Menu

Klasgenootje Robbie Vriens overleden

Het verhaal

In 1969, in de zesde klas op de Ste Marieschool (Laan van Luxemburg 4) was Robbie Vriends een klasgenootje van mij. Na de grote vakantie zouden we ieder onze eigen studierichting gaan. In die grote vakantie werd ons (oud klasgenoten) gemeld dat Robbie was overleden. Voor mij in elk geval totaal onverwacht. Hij was zover ik weet niet ziek of zo. Ik begreep dat hij aan suikerziekte overleed?

Veel van de oud klasgenoten waren aanwezig op de begrafenis. Ik meen in de kerk die toen in of nabij wijkcentrum De Wieken in de Kroeven was. Daarna volgde de begrafenis op de oude begraafplaats aan de Bredaseweg. Het was een zonnige dag en de begrafenis was een van de eersten die ik bijwoonde. Het maakte allemaal grote indruk op mij. Toen pas ging ik stilstaan bij mijn eigen sterfelijkheid. Een belangrijk besef.

Robbie komt soms nog in mijn gedachten. Vooral de laatste jaren, wanneer ik zo eens terugkijk op mijn eigen leven. Dan vraag ik mij af hoe het nu met Robbie geweest zou zijn als die niet toen overleden was. Ik bedenk mij dat er vast familieleden van hem nog in Roosendaal zijn, die misschien ook nog zijn graf bezoeken. Ik ben er de laatste jaren enkele keren geweest. Het graf ziet er nog redelijk verzorgd uit (tot een jaar geleden in elk geval). Zou het een troost voor die mensen kunnen zijn als zij weten dat Robbie in elk geval af en toe nog in mijn gedachten is? Er wordt toch gezegd dat iemand pas echt dood is als er niet meer aan hem of haar gedacht wordt of over gesproken. Door dit stukje houd ik in elk geval de gedachtenis aan Robbie Vriens in leven.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  26 juni 2017
 • Auteur:
  Willem van Hooijdonk
 • Periode:
  1960 - 1969
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal