Menu

Middenstand

Het verhaal

Met een totaal ander onderwerp dan het voorgaande wil ik ingaan op de middenstand. Het verdwijnen van de dorpswinkels is een groot verlies voor de gemeenschap. Dit geldt mijns inziens ook voor de Roosendaalse binnenstad.

Na mijn driejarige U.L.O opleiding Sint Marie in de Molenstraat was mijn eerste werkgever in 1950 de Firma Vergouwen in de Raadhuisstraat. Ik was het eerste winkelmeisje in de juwelierszaak, uurwerken en optiek. Ik heb hier vier jaar met ontzettend veel plezier gewerkt en heb tot op de dag van vandaag alleen maar goede herinneringen en contacten aan deze familie. De omgang met de klanten was optimaal, heel persoonlijk, nooit geen wantrouwen. Iedereen was eerlijk en betrouwbaar. Ik geloof niet, dat er in mijn tijd ooit iets is gestolen.

De collecties waren heel anders dan tegenwoordig, er waren geen automatische horloges of klokken, alles moest worden opgewonden. Er was zelfs een horlogemaker in dienst, die onder meer wekelijks verschillende klanten bezocht om de klokken op te winden. Dit waren onder andere grote staande klokken, Friese klokken, stoeltjesklokken en pendules. Koekoeksklokken waren ook erg in trek in die tijd. Koppermaandag in januari was een speciale maandag waarop veel trouwringen werden verkocht. De wekelijkse marktdag op maandag bracht overigens veel klanten naar de zaak.

Twee opticiens hadden een goede klandizie met de verkoop van brillen, het aanpassen en totaal klaarmaken tot de laatste handeling. Als ik nu terugkijk op de omgeving van de toenmalige zaak Raadhuisstraat 31, kom ik tot de conclusie, dat deze zaak de enige is die in deze straat op dezelfde plaats overgebleven is.

Vanaf de Markt waren er aan de rechterkant de volgende zaken: Boekema met huishoudelijke voorwerpen, Van Loon-van den Biggelaar met babyuitzetten en kinderkleding, tafellinnen en klein huishoudelijk textiel – Sanitair, elektrische installaties en verkoop van lampen Piet Beens – Drankwinkel Het Kuiperke met de lekkerste dranken – Sint Jan (de heer en mevrouw Van Bochem) met een nieuw artikel: de nylonkousen – De zussen Kerremans dreven een winkel in fournituren, met werkelijk van alles op dit gebied – Hiernaast hun twee broers Kerremans, hun winkel was een begrip in de hele stad, men kon er terecht voor alle schrijfgerief en papierwaren, er konden zelfs drukwerken worden besteld. – Harrie Jongenelen bedreef met twee zonen een elektriciteitszaak en verkoop van klein elektrisch huishoudelijk apparatuur (nog geen televisies) – Een sigarenwinkel van mevrouw Jaspers was de volgende – Kruidenierszaak Van der Schoot en Meesters (tevens melkhandel) sloten hierbij aan, dan was er bakker Buys, een kapperszaak ? en Jan van Nassau met luxe artikelen, loodgietersbedrijf en kachels. Ik meen nog een bedrijf voor reparatie van leder kleding en op de hoek was een grotere winkel in huishoudelijke artikelen en smederij Van De Ouderaa.

Vanaf de Nispensestraat terug naar De Markt waren er wel iets minder winkels, maar toch… Naast het Belgische Consulaat was de zaak van mevrouw Van Baal de eerste. Hier werd serviesgoed verkocht van aardewerk en porselein, Van Gils was hier met sterke dranken. Naast het statige pand van de notaris, was op de hoek van het kleine straatje de groentezaak van Door Mulders, dan de tabakshandel van Piet Segers, herenkleding van Klumpers door de firma Bakx , Drogisterij en schilderwerken Toon Brüglemans. Toon Bogers bedreef onder de naam Gabriëls een zaak met luxe linnenwerken en lingerie. Juwelier Vergouwen zat hiernaast, dan volgde Didi Kloppenburg met haar zaak “Sneeuwwitje”, waar men de meest luxe kinderkleding kon kopen. Jan Snel werkte samen met zijn ouders in het volgende pandje, waar toen al ‘potten en pannen’ werden verkocht. Ook voor smederij werken kon men hier terecht.- Toos Hendriks- van Oudheusden sloot hierbij aan met haar kapsalon.- ‘Lekturama’ van de familie Dietze verkocht op het hoekje van het Kerkstraatje allerlei lectuur. In het straatje was naar mijn mening een van de eerste buitenlanders gevestigd, namelijk Jeffie Wangfa met dameskleding. Terug naar de Raadhuisstraat was er een grote schoenenzaak Van Mechelen, beter bekend als Van Unen voor verkoop en reparatie.

De bekende fabriek De Biggelaar sloot hierbij aan met koffie, thee en tabak. De naam van de volgende eigenaar is me ontschoten, Monde ?, het was een winkeltje met priesterkleding en kerkbenodigdheden, er werden zelfs hosties verkocht. Dan volgden nog Simons met hoeden, petten en vooral alpino’s, – Maison de Paris verkocht de laatste damesmode en Bodifé de allermooiste stoffen. Apotheek Steijns (Van De Bergh) sloot de rij.

Wat rest er nu nog van de oude Raadhuisstraat ? Vrijwel alle bedrijven zijn verdwenen, niettegenstaande kwamen er toch verscheidene nieuwelingen. Diverse uiteenlopende branches, maar met een goede inzet moet hier toch wel iets te verdienen zijn. Van oudsher is het een gezellige winkelstraat in de directe nabijheid van de Markt en Nieuwe Markt.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  26 juni 2017
 • Auteur:
  Maria VErbraak-van Eekelen
 • Periode:
  1950 - 1959
 • Trefwoorden:
  Arbeid
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal