Menu

Mannenkoor Concordia

Het verhaal

Het is vrijdag 1 oktober. Het jaar 1920. Het Roosendaals R.K. Mannenkoor Concordia wordt opgericht. Enkele leden van het toen bestaande Roosendaalse mannenkoor La Renaissance zagen, dat het koor ter ziele zou gaan. Omdat ze de zangkunst en liefhebberij niet teloor wilden laten gaan, kwamen ze tot oprichting van een nieuw mannenkoor. ‘Concordia’ ging het heten! De naam Renaissence (wedergeboorte) leek heel toepasselijk om het koor te vernieuwen.

Dit jaar, op 1 oktober 2015, bestaat het koor 95 jaar! De 1e dirigent was Huub van Baal en de 1e voorzitter Frans van Tilburg van het Rooms Katholieke mannenkoor Concordia. Rooms Katholiek (RK) moest zoals bij veel katholieke verenigingen voor de naam van de vereniging staan. De wekelijkse repetities werden gehouden ik de Katholieke Kring, later in het Gildenhuis. En zo is het 95 jaar geleden allemaal begonnen. Negentien lustrum.

Langst zittende voorzitters waren Leen Theunisse en Harry van den Bergh. Beiden maakten meer dan 25 jaar lang lid van het bestuur uit. Er waren in de voorbije tijd meer dirigenten dan voorzitters. Rond 1960 kwam het koor onder leiding van de zeer bekwame en deskundige Antoon Maessen. Zijn hoogtepunt en topprestatie was de uitvoering van de ‘Soldatenmis’, de Poolse Mis van Bohuslav Martinû. In 1961 opgevoerd in het Gildenhuis.

Even komt er een terugloop van leden in de zestiger jaren. Door de opkomst van de televisie werden de contacten buiten de huiselijke kring zeldzamer. Het was almaar televisie waar men het over had. Maar toen men eenmaal gewend was aan het “kastje kijken”, begon dirigent Kees van Helvert er nieuw leven in te brengen. En dat lukte gelukkig ook.

Het ledenaantal groeide weer, mede door de enthousiaste leiding van voorzitter Harry van den Bergh (Hein). Het koor zong samen met R.S.O., Brabants Orkest, Philharmonie van Antwerpen en het Vlaamse Opera Orkest.

1990. T.g.v. het 70-jarig bestaan vierde het koor een optreden in samengaan met de Russische zanger Ivan Rebroff. Zijn geweldig optreden, forse gestalte getooid in grote bontjas en bontmuts maakte veel indruk. Hij kreeg de volle zaal van schouwburg De Kring binnen de kortste keren plat.

In 1992 is Concordia te gast bij Crick Sicx, een zangvereniging te Tourcoing in Frankrijk. Deze vereniging vierde zijn 150-jarig jubileum. Concordia vertegenwoordigde Nederland als één van de twaalf Europese landen.

Op 30 september 1995 werd het jubileumconcert gegeven t.g.v. het 75-jarig bestaan. Dirigente van het koor was toen Ans Hermans – Leloux. Wim Hasselton mocht als voorzitter in 1995 met trots roepen: “Het enige mannenkoor in Roosendaal dat 75 jaar bestaat”.

2005, 85-jarig jubileum. Het jubileumconcert o.l.v. Martyn Smits.

Op 25 oktober2008 de Opera Fingal van Arnold Krug o.l.v. Martyn Smits. In schouwburg De Kring met solisten Marcel van Dieren en Franka van Dommelen.

2010, 90-jarig jubileum. Het jubileumconcert werd gevierd i.s.m. met het Roosendaals Grieks ensemble Omnia o.l.v. dirigent Jan Krijnen en begeleid op de piano door Anna Sasiadek. Dit was ook een groot succes. Het Omnia ensemble bestaat in april dit jaar 30 jaar.

Prachtig en stijlvol gezongen door het mannenkoor de Russische Maria Hymne van Dmitri Bortnianski. Evenals ‘You raise me up’, gecomponeerd door Brendan Graham en Rolf Lovland. Bewerkt door dirigente Anna Sasiadek tot een tenor en bariton/baspartij.

Sinds september 2010 is Anna Sasiadek dirigente van het koor. Zij studeert klassiek piano aan het conservatorium in Tilburg en volgt directielessen bij Louis Buskens. Ook het toonkunstkoor Breda staat onder leiding van Anna Sasiadek. Verder is zij pianodocente aan de muziekschool De Nieuwe Veste in Breda en geeft privélessen. Masterclasses gevolgd bij Igor Roma en Eric Heidsieck. Ze maakt ook deel uit van kamermuziekensembles en verzorgt muzikale intermezzi.

Op donderdagavond 5 februari om 20.00 uur werd er gerepeteerd in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade voor de carnavalsmis op zondag 15 februari 2015. Concordia is gevraagd om deze dienst vocaal op te luisteren. Aanvang was om 10.30 uur en de kerkgangers werden welkom geheten door leden van De Boerenraad. Het was apart om dit schouwspel te beleven. De bomvolle kerk, met bontgekleurd geklede, carnavaleske bezoekers. Onze ouders en de Paters Redemptoristen zouden het eens moeten zien: “Carnaval in de Paterskerk?” “Dat zou nooit van z’n leven gebeuren!” Maar om het mannenkoor Concordia te horen zingen, zou wel goed uitgekomen zijn!

Celebrant was pastoor Han Akkermans. Aan het orgel stadsbeiaardier Toni Raats en Roosendaals Salon Orkest (R.S.O.).

Voorafgaand aan de viering speelde Imelda Hack – Brugmans het vrolijke pianoconcert van M. Haydn in G. Daarna zong het mannenkoor van Giuseppe Verdi het Monnikenkoor. Verder Kyrië en Gloria: Tweestemmige Missa te Deum laudamus van Priester Don Lorenzo Perosi. Met als tussenzang het bekende ‘Halleluja’. Het R.S.O. speelt Blushing Roses van Howard T. Googins. Tijdens de collecte zingt het mannenkoor Concordia de Mariahymne van Dmitri Bortniansky. Geweldig mooi! Vervolgens speelt het Roosendaals Salon Orkest prachtig Plaisir d ’Amour van Martini il Tedesco. Daarna door Concordia gezongen Sanctus en Benedictus en Agnus Dei: Missa Te Deum Laudamus van Don Lorenzo Perosi. Concordia zingt tijdens het communiceren: Be still my soul van Jean Sybelius. R.S.O. speelt Gabriël Fauré’s Cantique de Jean Racine. Ter afsluiting van deze mooie gebeurtenis speelt het R.S.O. Berliner Luft van Paul Lincke.

Het programma voor het Mannenkoor Concordia dit jaar als volgt:

Zondag 29 maart 2015 culturele manifestatie (CUMA). In en rondom schouwburg De Kring, Tongerlohuys en Tongerloplein.
Op maandag 4 mei 2015 worden twee strofen van Wilhelmus gezongen tijdens de Dodenherdenking bij het monument in de Parklaan. Een jarenlange traditie, al meer dan 25 jaar, welke verzorgd wordt door het Mannenkoor Concordia.
Op zondag 10 mei 2015 om 8.00 uur is er een Eucharistieviering in de Rooms Katholieke kerk in Zegge voor de Mariavieringen in de mei maand.
Maandag 26 mei 2015, 2e Pinksterdag 2015, is het koor aanwezig bij de herdenking in Willemstad. Dit ter gedachtenis voor de Belgische slachtoffers met de scheepsramp op 30 mei 1940. Hierbij kwamen 200 Belgische krijgsgevangen om, toen het schip op een Duitse mijn voer. De meesten liggen begraven op het Erekerkhof bij de haven in Willemstad. De herdenkingsdienst wordt gehouden in het Arsenaal Willemstad en begint om 11.00 uur.
Zondag 27 september 2015 ‘Roosendaals Treffen’. Mannenkoor Concordia is een vaste deelnemer.
Zondag 1 november 2015. Het jubileumjaar wordt afgesloten met een concert in de Sint Jan.Behalve Concordia werkt ook Het Roosendaals Filharmonisch Orkest onder leiding van Martyn Smits mee. Ook hier geeft het Toonkunstkoor Breda acte de présence. In het eerste deel van het concert zal het Requiem van Gabriël Fauré uitgevoerd worden begeleid door het Roosendaals Symfonie Orkest en het zesstemmig gemengd koor Toonkunst Breda. In het tweede gedeelte zingt Concordia met begeleiding van R.S.O. of a capella een aantal nummers. Liefhebbers kunnen komen zien en luisteren vanaf 14.30 uur in ‘Òònze Ouwe Sient Jan’.

Momenteel bestaat het koor uit ca. 25 enthousiaste zangers verdeeld over vier partijen. Concordia is een vierstemmig mannenkoor met een zeer breed repertoire. Elke donderdagavond wordt er gerepeteerd in café De Kroon aan de Boulevard. Het Roosendaals mannenkoor Concordia gaat op naar de 100 jaar!

Informatie
 • Gepubliceerd:
  20 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal