Het verhaal
Roosendaal, 11 oktober 2015
Rond 14.00 uur wandelen we over de lange oprijlaan naar het markante en statige historische gebouw Bovendonk in Hoeven. Een gebouw met veel allure. Vroeger werden er in het seminarie priesteropleidingen gegeven. Een plek waar ooit het hart van de rooms-katholieke kerk gevestigd was. De bijzondere locatie, seminarie Bovendonk, werd gebouwd in 1923 en is nu een rijksmonument. Doordat er steeds minder aanmeldingen kwamen voor priesteropleidingen werd het gebouw in 1967 ontruimd. En kwam het ruim elf jaar leeg te staan. In 1983 werd nog geprobeerd om priesterkandidaten in een religieuze gemeenschap te laten leven en studeren. Het gebouw bleek echter te groot voor een kleine groep mensen die een priester- of diakenopleiding wilden volgen. Tegenwoordig worden er deeltijdopleidingen gegeven en huurt de Stichting voor Priester en Diaken Opleiding de bovenverdieping van de voorbouw.
Men moest commercieel gaan denken om het gebouw te onderhouden en rendabel te maken. Het is een conferentiecentrum geworden. Totaal anders dan wat het geweest is. Het leent zich uitstekend voor zakelijke en persoonlijke bijeenkomsten. Zeer geschikt voor evenementen, huwelijken, overnachtingen, verjaardagen en culinair genot. Want er is ook een keuken met een restaurant aan verbonden. En verder de kapel waar het vandaag allemaal om draaide. Een kapel met een goede geluidsweerkaatsing en daarom bijzonder geschikt om in deze kapel het lustrum te vieren.
In de prachtige kapel van Bovendonk te Hoeven vierde zanggroep Opus 165 uit Roosendaal op zondag 11 oktober 2015 haar vijfjarig jubileum met een lustrumconcert. Opus 165 is een zanggroep uit Roosendaal en bestaat uit 21 dames en heren. De naam Opus 165 zanggroep is ontstaan uit de term opus. De benaming en de nummering welke aan het werk van een compositie van een componist wordt gegeven. 165 is het kengetal van alle gemeenten die onder het ledenwervingsgebied vallen.
We hebben met vrienden genoten van een mooi concert en een volle kapel met muziekliefhebbers die overal vandaan kwamen. Het concert werd bijgewoond door 330 mensen. Het concert met als thema ‘Connected to’ begon om 15.00 uur. Er werden niet alleen gevarieerde nummers uit het repertoire van de voorbije jaren gezongen, maar ook pas ingestudeerde nummers, Engels en Nederlandstalig. Vierstemmig met 8 alten, 7 sopranen, 3 tenoren en 3 bassen. Er werden zestien songs gebracht.
De groep zong een breed repertoire bestaande uit vier thema’s, als volgt:
*NATURE: Summer Wind, Skyval, Man in the Mirror , Gedicht (nature), Stars, Earth Song.
*HEART: Lucky, Il mare calmo della sera, Up the ladder, Gedicht (People), Run , My mother taught me, You raise me up.
*WORLD: Bui doi, Gedicht (it’s winter), People get ready , Sweet caroline, Spiegel im spiegel, Child of tomorrow.
*LOVE: Gedicht (Dat ik de hongerigen voed), Sunday, Liefde is , Thaïs , Come what may, Word ik verliefd op jou, Mi mancherai, Seasons of love.
Bovendien als smaakmakers solo-optredens van twee Vlaamse topartiesten. Een gastoptreden van Bariton Hans Peter Janssens, Vlaams top musicalacteur. Hij is bekend van zijn rol de Phantom in The Phantom of the Opera, Tarzan en Aspects of love. Met veel binnen en buitenlandse musical- en operaproducties. Hij zong ‘Stars’ uit Les Miserables , ‘Il mare calmo della sera’, ‘You raise me up’, ‘Bui doi’ met Opus 165 en ‘Mi man-cherai’. In de muisstille kapel konden we luisteren naar zijn prachtige, indrukmakende stem.
Vervolgens weer een topper! Een optreden van Vlaams topviolist Hans van Kerckhoven. Solist, kamermusicus en concertmeester. Hij slaagde cum laude aan het conservatorium van Rotterdam. En speelde ‘My mother taught me’, ‘You raise me up’, ‘Spiegel im spiegel’, ‘Thaïs’ en ‘Mi mancherai’. Eveneens werd het muisstil in de kapel. Beide gaven aan het concert een extra kwaliteit.
*Pianiste was Annemiek Steinebach. Zij speelde piano bij de Roosendaalse koren Akkoord, Close up en Contrast. Volgde pianolessen in Roosendaal, Tilburg en Heemstede. Ze werkt heel goed samen met dirigente Pascale de Turck. Speelt sinds haar 11de jaar piano. Annemiek woont en werkt in Amsterdam.
*Dirigente was Pascale de Turck. Zangeres bij de Vlaamse Opera. Rol in de musical Ballet van Vlaanderen. Zangcoach en stempedagoog. Momenteel werkzaam aan het conservatorium te Brussel, Fontys Hogeschool te Tilburg en aan het Kunsthumaniora te Antwerpen. Ze gaf ook concerten voor Radio 1. De enthousiaste dirigente leidt de zanggroep op een gemoedelijke en gezellige wijze.
*Robert Konings: percussie en drums. Hij speelde in diverse Combo’s, Big Bands enz.
*De presentatie werd gedaan door Renate Pollemans.
*Floormanager was Gerard de Vries.
*Geluid: Martijn Meeuwis.
*Vormgeving: Jeroen Abels.
*Fotograaf: Niels Rombouts.
*De vier gedichten ‘Nature’, ‘People’, ‘It’s winter’ en ‘Dat ik de hongerigen voed’ werden voorgedragen door Viviane Dubbelman.
*De regie van dit prachtige concert was in handen van regisseur Cor Dijkmans. Hij kent de wereld van operette als geen ander. Diverse rollen speelde hij in Roosendaal, Rotterdam, Dordrecht en Tilburg. Hij bewerkte veel operettes en regisseerde in diverse grote steden.
Repetities worden drie keer per maand in “De Muzen” Oliemolen te Roosendaal gehouden. De Muzen biedt repetitieruimten aan dans- en zanggroepen en workshops etc. Thuis moet er veel geoefend en gestudeerd worden om de zang- en acteerkwaliteit op peil te houden.
Opus 165, bedankt en gefeliciteerd met het prachtige concert op 11-10-2015.
Samen beleven we meer
Reacties op dit verhaal