Herinneringen van Cees Meeuwis
Een bijzondere herinnering: de aankomst van Cees Meeuwis bij het krijgsgevangenenkamp Stalag IV B in Mühlberg (Duitsland) op maandag 2 augustus 1943. Lees hoe Cees en zijn 'medereizigers' in eerste...
Allerheiligen, zondag 1 november 2015. Om 14.30 uur begon Concordia aan het 19e lustrum. Het Roosendaals mannenkoor Concordia vierde zijn 95-jarig jubileum in de Sint Josephkerk in Roosendaal. Het concert paste precies in de sfeer van Allerheiligen en Allerzielen.
Het Roosendaals mannenkoor is op 1 oktober 1920 opgericht. De eerste dirigent was Huub van Baal en voorzitter was Frans van Tilburg. Zo begon het koor met zeventig zangers. In die tijd zong en repeteerde het koor in de Katholieke Kring. Nu 95 jaar later telt het koor nog 27 enthousiaste leden. Roosendaals mannenkoor Concordia is een vierstemmig mannenkoor. Enkele hoogtepunten van de afgelopen jaren waren onder andere ‘De Poolse Mis’ van Martinu in 1961. Een optreden met Ivan Rebroff in 1990. En de opera Fingal van Arnol Krug in 2008. Deze opera werd gereconstrueerd door en onder leiding van Martyn Smits.
1 november 2015, een mooie zonnige herfstdag. Het was een keuze maken: binnen zitten met het mooie weer of naar het concert. Voor mij was het niet zo moeilijk. We werden weer verrast op een muzikale middag en bovendien nog wel met Allerheiligen in de prachtige Sint Josephkerk.
Voorzitter Cees Dekkers begroette rond 14.30 uur zo’n 300 luisteraars en bezoekers en wenste iedereen een aangenaam concert toe. Aan het jubileumconcert werd deelgenomen door toonkunstkoor Breda en Concordia onder de bekwame leiding van dirigente Anna Sasiadek. Ze is sinds 2010 dirigente van het mannenkoor en sinds 2014 van het toonkunstkoor Breda. Ze studeerde klassiek piano, begeleidt solisten, maakt deel uit van kamermuziek ensembles. Als pianodocente geeft ze les in De Nieuwe Veste te Breda. Ze heeft masterclasses gevolgd bij bekende pianisten als Igor Roma (Italiaan) en Eric Heidsieck (Parijs).
En het Roosendaals Symfonie Orkest (R.S.O.) onder leiding van dirigent Martyn Smits. De in Roosendaal geboren enthousiaste veelzijdige musicus Martyn, volgde het conservatorium met hoofdvak orgel en piano. Hij verzorgde ook de cursus ‘muziek beluisteren’ in het Centrum voor de Kunsten. Hij kreeg de Roosenspeld voor zijn bijzondere en belangrijke bijdrage aan de cultuur in onze stad. Hij is hoofd van het Fontys Conservatorium. Hij doceert Kunsttheorie en muziekfilosofie. Momenteel studeert hij filosofie aan de Universiteit van Antwerpen. R.S.O. is al meer dan dertig jaar een West-Brabants amateurorkest met een breed repertoire.
Het toonkunstkoor Breda is een gemengd koor met 35 leden en opgericht in 1945. Zij geven concerten in binnen- en buitenland. En zij verheugden zich erop om samen te werken en op te treden met het Roosendaals Mannenkoor Concordia.
Het concert bestond uit twee delen. In deel een, voor de pauze, het ‘Requiem’ van Gabriël Fauré. Als volgt: koor en orkest, Introit en Kyrié, Sanctus, Agnus Dei, In Paradisum, koor en orkest, Bariton Karel Sieben solo Offertorium en Libera me.
Orkest en Martine van de Kar (sopraan) bracht prachtig gezongen Piu Jesu ten gehore. Hier deden Concordia, Roosendaals Symfonie Orkest, Martine van de Kar (sopraan) en Karel Sieben (bariton) aan mee . Er stonden in dit deel ca. honderd zangers en musici op het podium. Zij vormden gezamenlijk een zesstemmig koor. En verdienden hiermee alvast een geweldige ovatie en waardering. Wat een talent en kwaliteit hebben we toch in Roosendaal!
Roosendaalse gastsopraan Martine van de Kar is aan het Koninklijk Conservatorium opgeleid tot docerend musicus klassieke zang. Daar behaalde zij haar Eerste Fase in de klassieke Zang. Ze geeft onder meer zanglessen in De Suite in Roosendaal. Actief als zangcoach en zangeres. En cultuuraanbieder in het basis- en voortgezet onderwijs. Soliste bij diverse koren en orkesten. Zij verving Marleen Stapel die, nadat de flyer gedrukt was, op het laatste moment afzegde. Concordia had met sopraan Martine geen betere keuze kunnen maken! Roosendaler en gastbariton Karel Sieben is bariton bij het Belgisch-Nederlands ensemble koor Belcanto in Essen. Hij wordt als gastzanger gevraagd voor concerten en optredens. Hij is lid van het Brabant Koor Eindhoven en speelde mee met het koor bij de grote ‘Opera in Ahoy’ en operetteproducties.
Na de pauze, in deel twee, werden diverse nummers gezongen die in de voorbije jaren op het repertoire van Concordia stonden:
1. Chor der Priester
2. Russische Maria Hymne
3. Hymne á la nuit
4. Die Küste taucht auf
5. Jeruzalem
6. La Verginé
7. Choer des soldats
8. Monnikenkoor
9. Somewhere uit West Side Story
10. Hallelujah van Leonard Cohen (Canadese zanger die dit nummer schreef)
11. You raise me up (bewerking van Anna Sasiadek)
12. Slavenkoor uit de opera Nabucco van Verdi.
Met enkele muzikale nummers uit het eigen repertoire kwam het Roosendaals Symfonie Orkest aan de beurt.
Henk Antonissen en Cees van Hest, beiden zijn bestuursleden, hopen dat door de aandacht momenteel en het jubileumconcert er nieuwe en jongere zangers zich aanmelden. Ze zijn van harte welkom want het vierstemmig koor moet blijven bestaan. Het repertoire gaat van kerkmuziek tot opera, van musical tot negro-spirituals en Russische volksmuziek. Traditioneel wordt elk lustrum door het koor met een concert afgesloten.
Elke donderdagavond wordt er gerepeteerd in café De Kroon op de Boulevard. Voorzitter Cees Dekkers bedankt R.S.O., toonkunstkoor Breda, Concordia, de solisten Martine van de Kar en Karel Sieben, mensen van techniek en de bezoekers.
“95 jaar Concordia”, bedankt voor de mooie muzikale zondagmiddag. En mannenkoor Concordia, op naar lustrum 20 in het jaar 2020.
Samen beleven we meer
Reacties op dit verhaal