Menu

Mijmeringen

Het verhaal

Ik zit wat terug te bladeren in een foto-album en beland terug in

1958: Een foto van moeder en kind. Het kind op de arm van de moeder. Moeder en kind kijken elkaar aan. Geluk. Liefde. Samenzijn.

1963: Het kind is een knulletje van 5 jaar en is aan het spelen in huis met speelgoedauto’s. Hij maakt een rij van auto’s en rijdt die door de keuken, de woonkamer, de hal. De rij van auto’s wordt langer. Vanuit de hal de trap op naar boven, de overloop, door de slaapkamers. Er zijn geen auto’s meer en de rij wordt langer met ander speelgoed, poppen, knikkers, bouwstenen. En dan naar de zolder, die heel ruim is en de hele rij speelgoed makkelijk kan bergen. De file is ontstaan, hoewel dat woord nog niet is uitgevonden. Maar dan is de vakantie voorbij en moeder ruimt in één klap de hele rij op. De file is opgelost.

1968: De knul van 10 jaar heeft leren lezen en leest heel graag stripboeken. Hij leest over Toenga, de krijger uit de oertijd. Ook de avonturen van Old Shatterhand en Winnetou zijn spannend. Er wordt verhaald over het keizerrijk Trigië. Het is maar pulp; het is maar fictie, maar je kunt er zo heerlijk bij fantaseren.

1973: Op de middelbare school heerst een stille liefde op het mooiste meisje van de klas, todat…

1978: jaren later liefde wordt beantwoord en vervolgens het rijtje Verliefd op, Verloofd met, Getrouwd met een ander, maar mooiste meisje van de klas wordt beantwoord.

1983: Het vinden van een eerste baan betekent een carrière-switch van het onderwijs naar de logistiek. Een wereld opent zich met nieuwe mogelijkheden, toekomstperspectief en dromen, die waar worden.

1987: Vijf lange weken wachten op de geboorte van je eerste kind. Je vrouw in het ziekenhuis; jijzelf alleen het huishouden runnen met twee katten. Een spannende tijd; op je kind moeten wachten. With or without you van U2 staat op nummer 1 en inspireert.

1993: Er ontstaat een Europa zonder binnengrenzen en een tijd breekt aan van hoop op en gedachten aan een betere wereld. Die wereld wordt steeds ‘kleiner’ en ligt geheel aan je voeten.

2002-2007-2012-2019: Mooie, troostende woorden voor onze ouders weerklinken tijdens hun crematieplechtigheid.

Maart 2020: Mr. corona op bezoek en er is tijd te over om te mijmeren … Je agenda is plotsklaps leeg. De vereniging, het restaurant, het evenement; deze zijn niet meer te bezoeken. Mijmeren over …, maar dit ook laten zien. Ik Vergeet Je Niet wordt een kunstwerk van afval in de voortuin. Buurtpreventie wordt een actie aan de grens, waar de burgemeester meewerkt aan een drugsvangst. Onderwijs-op-afstand en we werken zoveel mogelijk thuis. Boodschappen doen is genieten, want dit doen we niet eventjes tussendoor, maar het vormt een rustmoment voor allen, met afstand en respect voor elkaar. Op de fiets naar het werk en weer naar huis. Tal van ontmoetingen, even bijkletsen-op-afstand en hopelijk tot spoedig. ‘Oude’ bezigheden herleven: wandelen, skaten, samen met het gezin er op uit, naar bos en hei, samen gezelschapsspellen spelen, puzzelen. We denken na over het ‘nieuwe’ lopen, wandelen en fietsen, dus op anderhalve meter afstand. En de muziek inspireert: Zeventien miljoen mensen …

Mijmeren … is van alle tijden. Sommige mensen zijn dat vergeten maar worden nu weer aangespoord om dat te doen.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  12 mei 2020
 • Auteur:
  Ad van Hees
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Nispen
Mijmeringen

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal