Menu

Regionale Heemkunde Quiz 2017

Het verhaal

Dit jaar was het Heemkunde Kring en Streekmuseum Jan Uten Houte uit Etten–Leur dat zorgde voor de jaarlijkse Regionale West Brabantse Heemkunde Quiz. Omdat het museum vorig jaar, vrijdagavond 18 november 2016, winnaar werd in Hoeven, mocht het de jaarlijkse quiz organiseren. De quiz werd gehouden in het Munnikenheidecollege, Trivium Etten-Leur.

Allereerst te vermelden dat de quiz perfect verzorgd en gezellig werd gehouden op vrijdagavond 17 november 2017. Om 19.00 uur ging de zaal open en kregen we bij binnenkomst een kop koffie met een worstenbroodje aangeboden. Voorzitter Paantjens verwelkomde de deelnemers en wenste ze een mooie en gezellige quiz avond. Ook bedankte hij de mensen die mee gewerkt hadden om de quiz goed te doen verlopen. Nadat de teams en jury waren voorgesteld, werd het startsein gegeven en “vuurde”’ quizmaster Jos Martens de vragen op de ca. 210 deelnemers af.

De 22 deelnemende Heemkundekringen begonnen aan de quiz en gingen de strijd aan voor de wisselbokaal en de “Eeuwige Roem”. Ons team van Heemkundekring “De Heerlijckheijd Nispen” bestond uit acht personen: Voorzitter René Leijdekkers, Inge Aerden, Adje Luijten, Corrie Verbraak-van Haperen, Madelein Scheepers, Piet Hectors, Corné Uitdewilligen en Cees Sep.

Deelnemers Regionale Heemquiz 2017 eindstand:

1
Heemkundekring “De Vierschaer”
Wouw
98

2
“De Heerlijckheijd Nispen”
Nispen
91

3
“De Honderd Hoeven”
Hoeven
90

4
“Fijnaart en Heijningen”
Heijningen
88

5
“Het Zuidkwartier”
Hoogerheide
86

6
“Swerter Scive”
Schijf
84

7
“Het Land van Gastel”
Oud-Gastel
79

8
“Die Overdraghe”
Klundert
78

9
“Broeder Christofoor”
Oudenbosch
75

10
“’t Sandt daer buyten”
Standdaarbuiten
74

11
“De Vrijheijt van Rosendale”
Roosendaal
73

12
Erfgoedvereniging “Engelbrecht van Nassau”
Breda
72

13
Heemkundekring “Paulus van Daesdonck”
Ulvenhout
72

14
Stichting “Hooghe Heerlickheyt Wernhout”
Wernhout
72

15
Heemkundekring “De Wilhelmiet”
Huijbergen
70

16
“Op de Beek”
Breda/Prinsenbeek
70

17
“De Ambachtsheerlijkheid”
Nieuw-Vossemeer
69

18
“De Steenen Kamer”
Steenbergen
68

19
“Willem van Strijen”
Zevenbergen
68

20
“Den Nyen Aenwas van Nassau”
Dinteloord
68

21
“Den lande van zegge”
Zegge
62

22
“De Drie heerlijkheden”
Rijsbergen
61

Ieder team bestond uit maximaal tien personen. En mobiele telefoons moesten uitgeschakeld worden. Gebruik van enig ander communicatiemiddel zou bestraft worden met uitsluiting. Per deelvraag mocht maar een antwoord gegeven worden. Goede antwoorden leverden 1 punt op. De Heemquiz bestond uit acht theorieronden met elk tien vragen. De tien vragen gingen bij elke ronde over tien verschillende onderwerpen:

Actualiteiten
Gilden
Defensie
Bedevaart plaatsen
Brabantse schrijvers
Natuurgebieden
Kunstwerken
Brabantse waterwegen
Sport
Scholen

Na elke vragenronde werden, na het ophalen van de antwoordformulieren, de goede antwoorden duidelijk weergegeven via het grote scherm.

Tussen de acht theorieronden waren er vier doe-opdrachten. Iedere theorieronde duurde 15 minuten. De doeopdrachten die via afbeelding of foto gevonden moesten worden:

Van welke gemeente is de afgebeelde vrouw burgemeester?
In welke gemeente staat dit voormalige gemeentehuis?
In welke plaats staat dit museum of heemhuis?
De waterwegen in en rond West –Brabant?

Tijdens de vijftien minuten durende pauze, om 20.45 uur, werd de tussenstand doorgegeven. Waaruit bleek dat we het tot dan goed gedaan hadden, namelijk op de tweede plaats. Alle vragen gingen over West-Brabant. Behalve een vraag, en die betrof een foto op het scherm van de Sint Pietersbasiliek van Rome. En dat was de instinker, de misleidende vraag! Velen dachten aan de Basiliek van Oudenbosch, dat was dus fout! Maar er kon om gelachen worden Het is een ludieke traditie geworden om een dergelijke soort vraag te stellen.

Omstreeks 22.30 uur werd de eindstand bekend gemaakt. Winnaar Heemkundekring “De Vierschaer” uit Wouw mag de quiz volgend jaar 2018 organiseren. Wethouder Jan van Hal reikte de wisselbokaal de “Veer Triltand” als eerste prijs uit. En die kwam terecht bij de vervaardiger van de Veer Triltand Karel Schrooyen uit Wouw en zijn team “De Vierschaer”. Bovendien met de “Eeuwige Roem”!

Ons team “De Heerlijckheijd Nispen” eindigde “weer” op de prachtige tweede plaats. Het verschil met de eerste plaats [98 ]punten betrof slechts 7 punten.

En dan terugziende naar de resultaten “De Heerlijckheijd Nispen” van de voorbije jaren:

In Wouw 2012 gedeelde 2e met 93 pnt.
In 2013 Oudenbosch 4e met 108 ptn.
In 2014 Wouw 2e met 88 ptn.
In 2015 Oudenbosch 6e met 96 ptn.
In 2016 Hoeven 2e met 77 ptn.

In totaal namen er ca. 210 leden van Heemkundekringen deel aan 28ste quiz dit jaar. De organisatie kan met voldoening terugzien op een goede, tot in de puntjes verzorgde, quiz. Met complimenten !

Informatie
 • Gepubliceerd:
  27 november 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  West-Brabant
Regionale Heemkunde Quiz 2017

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal