Menu

Regionale Heemkunde Quiz 2013

Het verhaal

Najaar, vrijdagavond 8 november 2013. De 24e Regio Quiz 2013 van Regio Brabants Heem werd gehouden in het activiteitencentrum K.B.O. aan de Pagnevaartweg 82 in Oudenbosch. Het was een mooie avond om in een quiz te mogen mee spelen. Buiten was het slecht weer en in korte tijd viel er enorm veel water. Hardlopend vanuit de auto probeer ik zo gauw mogelijk rond de klok van 19.00 uur naar binnen te gaan. De koffie stond klaar met wat lekkers erbij.

De jaarlijkse Regionale Heemkunde Quiz werd dit jaar georganiseerd door heemkundekring ‘Broeder Christofoor’ uit Oudenbosch. Zij waren de winnaars van de Regionale Heemkunde Quiz die werd gehouden in Wouw en verzorgd door de heemkundekring ‘De Vierschaer Wouw’ op vrijdagavond 16 november 2012. En de winnaar van de jaarlijkse Regionale Heemkunde Quiz mag de quiz verzorgen voor het volgend jaar.

Ons team van de heemkundekring ‘De Heerlijckheijd Nispen’ bestond uit acht personen. Onze voorzitter René Leijdekkers, secretaris Inge Aerden, Madeleine Schepers, Cornè Uijtdewilligen, Corry Verbraak, Ad van Hees, Piet Hectors en Cees Sep.

Dit jaar namen 17 heemkundekringen deel. Elk team mocht met maximaal acht personen deelnemen. De quiz bestond uit 8 rondes van elk 10 vragen én elk 4 doe-vragen. Na de vierde ronde volgde een pauze van 20 minuten. De vragen werden gepresenteerd in de vorm van een doorlopende film. Na elke vragenronde kwamen de vragen in verkorte versie nog een keer voorbij op het scherm. Daarna werden de antwoordformulieren opgehaald, gevolgd door een presentatie van de antwoorden. Vervolgens werd er onmiddellijk doorgegaan met de volgende ronde. De antwoordformulieren voor alle vragenronden lagen op tafel voor elk deelnemend heemkundekringteam. Voor de aanvang van de quiz kon men een joker inzetten op één van de 10 rubrieken. Alle goede antwoorden van die rubriek werden dan gewaardeerd met dubbele punten. Het jokerformulier moest logischerwijs vóór aanvang van de quiz ingeleverd worden bij de organisatie. De vragenrondes kenden steeds de volgende rubrieken:

1. Nederlandse speelfilms.

2. Geschiedenis van Oudenbosch.

3. Vaderlandse politiek.

4. West Brabantse zuivelfabrieken.

5. Ons Koningshuis.

6. Beschermheiligen.

7. Sport.

8. West Brabantse suikerfabrieken.

9. Brabantse auteurs

10. Brabantse zangers en zangeressen.

De doe-vragen betroffen als volgt:

1. West Brabantse ANWB paddenstoelen.

2. West Brabantse gemeenten.

3. Ouwenbosch’ dialect.

4. Boombladeren.

De formulieren voor de doe-vragen 1 en 2 werden bij het begin van de quiz uitgereikt en opgehaald samen met de antwoorden op vragenronde 3. De formulieren voor de doe-vragen 3 en 4 werden bij het einde van de pauze uitgereikt en opgehaald samen met de antwoordformulieren van ronde 7. Het gebruik van mobiele telefoon, internet of papieren naslagwerk was verboden. Bij onderling overleg moest men rekening houden met de ‘buren’. “De vijand luistert mee”, zo deelde de speaker laconiek mee.

En dan de uitslagen van deze avond:

Omdat het team van heemkundekring ‘De Vierschaer’ uit Wouw op de eerste plaats eindigde met 112 punten mogen zij de 25e Quiz in november 2014 organiseren. Op de tweede plaats met 111 punten H.K.K. ‘De Honderd Hoeven’ uit Hoeven. H.K.K. ‘Jan Uten Houte’ uit Etten Leur werd derde met 109 punten.

En dan ons team, H.K.K. ‘de Heerlijckheijd Nispen’ prachtig op de vierde plaats met 108 punten. Slechts 4 punten verschil met de beste van deze avond. Onze heemkundekring kan weer tevreden zijn met dit mooie resultaat. De joker werd met succes ingezet op rubriek Ons Koningshuis. Alle vragen werden goed beantwoord, dus kregen we dubbele punten. Ook de Nederlandse speelfilms-vragen werden goed beantwoord.

De uitslag met het behaalde aantal punten.

5. H.K.K. Land van Gastel, Oud Gastel. 106 punten.

6. H.K.K. Fijnaart en Heiningen, Fijnaart. 101 punten.

7. H.K.K. De ambachtsHeerlijkheid, Nieuw Vossemeer. 99 punten.

8. H.K.K. Paulus van Daesdonck, Ulvenhout. 98 punten.

9. H.K.K. Vrijheyt van Rosendale, Roosendaal. 93 punten.

10. H.K.K. Den Nyen Aenwas van Nassau, Dinteloord. 92 punten.

11. H.K.K. Lande van Zegge, Zegge. 91 punten.

12. H.K.K. De Steenen Kamer, Steenbergen. 91 punten.

13. H.K.K. Die Overdraghe, Klundert. 87 punten.

14. H.K.K. De drie Heerlijkheden, Zundert. 87 punten.

15. H.K.K. Engelbrecht van Nassau, Breda. 84 punten.

16. H.K.K. Op de Beek, Prinsenbeek. 80 punten.

17. H.K.K. Willem van Strijen, Zevenbergen. 79 punten.

De quiz duurde circa 3 uur, inclusief pauze. Weer bewondering en complimenten voor de organisatie en medewerkers van de Oudenbosche heemkundekring ‘Broeder Christofoor’. Met dank voor de inspanning en enorme hoeveelheid werk wat men verricht heeft om deze quiz te organiseren. Goed georganiseerd , bedankt ‘Broeder Christofoor’ .

De Heemkundekring ‘De Vierschaer’ uit Wouw organiseert de Regionale Heemkunde Quiz 2014. Dus allemaal bij leven en welzijn weer naar Wouw.

Informatie
  • Gepubliceerd:
    20 juni 2017
  • Periode:
    2010 - heden
  • Dit verhaal speelt zich af in:
    West-Brabant

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal