Menu

Het bezoek van het koninklijk paar aan Roosendaal

Het verhaal

22 mei 2013, Voorbereiding van de ‘Blijde Inkomste’

Commissaris van de koning Wim van de Donk zegt dat onze nieuwe koning Willem Alexander Claus George Ferdinand en koningin Maxima zich op de Markt in onze stad laten zien op woensdag 12 juni 2013. Hij is ervan overtuigd dat Brabant en Roosendaal het koninklijk paar een warm en hartelijk bezoek toewenst. Onze burgemeester Jacques Niederer zei stevig aan de slag te gaan voor een vorstelijk onthaal. Ze zullen weten dat ze in Roosendaal geweest zijn! En te weten komen wat het betekent ‘Beleef ̓t in Roosendaal’. Als enige stad in West-Brabant gaat Roosendaal groot op het bezoek. Het definitieve programma wordt nog geheim gehouden. Of het koninklijk paar per auto of per helikopter aankomt, is ook nog niet bekend. Wel staat vast dat ze per trein vanuit Roosendaal naar Oisterwijk en vervolgens naar Den Bosch gaan. Het station zal niet bekeken worden vanwege ontsierende werkzaamheden! Daarom zal het paar via een andere uitgang met de koninklijke trein verder reizen. Olav Posthumus, voorzitter van de Oranje Stichting Roosendaal, is eveneens verheugd en ambitieus genoeg om organisatorisch mee te werken. Het wachten is nu hoe het zich gaat ontwikkelen?

Eind mei 2013

Het programma is bekend. De voorbereidingen zijn in volle gang. Het thema luidt:‘Het ritme van Roosendaal, de cadans van de stad’. Koning Willem Alexander en koningin Maxima bezoeken 12 juni 2013 onze stad. Het verzoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima was aan de gemeente om het sober en goedkoop te houden! Voor Roosendaal gaat het bezoek tussen de €150.000,- en €200.000,- kosten! Roosendaal boent en poetst voor Maxima, zo staat geschreven en gedrukt! Vanuit Vredespeel vertrekken ze per helikopter naar Roosendaal. Op de Graaf Engelbrecht van Nassaukazerne (Commando kazerne) wordt een korte pauze ingelast. Om 14.30 uur worden ze welkom geheten door Burgemeester Jacques Niederer in de Dr. Brabersstraat. Het koninklijk gezelschap wandelt dan vanaf dat punt richting Markt onder een ‘West-Brabantse Koninklijke poort’ door naar het historische Raadhuis over een ca. 175 meter lange oranje loper. De Markt wordt een groot theater met publiek en show. Vanaf het bordes zal het koningspaar wuiven naar het publiek. Om 14.50 uur gaat men per rijtuig en koets naar het station, alwaar het koningspaar om 15.05 uur per koninklijke trein vertrekt naar Oisterwijk.

Roosendaal 14.30 uur, woensdag 12 juni 2013

Eindelijk is het dan zover, de dag zelf. Het zit er weer op ‘De Blijde Inkomste’, zoals het eerste bezoek van vorsten aan een provincie wordt genoemd. Met redelijk goed weer overdag af en toe bewolkt, afgewisseld met zon. De temperatuur was 20 gr. C. Soms dreigde het echter te gaan regenen. Al rond 10.00 uur kwamen veel mensen een goed plekje zoeken op d’Ouwe Mart. Naar schatting waren er zo’n 20.000 enthousiaste bezoekers, niet alleen Roosendalers, maar ook belangstellenden uit de naburige gemeenten en dorpen. Veel vrolijke mensen die het geluk hadden om de hand van Maxima en Willem Alexander te schudden. Geadviseerd werd om per fiets of te voet naar het centrum te komen. Binnen de gemeentegrenzen van Roosendaal kon men de hele dag gebruik maken van gratis stad- en streekbussen. Er waren ook extra bewaakte fietsenstallingen. Een groot deel van het centrum en centrum-noord was voor autoverkeer en parkeren volledig afgesloten. De treinen reden volgens de normale dienstregeling. Foutgeparkeerde auto’s werden verwijderd.

In de Dr. Brabersstraat werden ze om 14.35 uur verwelkomt door burgemeester Niedererer. Daar kreeg koningin Maxima een boeketje aangeboden door de 16-jarige Demi Hendrikx. Waarna het koninklijk gezelschap over een oranje loper door een ‘West-Brabantse Koninklijke poort’ naar het raadhuis wandelden. De gordijnen gingen open en d’Ouwe Mart was een theater met publiek en show. De show bestond uit Verleden, Heden, Toekomst en Finale. Veel muziek, dansers en danseressen, zangeressen en zangers beelden dit uit. Ook het carillon van de Sint Jan liet zich prachtig horen. Cadans van de stad ‘Draai van de Kaai’ werd uitgebeeld door een groep wielrenners. Een groep verpleegkundigen beelden ‘Roosendaal Zorgstad’ uit. Binnen een tiental minuten kreeg het koninklijk paar en publiek enorm veel informatie te zien over Roosendaal.

‘Het ritme van Roosendaal ,de cadans van de stad’. Zo luidde het centrale thema voor het koninklijk bezoek aan Roosendaal. Dit thema is gericht op de legendarische Roosendaalse drumfanfare ‘de Trommelaeren van Roesendaele’. Opgericht op 10 juni 1953 door Kees Laros. De muzikale leiding was in handen van zijn zoon Wim Laros. De zeer bijzonder artistieke leiding had kapitein Christ Bos, commandant exercitiepeloton van de Koninklijke Luchtmacht. De band bestond uit 160 man, te weten een tamboerkorps, een trompetterkorps en een jachthoornkorps. De band die veel jongens van de straat hield! De band die wereldkampioen werd in 1958 en 1962 op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Veel van deze jongens heb ik gekend. De herinneringen aan deze band roepen heel wat emoties op bij veel Roosendalers. De schaduwkant die ik toch ook even moet vermelden! In 1970 werd de band door een zeer onverstandig genomen gemeentelijk politiek besluit opgeheven. Dit had nooit mogen gebeuren!! Maar hoe groot was Roosendaal toen??

Om 14.50 uur stappen Maxima en Willem Alexander in de open koets richting het station. Waar ze om 15.05 uur per trein onze stad verlieten. Enfin, tot 20.00 uur en later voor de vaste klanten was er een afterparty in het oranjecafé ‘De Drie Wees Gegroetjes’ in de Molenstraat. Met mini-big band Start Spreading The News en het kwartet De Zilvervloot. En afterparty op d’Ouwe Mart met Cookies &Cream en de Roosendaalse DJ Maarten Kaas. Jammer genoeg begon het te regenen rond 20.00 uur en die regen zorgde er voor dat velen de weg naar huis vonden. Desalniettemin was het voor de organisatoren en bezoekers in ‘òòns Roosendaol’ een succes. En volgens de politie is alles vlekkeloos en ordelijk verlopen, gelukkig.

Het zit er weer op en het wachten is op een nieuw evenement, één van de kenmerken van het ROOSENDAAL VAN NU. Evenals Roosendaal Spoorstad, Transport, Logistiek en zorgeconomie.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  22 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal