwezig om hun boodschap te verkondigen of koopwaar ten toon te spreiden. Duizenden mensen genoten van het weer en de gezelligheid in de stad. Er waren dansacts te zien op pleinen, op straat en voor en in winkels in de straten van de binnenstad. Om 17.00 uur werd het dagprogramma afgesloten met een salsa-activiteit op het T ’Plein. De hele dag werden in de schouwburg dansvoorrondes gehouden. In de namiddag werd bekend gemaakt welke van de finalisten naar de finale mochten. Stichting Roosendaal Danst en De Kring stelden € 1500,- beschikbaar voor de winnaars.

De Dansprijs van de eerste editie van Roosendaal werd gewonnen door de 16-jarige Kyara Lampe. Zij studeert aan de dansopleiding in Tilburg. De jury onder leiding van Nishant Bhola wees haar aan als winnares. Het gewonnen geld moet echter wel besteed worden aan een danspresentatie onder leiding van een professional. Ook mag de winnaar Roosendaal Danst 2016 presenteren. Het thema luidt dan ‘duurzaamheid’. Dus volgend jaar hebben we weer een “Roosendaal Danst”-dansfestival.

Roosendaal Danst 2015

Drie dagen lang kon men dansen in de stad.

In straten en pleinen, een belevenis was dat.

Ze gingen ervoor, als ware het voor goud.

Voor de danscultuur, immers al eeuwenoud.

Zeker is het een herhaling waard volgend jaar.

Dan ontmoeten dansliefhebbers weer elkaar.

In de schouwburg of op het Tongerloplein.

Hopelijk net als dit jaar met heel veel zonneschijn.

Duizenden mensen waren drie dagen op de been.

Jong en oud met kunst, en van alles er om heen.

Gekomen om te dansen, vanuit het hele land.

Want dans en gezang gaan samen, hand in hand.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Trefwoorden:
  Sport
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal