Menu

Kerstsamenzang Essen-Hoek (2016)

Het verhaal

U zijt wellekome! In naam van het Davidsfonds, hartelijk welkom om met ons mee te zingen in de stemmige Sint Pieterskerk van Essen-Hoek. Het is de achtste keer op rij dat we hier neerstrijken om samen de kerstsfeer wat langer vast te houden. Met deze woorden opende Ludy Kerstens, maandag tweede kerstdag 26 december 2016 om 14.30 uur, het warmste kerst samenzang concert van Vlaanderen: “Essen zingt Kerst”. Het Davidsfonds uit Essen had weer voor iets moois gezorgd. En dat het een bijzondere middag zou worden lieten de ezel met ’’ia,ia ,ia’’ en het schaap met ’’geblaat’’ al merken toen we de kerststal, die buiten voor de kerk stond, bezochten. Zij pasten precies in het beeld en voorstelling van Kerstmis en brachten kerstsfeer. Gelukkig of misschien jammer lag er geen sneeuw! Hoe het ook zij, het was goed weer.

Het is stilaan voor ons een traditie geworden om naar ’’Den Hoek’’ te gaan op tweede kerstdag. Samen, deze dag, met ongeveer tweehonderd mensen die ook waren gekomen om mee te zingen en te luisteren. Het huiskoor van De Bijster en het Gregoriaans koor Gaudeamus verzorgden een programma vol authentieke kerstliederen. Jong en oud, iedereen kon meezingen, grootouders en kleinkinderen. Dat is ook de bedoeling van de samenzang.

Ondergesneeuwd wordt letterlijk de rijke schat aan Nederlandse en christelijke kerstliederen door songs die gaan over de sfeer van Kerstmis en Nieuwjaar. Over de sneeuw, de kerstboom, het rendier Rudolf en de kerstman. De boodschap van Kerstmis is ver te zoeken. Vandaag echter hebben we mogen genieten van ons religieus erfgoed in de samenzang met het Huiskoor van De Bijster en Gregoriaans koor Gaudeamus uit Essen. Prachtig! Iets wat eigenlijk nooit verloren mag gaan en daarom koesteren we deze muzikale middag ook. Overigens op tachtig plaatsen in Vlaanderen vond in de week van Kerstmis samenzang plaats om de kerstsfeer op te roepen.

De inkom was een vrije gift en iedereen werd verwelkomd met een vriendelijk woord. Bij het binnenkomen kregen we een programmaboekje met de tekst van de bekende en minder bekende kerstliederen. De minder bekende liederen werden door het koor voorgezongen. Evenals voorgaande jaren bespeelde Adri Nelen het orgel. Als pianiste Petra van Loon. Lea van Loon en Rita Adriaensen verrasten ons op hun prachtige solo partijen. Natuurlijk was ook Francis Suijkerbuijk van de partij met zijn accordeon. Dirigent Theo van Loon dirigeerde, zeer bekwaam met zorg en precisie, in combinatie zowel het koor als de samenzang.

En dan het programma:

1. ’’Rorate Coeli’’, Gregoriaans, vier strofen Middeleeuwse tekst. In de vorm van het kruisteken werd het uitgevoerd door het Gregoriaans koor Gaudeamus. Eerst staande in de rechterzijbeuk van de kerk, daarna lopend naar het midden achter in de kerk, vervolgens naar de linkerzijbeuk en daarna het altaar opgaande.

2. ’’Het was een maged uitverkoren’’. Afwisselend, solo door Lea van Loon en koor.

3. ’’Maria die soude naar Bethlehem gaen’’ in samenzang meerstemmige zetting Juliaan Wilmots.

4. ’’Susa Nina’’. Refrein: solo Lea van Loon met koor. [Stille Nacht]

5. ’’Stille, Heilige Kerstnacht’’, solo Rita Adriaensen met koor.

6. ’’De herdertjes lagen bij nachte ’’, in samenzang.

7. ’’Door de liefde, laat u wekken ’’, solo Lea en Rita, koor en samenzang.

8. ’’Herders hij is geboren’’, samenzang en koor.

9. ’’ ’t Is geboren’’, samenzang regel 1 en 2 en koor regel 3 en 4. [Frans volkslied 19e eeuw]

10. ’’Eer zij God in onze dagen’’, samenzang. Oud Frans volkslied 18e eeuw.

11. ’’Kerstnacht, die schone, solo Lea en Rita en koor.

PAUZE

De leden van het Essen-Hoekse zangkoor Sint Ceciliakoor verzorgden de drankjes met daarbij de nodige ambiance. Tevens konden we wat babbelen met vrienden en bekenden. En elkaar een zalig en voorspoedig en gezond 2017 wensen. En nu maar hopen op vrede voor alle mensen in de hele wereld.

NA DE PAUZE

12. ’’Een kind geboren in Bethlehem’’, solo Lea en Rita en samenzang.

13. ’’Hoe leit dit kindeken, samenzang. 17e-18e eeuws wiegelied.

14. ’’Still ,still,still,’’Duits gezongen kerstlied door het koor.

15. ’’Nu zijt wellekome’’, solo Lea en Rita, koor en samenzang. [meerstemmige zetting]

16. ’’Er kwamen drie koningen’’, samenzang en zoals ieder jaar accordeonist Cis Suijkerbuijk.

17. ’’Er is een kindetje geboren’’, solo, koor en samenzang. [18e-19e eeuw]

18. ’’O,gij vrolijke ’’, samenzang.

19. ’’Eeuwen geleden’’, koor. Pelgrimshymne van Kruisvaarders uit Silezië.

20. ’’Er is een roos ontsprongen’’, solo, koor en samenzang. Duits kerstlied uit 1599.

21. ’’Stille nacht ,Heilige nacht’’, samenzang. Tekst Josef Mohr, muziek Frans Gruber.

We hebben genoten van deze mooie middagkerstsamenzang. En hopen dit nog heel wat jaren te mogen mee maken. Ook zagen we een tevreden pastoor Willemsen rond lopen in zijn Sint Pieterskerk en een praatje maken met deze en gene. Chapeau voor Davidsfonds Essen, huiskoor van De Bijster, Gregoriaans zangkoor Gaudeamus en Adri Nelen, Petra van Loon, Lea van Loon, Rita Adriaensen, dirigent Theo van Loon, Thea van Loon en Accordeonist Cis Suijkerbuijk en Pastoor Willemsen.

Tot volgend jaar!! .

Informatie
 • Gepubliceerd:
  4 juli 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Vlaanderen

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal