Menu

Komedikatotoneel 2015

Het verhaal

Zondag 22 maart 2015. In het buurthuis Keijenburg was het een drukte van belang. De toneelgroep Komedikato speelde twee voorstellingen. De middagvoorstelling begon om 14.00 uur en de avondvoorstelling om 19.30 uur. Komedikato Toneel opgericht op 23 juni 1995 en voortgekomen uit vrienden die vroeger lid waren van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ). Dit jaar brachten ze voor de 20e keer een jubileumproductie toneelspel. Komedikato vierde zijn vierde lustrum. Proficiat!

“Lachen is Gezond”, en daar gaan de Komedikato-spelers nog steeds wijselijk maar vanuit. Er kon weer eens gelachen worden in het tot de laatste plaats bezette buurthuis Keijenburg. En dat is broodnodig in deze woelige en onzekere tijden. Vijf dames en twee heren zorgden voor een prettige middag en avond.

Het doet denken aan mijn jeugd, toen we in het Patronaat van onze Parochie van een film, bonte avond of toneeluitvoering mochten genieten. Het Patronaat waar we vroeger werden opgevangen om ons sociaal te vermaken op zondagen en dagen dat we vrij van school waren. Met allerlei spelletjes zoals biljarten, kaarten, sjoelen, tafeltennis en toneelspelen. Dat alles herinner ik mij nog in het Sint Antonius Patronaat in de Hofstraat. En in de Spoorstraat bij het café Zaal Meulentiend. Ook de Blokhut in de Boulevard Antverpia.

Het door Frits Criens (1949) geschreven komisch blijspel met als titel ‘Verborgen Talent’ werd twee keer die dag uitgevoerd. Frits Criens is schrijver, dichter en schrijver in het Limburgs dialect en Leraar Nederlands. Hij is de stadsdichter van de gemeente Leudal in Limburg en schrijft voor tijdschriften en bloemlezingen. Ernst en humor horen bij elkaar! In 1993 verdiende hij de Limburgse Veldeke dialectprijs.

‘Verborgen Talent’ . De rolverdeling was als volgt:

Anton . Kees van Akkeren. (de clown)

Grietje. Lianne van Wezel. (vrouw van Anton)

Steef . Frank van Akkeren. (zoon van Anton)

Joke . Anja Buys. (dochter van Anton)

Fameusa . Jolanda van Akkeren. (Dokter Fameusa)

Martje . Marian van Wijngaarden (Tante Martje)

Vera . Mandy Buys. (Debutante)

Later blijkt dat, Mandy Buijs als debutante nog wel, een dubbelrol had. Zij speelde naast de rol van Vera ook de Russische Natalia Stroganova. Knap gedaan hoor!

Souffleuse was Anita van der Steen. Grime: Carla en Holga Brosens, geluid: Rian van Tilburg, belichting: Jan Konings, video: Kees Zagers, foto’s: Rentia van Gastel. De regie was in handen van Cocky van Meer. Hij verwelkomde het publiek met enkele mededelingen, zoals: “a.u.b. om mobiele telefoontjes uit te zetten”, “door het wegvallen van gemeentelijke subsidie moesten er loten verkocht worden”. De loterij vond plaats na de voorstelling en werd op humoristische wijze gebracht. En natuurlijk werd er gevraagd om vanaf donderdag 2 april 2015 te gaan stemmen voor de Rabo Clubkas Campagne. Dus: Stem Komedikato.

“Het volgend verhaal, omgezet in een toneelstuk, past precies in deze tijd”, zegt Frank van Akkeren. Hij is er bij alle twintig voorstellingen overigens geweest.

En dan het verhaal:

Het huwelijk van Anton is een sleur geworden. Anton, van beroep een clown, heeft zo het idee dat zijn vrouw te lui en te loom is om voor hem te zorgen. Ook met zijn werk gaat het niet zoals het zou moeten gaan. Grietje beklaagt zich erover dat ze weinig aandacht krijgt van Anton, en daar wordt ze geestelijk ziek van. Steef heeft zijn relatie met Vera verbroken. Hij is bang om een vrouw te trouwen die er moderne opvattingen op na houdt. Een Russische onderdanige vrouw lijkt hem wel iets. Maar ook Anton, de vader van Steef, is een tikkeltje weg van de Russin Natalia Stroganova. Anton en Steef weten niet dat Vera zich vermomd heeft als Natalia Stroganova. En “Als een oude schuur in brandt staat , is er geen blussen aan”. Dan is Joke er ook nog, de dochter van Anton en Grietje, een vrouw die wat wereld vreemd is. Ze probeert haar plek in het leven te zoeken wat echter moeilijk is. En ook met dikwijls mislukte pogingen om aan een man te geraken. Het wil haar maar niet lukken om zangeres, balletdanseres of kunstschilderes te worden. Ze vraagt haar vader Anton dikwijls in paniek om raad. Maar die heeft zelf grote problemen met zijn act als clown.

Dan hebben we Tante Martje nog. Zij woont bij de familie in. Ze is herstellende van een operatie. Tante Martje is niet op haar mondje gevallen. Ze zegt namelijk gewoon wat ze denkt. Dat valt ook niet altijd in goede aarde natuurlijk. Dokter en Huisarts Fameusa schrijft overspannen Grietje volledige rust voor. Anton moet nu het huishouden draaiende houden. Maar dan komt Russische Natalia Stroganova (Vera) Anton helpen. Dokter Fameusa en Natalia zetten het leven van Anton en Steef behoorlijk op zijn kop. En Joke ontdekt na een groot aantal mislukkingen toch nog wat voor talent ze bezit!

Komedikato Toneel repeteert elke dinsdagavond vanaf september in het buurthuis. Vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur zijn ze daar op vrolijke wijze goed bezig. Het decor wordt ieder jaar door de spelers zelf verzorgd, en ook tussen tijdsverwisseling van decor. Een pauze van een kwartier is onvermijdelijk. En ook na de voorstelling is het nog gezellig napraten met de spelers en publiek aan de bar.

Toneelvereniging Komedikato, bedankt voor deze mooie dag en avond. Tot volgend jaar!

Informatie
 • Gepubliceerd:
  22 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2000 - 2009
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal