Menu

Roosendaal Dans stad van Nederland 2013

Het verhaal

“Roosendaal barst van het danstalent”, aldus Rob van de Geijn. Met 10 dansscholen en 2500 leerlingen. Zelfs Breda ‘de grote stad’ haalt dit aantal niet! Ik wist het ook niet hoor. Rob trekt het voortouw voor de 2e Roosendaalse dansdag op 21 september 2013. Hiermee wil hij de danssector promoten en vooral samenwerking tussen dansscholen en gezelschappen creëren. In de muziekwereld bestaat samenwerking al veel langer. Zijn vriendin Martine zit op de dansacademie in Rotterdam. Opvallend veel dansers die op de academie zitten komen uit Roosendaal en Rob wil daar iets mee doen! Dansend door de Molenstraat!

En hij kan het weten, Rob komt uit een muzikale familie. Zijn vader, Ton van de Geijn, heeft mijn twee dochters jarenlang met succes pianoles gegeven aan huis. Zijn tantes Linda en Annemiek van de Geijn konden mooi zingen en gitaarspelen. De oom van Rob, Hein van de Geijn, behoort als bassist tot de wereldtop. Hij speelde met Chet Baker, Toots Tielemans, Trio Jack van Poll en vele andere top jazzmuzikanten over de hele wereld. De opa van Rob, Anton van de Geijn, was een goede saxofonist. Hij speelde saxofoon bij het dansorkest Caldonians. Een orkest dat vroeger dansavonden verzorgde voor clubs en verenigingen in de Katholieke Kring en Vrouwenhof etc. Maar ook in België was het orkest populair. We hebben in de jaren ‘70 veel gezellige muziek- en jazzavonden mee gemaakt bij de familie van de Geijn aan huis. Alles was daar muziek en jazz.

Rob van de Geijn, directeur en artistiek leider bij D.T.R. (Danstheater Roosendaal). Een enthousiaste, jonge, vooruitstrevende ondernemer, een volhouder. Tevens een voorbeeld voor jonge mensen die een eigen bedrijf willen beginnen. D.T.R. is een school die jong talent de kans biedt om zich verder te ontwikkelen. Vandaaruit kunnen ze proberen zich aan te sluiten bij het professionele circuit. Rob heeft zijn opleiding genoten bij CODARTS, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Hij heeft een dans-theaterwinkel in de Molenstraat op no.102. Daar voorziet hij de Nederlandse en Belgische dansliefhebbers van dans- en theaterkleding. Zijn gezellige, voor mij wonderlijke winkel, hangt vol met allerlei spullen.

Rob had in juni 2013 dansscholen per e-mail benaderd en reacties bleven niet uit. Integendeel, veel positieve voorstellen enz. werden geplaatst. De tweede Roosendaalse dansdag werd daarom ook gehouden in de Molenstraat. Het gebied tussen de Damstraat en Boomgaardstraat werd afgesloten. Op het buitenpodium gaf elke dansschool een eigen optreden. Wethouder Hans Verbraak heeft de Dansdag om 13.00 uur geopend. Lovende woorden sprak Hans Verbraak richting Rob. Zijn talent, inzet, medewerking aan veel producties zijn waardevol voor het Roosendaalse Cultuur podium!

De opening wat dansen betreft geschiedde door de Rotterdamse dansacademie. Er was een gratis workshop en lezingen met Corné van Sprundel. Christian Mathijssen hield een lezing over voeding voor dansers. Een debat werd geleid door Marissa van Loon, voorzitter van Jongerenraad JONG Roosendaal. Zij ging in gesprek met professionals uit de danswereld en politici.

Demonstraties en workshops werden goed bezocht in de Muzen aan de Oliemolen. En een royale belangstelling voor de verschillende optredens met veel waardering, vooral in de middag. Dansfotografe Emma Hopstaken was er ook. Zij exposeerde in maart in de bibliotheek VANnU. Zij stelde toen tentoon ‘I animal’. Emma studeerde aan het Koning Willemcollege in Den Bosch. Corné van Sprundel, theatermaker en tekstschrijver studeerde af in 2009 aan de academie voor Theater in Tilburg. Hij is één van de genomineerden voor de Rabobank Cultuurprijs 2013.

Er kon veel worden gedanst op jazzmuziek met Joost Verbraak en Sanne Verbogt. Ook werd geprobeerd een wereldrecord splitting (spagaat) te vestigen. Spagaat is een rage in de danswereld. “Het is een hype geworden”, aldus Rob. Spagaat is een gymnastische houding waarbij een been plat naar voren en het andere been plat naar achter is gestrekt in een hoek van 180 ͦ graden. Een moeilijke opdracht hoor. Ook uit te voeren bij ballet en turnen. Rob vertelt dat stralend en vol passie. Ja, wat wil je, wanneer je werk je hobby is!

Om 18.00 uur werd geprobeerd om met zoveel mogelijk mensen een spagaat te doen. De belangstelling viel wat tegen. Rob wijt het aan een verkeerd moment namelijk etenstijd. Ongeveer 20 mensen gingen in spagaat. En vormden een 33 meter lange slang. Vertegenwoordigers van Guinessbook of Records waren hierbij aanwezig. Echter het wereldrecord werd niet gehaald. “Volgend jaar beter”, zegt Rob. En het is ‘één van de Geijn’ die dat zegt! Wat niet is of kan, dat komt!!

Rob wil het Scapino Ballet uitnodigen voor een workshop en dansprogramma in 2014. Er wordt onderhandeld en Rob is er van overtuigd dat het geregeld wordt. Dansdagen, dat wil Rob van de Geijn. Volop plannen en wensen heeft hij. Wat niemand in de hand had, was het weer. Een prachtige, zonnige, eerste herfstdag. Buitengewoon goede weersomstandigheden om de dansdag mooi te maken met een temperatuur van 21 graden Celsius.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Trefwoorden:
  Sport
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal