Menu

Roosendaal Danst 2014

Het verhaal

Hoewel zaterdag 27 september 2014 om 13.00 uur officieel de opening was van ‘Roosendaal drie dagen dansstad’, mochten 150 kinderen vrijdagmiddag 26 september 2014 om 14.30 uur al mee doen aan het dansevenement. De aftrap werd gegeven door het Internationaal Danstheater Si-Lin in een besloten dansvoorstelling. Alle kinderen uit groep 1 tot en met 8 van de basisscholen uit de gemeente Roosendaal kregen het boekje Sjors Creatief aangeboden. Sjors Creatief is het cultuurstimuleringsproject, dat tot stand is gekomen onder leiding van De Kring-educatie. Leerlingen van de basisscholen kunnen kennis maken met activiteiten op het gebied van cultuur en sport. De kinderen hadden in de schouwburg De Kring een dansvoorstelling bijgewoond. Daarna studeerden ze op het Tongerloplein onder leiding van Rob van de Geijn en collega-dansers een dans in.

‘Roosendaal Danst’ is een voortzetting van het initiatief van Rob van de Geijn. Hij is daar twee jaar geleden succesvol mee gestart. Vorig jaar op 21 september 2013 trok hij het voortouw voor de 2e Roosendaalse dansdag. Dus daarom dit weekend de 3e dansdag. Met zoals Rob van de Geijn vorig jaar al zei, “Het Scapino Ballet Rotterdam komt naar Roosendaal”. En die voorspelling kwam uit! Op vrijdagavond om 20.00 uur kon men het Scapino Ballet aan het werk zien in de grote zaal van schouwburg De Kring in een try-out. Na de voorstelling kon het publiek kennis maken en vragen stellen aan de dansers en danseressen van het Scapino Ballet. Tijdens het weekend presenteerde zich een groot aantal dansscholen en dansgezelschappen, zoals: Het Institute Of Performing Arts Lucia Marthas uit Amsterdam, Tai Chi Tao uit Roosendaal, Body Fitness-Zumba. Diverse dansacademies ondersteunden het festival. Zowel volwassenen als kinderen konden mee doen aan dansuitvoeringen in straten en pleinen. Voor het buitengebeuren hadden de dansers en publiek goed weer, droog en zon.

Zaterdagmiddag werd op het Tongerloplein om 13.00 uur het startsein gegeven door de voorzitter en organisator van ‘Roosendaal Danst’, Jacques van Meel samen met wethouder Hans Verbraak. Internationaal danser Uri Eugenio sloot direct aan met een dans in Bollywoodstijl en Indiase muziek. In De Kring was de première van de productie Kali van Nishant Bhola. Hij is als dansdocent en choreograaf werkzaam aan de Fontys academie in Tilburg. Zijn dansscholing is heel breed: Jazz, Bollywood en moderne dansen. Verder werd er gedanst op de podia in De Kring, Tongerloplein en Tongerlotuin door professionele dansers. Een masterclass Tangodans werd gegeven door tangodocenten van het dansgezelschap Tango Dans. Kunstvakhogeschool Codarts, Fontys en Hogeschool Dansacademie Lucia Marthas ondersteunden het evenement. s’ Avonds werd er tot laat in de nacht gedanst met muziekkeuze van DJ Tim. Al met al een geslaagd evenement onder gelukkig goede weersomstandigheden.

Zondagmiddag 28 september 2014 waren er zo’n 80 dansacts. In de hele binnenstad werd gedanst. In de Passage, Nieuwe Markt en Roselaar. Bij V&D werd zelfs op de lopende band gedanst. En waar de deuren openstonden ging het dansend naar binnen. Natuurlijk op het Tongerloplein en Oude Markt. En het weer hielp ook deze dag geweldig mee. Volop zon, een zomerse dag en dat bracht sfeer in de stad mede ook door koopzondag. Er waren weer exposities met dansfoto’s en schilderijen te zien van Emma Hopstaken, Karla Hoffman, Noortje van Gestel en Angelique van den Hout en Galerie Albus Lux voor hedendaagse kunst.

Afgesloten werd zondagmiddag rond 17.00 uur in Lindy Hopstijl op het Tongerloplein waaraan iedereen kon deelnemen.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Trefwoorden:
  Sport
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal