Menu

Het knuppeltje van meneer Kuipers

Het verhaal

Het was de laatste schooldag van het schooljaar 1953-1954. Dag meneer Kuipers van de tweede klas van de Sint-Josephschool aan de Burgerhoutsestraat. De grote vakantie (toen nog vacantie) lag voor me.

Onderweg naar huis (ik woonde 4 km van de school en legde die afstand elke dag vier keer te voet af) had ik de Okki uitgelezen. De Okki was een splinternieuw tijdschrift dat in de plaats was gekomen van ‘Het Kleuterblaadje’. Er stonden allerlei spannende verhalen in, zoals ‘Door het angelusklokje gered’ en ‘Marijke en haar engelbewaarder’. En wat te denken van ‘Het nikkertje Boubou’? Heel goed kan ik me ook nog herinneren het verhaal ‘Toon en de kippen’ en de strips van ‘De verstrooide professor’. Ik was al bijna thuis, toen ik (als bij ingeving) omkeek en daar meneer Kuipers op zijn fiets aan zag komen. Meneer Kuipers was de meneer van het knuppeltje.

Dat knuppeltje was een eind hout van ongeveer 60 cm lang en een doorsnee van 4 cm. Het was blank gevernist en aan de bovenkant was er een gaatje in geboord. Daar doorheen zat een touwtje en daarmee hing dat knuppeltje aan de binnenkant van de kastdeur voorin de klas.

Meneer Kuipers hanteerde met dat knuppeltje de orde en tucht in zijn klas. En hij leerde er ons de tafeltjes mee. Hoeveel is 5 x 3? Als je het niet wist, moest je over de voorste bank gaan hangen en je kreeg dan 15 tikken met dat knuppeltje. Je moest hardop meetellen en vanaf dat moment wist je: 5 x 3 = 15.

Nou, deze meneer Kuipers ontwaarde ik plots achter me. Wat was er gebeurd? Het was, zoals gezegd, de laatste schooldag. En dan moest je uiteraard al je spullen mee naar huis nemen. Ik was mijn gymschoenen vergeten en hij, die gevreesde meneer Kuipers, bracht me mijn gymschoenen achterna! Dat had ik nooit verwacht.

Die onderwijzers van vroeger waren zo verkeerd nog niet. Af en toe een opdonder. Maar wie deed daar ruim vijftig jaar geleden moeilijk over?

Informatie
 • Gepubliceerd:
  26 juni 2017
 • Auteur:
  Toon Vroegrijk
 • Periode:
  1950 - 1959
 • Trefwoorden:
  School
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal