Menu

Komedikatotoneel 2013

Het verhaal

Zondag 17 maart 2013 heeft het toneelgezelschap “Komedikato” voor de 18e keer twee toneelvoorstellingen gegeven in het buurthuis Keijenburg in Roosendaal. De middagvoorstelling was om 14.00 uur en de avondvoorstelling begon om 19.30 uur. En beide keren was het zoals elk jaar weer volle bak. De titel van de klucht was ‘Een trouwring mag niet knellen’. Een klucht waarin bijna iedereen zich wel iets kan voorstellen. Nou en er is wat gelachen hoor. Een sfeer, die vooral veel ouderen goed gedaan heeft na de veel te lang durende winter. Het heeft wel wat om zoveel mensen in een volle zaal te zien genieten van deze klucht. De spelers hebben laten zien dat er nog gelachen kan worden ondanks bezuinigingen, crisis en ander minder fraaie woorden en handelingen tegenwoordig. Gelukkig mag Komedikato nog rekenen op een groot aantal sponsors. Dit is het treffende bewijs dat het gezelschap waar voor zijn geld brengt.

Vanaf 1996 tot heden 2013, heeft Komedikato achttien toneeluitvoeringen verzorgd. Het gezelschap mag toch zeker wel spreken van succes gezien het aantal jaren. Bij het lezen van sommige titels kan ik me wel een beeld vormen wat de klucht voorstelt. Het publiek werd welkom geheten door Berlinda van Eekelen. Zij bedankte vooraf het publiek en wenste veel kijkgenot. Dat vertrouwen had ze volledig! Dit jaar deden er drie nieuwe speelsters mee, die knap meespeelden. Het is nou niet zo eenvoudig hoor. Wekelijks vanaf september repeteren en dan het optreden voor publiek, geweldig.

De rolverdeling was als volgt:

*Boudewijn van Benthuizen: Frank van Akkeren.

*Suze Bollemans: Anja Mol. [Debuut.]

*Marie van der Hagen: Lianne van Wezel.

*Mathilde: Anita van der steen.

*Karel Klapwijk: Kees van Akkeren.

*Stine Klapwijk: Lilian Verbraak. [Debuut.]

*Ankepiet Klapwijk: Nicky van Wezel. [Debuut.]

*Conchita: Marianne van Wijngaarden.

De regie was in handen van Berlinda van Eekelen.

Souffleur was Jolanda van Akkeren.

Dan de indeling van de voorstelling:

*Eerste bedrijf: speelt zich af op dinsdag.

*Tweede bedrijf ,1e tafereel: donderdag.

*Pauze: zelfde dag.

*Tweede bedrijf 2e tafereel: vrijdag.

En dan vervolgens een korte inhoud van deze mooie, goed gespeelde klucht.

*Mathilde heeft een plan verzonnen om een onbezorgd leven te leiden met haar man Boudewijn van Benthuizen. Boudewijn is zogenaamd van beroep kunstschilder en probeert zijn schilderijen duur te verkopen. Zelf heeft Mathilde een relatie met de rijke Karel Klapwijk. Die zoekt een man van adel voor zijn dochter Ankepiet. Dat zou dan Boudewijn moeten worden. Om een ontmoeting tot stand te brengen, huurt Boudewijn de flat van Suze voor 14 dagen. Suze zelf gaat voor een paar weken naar de wintersport. Stine, de zus van Karel Klapwijk, is de pleegmoeder van Ankepiet. Zij probeert alles vlotjes in goede orde te laten verlopen. Marie is als huishoudelijke hulp, door een uitzendbureau, naar Boudewijn gestuurd. Zij verstoord echter het een en ander voor Boudewijn, die veel teveel hooi op zijn vork neemt. Op den duur werkt hij zich behoorlijk in de nesten. Dan komt ook nog Conchita, een Spaanse minnares van Karel Klapwijk, opdagen en dan is het feest helemaal compleet.

De klucht wordt gespeeld door mensen die op een leuke wijze met elkaar het omgaan en het publiek weten te boeien. Ruim twee uur hebben we genoten. In de maand september 2012 is het gezelschap gaan oefenen voor deze klucht. Op dinsdagavond werd geoefend in het buurthuis Keijenburg Roosendaal. Nu hebben ze even een adempauze om een nieuwe klucht uit te zoeken. Om vervolgens in september 2013 weer te gaan oefenen. Plezier en gezelligheid staan voorop tijdens de repetities en voorstellingen.

Verder een opsomming van reeds eerder gespeelde stukken :

*1996 Een beeld van een man.

*1997 Zilveruitjes en augurken.

*1998 De bel en de bel.

*1999 Daar gaat de bruid.

*2000 Hé ,mag ik mijn echtgenote terug.

*2001 Gewoon te gek.

*2002 Hemel op stelten.

*2003 En we blijven ook slapen.

*2004 Geestig.

*2005 Rust, vrede en flinterman.

*2006 de nonnen van navarone.

*2007 Liefde op het tweede gezicht.

*2008 De rechter en de linker.

*2009 Boeren-bont en rode lampjes.

*2010 Plezier voor vier.

*2011 Gestuntel op verloskunde.

*2012 Caravan.

*2013 Een trouwring mag niet knellen.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  22 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal