Menu

Kinderboekenweek 2013

Het verhaal

Op woensdag 2 oktober 2013 werd het startschot gegeven voor de kinderboekenweek 2013. Het was de 59ste editie alweer. Dit jaar met als thema Sport & Spel. Onder het motto ‘Klaar voor de start’. Sporten brengt winnaars, maar ook verliezers. Spanning en sport vormen daarom ook de mens deels tot wie hij is.

Het is voor ouders, oma’s en opa’s en kinderen het moment om eens in de bibliotheek en boekenwinkels te gaan neuzen en snuffelen. Leuk om eens even uit de dagelijkse sleur te stappen en zomaar wat te fantaseren. Er zijn weer tientallen leuke kinderboeken voor elke leeftijd, bijvoorbeeld: Mees Kees, Dummie de Mummie, Dolfje Weerwolfje, Rintje, Super Juffie en Hup Fien. Grappige, spannende en ontroerende kinderboeken.

Woensdag 2 oktober 2013 was ook de start van het nieuwe voorleesseizoen van Voorlees Expres Roosendaal, gevierd met de voorstelling ‘Ik doe het lekker toch!’. Ruim dertig kinderen genoten van de voorstelling in de podiumzaal van Parrotia. Vrijwilligers van de Voorlees Expres lazen voor aan kinderen met een taalachterstand. Eenmaal per week een half jaar lang gaan ze bij een gezin thuis langs om te laten zien en horen hoe spannend de verhalen kunnen zijn en de boekenwereld is. De taalontwikkeling van kinderen wordt op deze manier belangrijk verrijkt en gestimuleerd. In de centrale bibliotheek kon men spelen met een megagroot Twisterspel van 14.15 uur tot 16.30 uur en de vloer lag bezaaid met boeken over sport met tips om te lezen.

‘Nog honderd nachtjes slapen’ is verkozen tot prentenboek van het jaar 2013. Geschreven en geïllustreerd door Milja Praagman. Zij kwam op woensdag 2 oktober naar VANnU voor de jongste leden van 4+. Wie kan het hardst grommen?

Harmen van Straaten schrijft het kinderboekenweekgeschenk. De titel van het boek luidt ‘Je bent super Jan!’. Super Jan is een jongetje met superkrachten. Zijn krachten werken alleen maar wanneer iemand in nood is. Super Jan belandt op een kostschool omdat zijn ouders spoorloos zijn verdwenen. Het is een verlegen jongetje, maar hij kan zich bijzonder uit velerlei situaties redden. Bovendien geeft hij niet gemakkelijk op.

Harm van Straaten is bekend van ‘Spuit elf’ en ‘Fien’. Winkeliers droegen tijdens de kinderboekenweek T-shirts met de tekst ‘Ik ben een superboekhandelaar, door Harmen zelf bedacht. Harmen van Straaten gaat samen met Pieter Dirks het theater in met ‘Een Supershow’ en ‘Je bent Super Jan’ wordt ook als hoorspel op cd uitgebracht. Kinderen luisteren namelijk ook graag. Het boek verschijnt in een oplage van 389.000 exemplaren. Hij was de eregast op het 10e kinderboekenbal dinsdagavond 1 oktober 2013.

De Gouden Griffel werd door ‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn uitgereikt aan Simon van der Geest. Hij schreef het boek ‘Spinder’.

*Guido van Genechten heeft ook weer een nieuw boek geschreven met als titel ‘Igor stippelkampioen’. Igor is een lieveheersbeestje en wil graag mee doen aan een wedstrijd. Maar hij is niet groot en sterk genoeg. Turnen is te moeilijk, voor hoogspringen is hij te klein en voor gewichtheffen niet sterk genoeg.

Voor kinderen vanaf 3 jaar. Groep 1 en 2.

* ‘Foeksia klaar voor de start’ door Paul van Loon geschreven. Je weet wel, die schrijver die zich altijd laat zien met een zonnebril op wanneer hij optreedt. Toen hij als baby in de wieg lag voor het raam in de kamer huilde hij onophoudelijk. Het bleek dat hij geen zonlicht kon verdragen. Toen zijn moeder hem een zonnebrilletje op zette, hield het onmiddellijk huilen op.

Vanwege de Kinderboekenweek is ‘Foeksia klaar voor de start’ verkozen tot extra boek van de maand. Met heksenspelen zoals bezem springen, bezembal, vliegen werpen. Foeksia doet ook mee en wint net zoveel als Grit. De bezem van Foeksia kronkelt plotseling. Er zit lachpoeder op! Speelt Grit vals? Foeksia verzint een list!

‘Weerwolfhooikoorts’, ook een boek geschreven door Paul van Loon, is verkozen tot het boek van de maand. Boekentip voor groep 3 en 4.

* ‘Met je hoofd boven water’ door Gideon Samson. Schoolzwemmen daar heeft Gied een hekel aan. Duiken, springen, bah, Gied moet er niet aan denken, elke week weer. Gied krijgt hulp van een man die op een bankje in het park duiven zit te voeren. Wanneer de schoolbus voorbij rijdt ziet Gied de man zitten en dan gaat het goed met zwemmen. Maar als de man er niet zit wordt het een waterige ramp. De man helpt op deze manier Gied zijn hoofd boven water te houden. Elke week weer. Maar als het bankje lang leeg blijft heeft Gied een groot probleem.

Boekentip voor Groep 5 en 6.

* ‘Aan de bal’ door Lieneke Dijkzeul. Rahmane groeit op in een arm dorp in Afrika. Zijn familie is arm en Rahmane moet meehelpen op het land van zijn vader. Voetballen is zijn grote passie. Op een dag komt een voetbalscout in het dorp om jonge voetballers aan het werk te zien. Rahmane valt op en krijgt de mogelijkheid om aan de armoede te ontsnappen. Met goed voetballen kan hij op deze manier zijn familie ook een beter leven geven.

Boekentip voor groep 7 en 8.

De Kinderboekenweek viel dit jaar samen met de ‘Week van de opvoeding’. Woensdag 9 oktober 2013 was het druk in de bibliotheek VANnU. Van 14.00 uur tot 16.30 uur konden ouders vragen stellen omtrent opvoeding, sport en spel. Daarom was het Centrum voor Jeugd en Gezin en Sportevents dan ook aanwezig om vragen te beantwoorden van ouders en kinderen. Er kon ook gespeeld worden door ouders met spellen die meer inzicht geven wat kinderen weten, kunnen en doen. En kinderen weten heel veel. Het thema was ‘Word Spelenderwijs!’. Tot slot konden de ouders terecht in de opvoedbus!

Er zijn veel mogelijkheden tegenwoordig in de bibliotheek VANnU. Voor kinderen van 0 tot 7 jaar, 7 tot 12 jaar en van 12 tot 18 jaar is er volop keuze. De leesclub. Verder ‘Gemakkelijk lezen 4 you’ is een fysieke plek in de bieb VANnU voor moeilijk lezende kinderen bedoeld voor zwakke lezers met bijvoorbeeld dyslexie. Hierbij staan acht thema’s frontaal bij elkaar. Elk thema bevat lees- en informatieboeken, dvd’s, luisterboeken, dagbladen en tijdschriften.

En voor mensen met visuele beperkingen komt de bieb desnoods aan huis met brailleboeken en luisterboeken. Ook zorginstellingen kunnen een beroep doen op VANnU. De Roosendaalse bibliotheek op de Oude Markt is er voor iedereen.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  22 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal