Menu

Regionale Heem Quiz 2012

Het verhaal

Roosendaal & Nispen, zaterdag 17 november 2012

Een mooie najaarsgebeurtenis, vrijdagavond 16 november was het weer zover! Met tien leden van de “Heemkundekring De Heerlijckheijd van Nispen” togen we naar “De Geerhoek” in Wouw. Daar werd de Regionale Heemkunde quiz gehouden. Ons team bestond uit de volgende tien personen. Als eerste onze voorzitter René Leijdekkers, secretaris Inge Aarden, penningmeester Kees Schrauwen, bestuurslid Toine Rens, Gitte Aerden, Corry Verbraak, Madeleine Dekkers, Jacques Burremans, Adje Luijten en Cees Sep. Om 19.30 uur begonnen we aan de koffie met Brabants worstenbrood. Traditioneel gebeuren elk jaar bij de Regionale quiz, in welke plaats ook. Daarna werden de eerste vragen geprojecteerd op een groot scherm. De Quiz ging van start, nieuwsgierig werden de vragen bekeken en bekritiseerd.

Omdat de Heemkundekring “De Vierschaer” uit Wouw de Regionale quiz in Hoeven in november 2011 had gewonnen, mocht zij de Regionale quiz november 2012 organiseren. Zestien heemkundeverenigingen uit West-Brabant namen deel aan dit mooie evenement. Met maximaal tien personen mocht elk team deelnemen. Er werden vragen gesteld over politiek, herkennen van volksliederen, namen van dorps en buurthuizen en in welke plaats ze staan. En, zes “doevragen”, waar men door middel van dertig cryptische tekeningen dertig Nederlandse plaatsnamen moest raden om tot een goed antwoord te komen. De mooie tekeningen waren gemaakt door kunstenaar Karel Schrooyen uit Wouw. Bijvoorbeeld, getekend een nis in de muur en daaraan gekoppeld een kroontjes schrijfpen. Wat “NISPEN” als oplossing aangaf. Brabantse Oud Ministers, en “Oma weet raad”, vragen over hoe Oma vroeger huishoudelijke ongelukjes oploste of hoe ze mogelijkheden zag om ze weg te werken. Ook namen van middeltjes die Oma kende, om gezondheidsproblemen te stoppen of te verhelpen. Natuurlijk vragen over de katholieke kerk. Met name de altaar attributen en de kleding die een priester of geestelijke droeg. Boekenweekgeschenken met namen van de schrijvers, kleine musea en actualiteitsvragen. Het waren wel heel lastige vragen en twijfel speelde soms een grote rol. Het boegbeeld van Wouw “Peer Pap” liet zich natuurlijk ook zien.

Ludiek deed Wouw zijn naam eer aan bij de volgende “Doevraag”. Van tien verschillende soorten pap, brij en pudding, in plastic bekertjes genummerd van 1 tot 10, moest de inhoud worden geraden. Door goed te overleggen onderling, kwamen we tot een mooi resultaat, zoals later bleek. Met natuurlijk de nodige hilariteit en grappen, dat hoort erbij. “Gezelligheid staat voorop”.

Er werden acht theorieronden gespeeld. Na elke ronde kregen we een tussenstand. Tevens werden dan de antwoorden gegeven van eerder gestelde vragen. Alom verbazing natuurlijk over het goede of verkeerde antwoord dat geschreven ingeleverd was bij de jury. Hadden we maar dit, hadden we maar dat. En van “ik kwam niet op die naam, maar ken hem wel, en, nou weet ik het weer”. Zo gaat dat dikwijls!

De uiteindelijke winnaar werd, Heemkundekring “Broeder Christofoor” uit Oudenbosch met 95 punten. Van begin af aan hebben de leden eigenlijk op de eerste plaats gestaan. Zij mogen in november 2013 de Regionale Heemkunde Quiz organiseren en mochten de Beker in ontvangst nemen.

Op de tweede plaats eindigde Heemkundekring “Het Land van Gastel” met 93 punten. Onze Heemkundekring “De Heerlijckheijd van Nispen” behaalde ook 93 punten, dus werden we gedeelde tweede. Maar omdat “Het Land van Gastel” met acht leden deelnam, en ons team met tien leden, stonden ze nummer twee geklasseerd.

Een prachtig resultaat vergeleken met “grote broer” Heemkundekring “De Vrijheijt van Rosendale” uit Roosendaal die veel meer leden hebben, dan Heemkundekring “De Heerlijck van Nispen”. Zij eindigden op de 8e plaats met 89,5 punten.

Nu nog een opsomming van plaatsnamen waar de Heemkundekringen gevestigd zijn die deelnamen aan de Quiz.Tevens met het aantal behaalde punten in Wouw.

No.1 Oudenbosch 95-no.2 Oud Gastel 93 –no.2-3 Nispen 93-no. 4 Hoeven 91,5 – no.5 Fijnaart en Heijningen 91,5-no.6 Etten-Leur 90,5 –no. 7 Steenbergen 90,5 –no.8 Roosendaal 89,5 –no.9 Klun-dert 85 –no.10 Ulvenhout 84 –no.11 Dinteloord 83,5 –no.12 Nieuw Vossemeer 82 –no.13 Bergen op Zoom 80. –no.14 Zundert-Rijsbergen 79,5 –no.15 Prinsenbeek 75,5 – no.16 Breda 69 punten.

Complimenten waren er voor de organisatie en medewerkers van de Heemkunde kring “De Vierschaer” Wouw. Een vol jaar zijn ze bezig om de Quiz goed te laten verlopen! Want het is een enorm karwei om de Quiz te organiseren. En dat is ze gelukt ook, bedankt!

Een prachtig resultaat voor onze heemkundekring uit het mooie kerkdorp Nispen om op een gedeelde tweede plaats te eindigen. Dat geeft moed voor de Regionale Heemkunde Quiz 2013 die in Oudenbosch door Heemkundekring “Broeder Christofoor” zal worden georganiseerd.

Vorig jaar (2011) werden we vierde in Hoeven. Toen waren er echter achttien heemkundekringen die meestreden om de wisselbeker. Onze voorzitter is blij en bedankt het hele team. Waar een klein dorp toch groot in kan zijn!

Dan wil ik nog een vraag beantwoorden. Hoe komt een Roosendaler terecht bij de Heemkundekring in Nispen? Wel, mijn moeder, Naan van Eekelen, is geboren op de Brembos, Rietgoorsestraat. Zij was een dochter van Piet van Eekelen en Lies Theunis. Zodoende trok mij de geschiedenis aan en vatte ik sympathie op voor Nispen en de heemkundekring. Wekelijks maak ik ook een rondje Molenbeekpad-Nispen – Everland en omstreken. Een prachtstreek!

Informatie
 • Gepubliceerd:
  21 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Wouw

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal