Menu

Festival Plein 7 2015

Het verhaal

Roosendaal, 13 september 2015

“Grandioos Festivalweekend Tongerloplein”. Het gratis culturele muziekfestival op 12 en 13 september van BN DeStem Festival Plein 7 en de KringProef. De tiende editie waarbij tevens het tienjarig jubileum werd gevierd. Groots opgezet en het onderscheidde zich duidelijk met voorgaande jaren. “Cultuur verbindt mensen, jong en oud”, zo vertelde een gastheer van Plein 7 tegen mij. Gelukkig leverde het weer een goede bijdrage. De toezeggingen van verschillende weerprofeten en weerstations met slechte weersvoorspellingen kwamen niet geheel uit. Zaterdag was het droog tot 18.00 uur. En zondag af en toe zon doch rond 16.00 uur kwamen donkere wolken de sfeer wat veranderen voor wat betreft het buitengebeuren. Toch kon de hemelse zegen het niet nalaten om in de avond een bezoek te brengen.

Zaterdag 12 september 2015 was de KringProef van de schouwburg De Kring. Tegelijkertijd kon men op deze dag Museum Tongerlohuys bezichtigen, van 11.00 tot 17.00 uur. Zeker de moeite waard om een bezoek te brengen. In de museumtuin werden workshops voor jong en oud georganiseerd en was er beeldende kunst te zien. Kunstenaars met schilderijen waren Jacco de Nijs, Danny Dogger en Benjamin Scheltema. Kortom weer volop amusement en vermaak in onze stad.

Aan het begin van het nieuwe theaterseizoen organiseerde schouwburg De Kring een middagprogramma voor kinderen vanaf 14.30 uur en ‘s avonds om 20.00 uur een programma voor volwassenen. KringProef, bedoeld om de mensen te laten zien en horen wat in er het nieuwe seizoen in De Kring allemaal op het programma staat en gaat gebeuren.

Om 14.30 uur was de opening tot 16.20 uur. Als eerste vond de aftrap plaats van Sjors Creatief. Kinderen konden zich inschrijven voor naschoolse culturele activiteiten, zoals muziek, dansen, toneel, koken, schilderen en knutselen. Hiervoor was voldoende belangstelling.

Gevolgd door Suske en Wiske, Jeans Teens, Thomas de Stoomlocomotief en Popschool Roosendaal. Buurman en Buurman, wel bekend bij de jeugd, liepen de hele dag rond.

Om 19.00 uur een opluistering door The MusiCompany op het Tongerloplein. Een grote musicalvereniging met ca. 32 enthousiaste leden uit Bergen op Zoom. Zij vierden op 17 september 2015 hun 12½-jarig bestaan.

Om 20.00 uur een avond vullend programma met jong talent. Bandjes, singersongwriters en DJ’s. Dan het avondprogramma voor volwassenen in de schouwburg. Er stonden negen previews op het programma.

Zondag 13 september. Op het Tongerloplein was om 13.00 uur de opening van het Poppodium. Artiesten uit buiten- en binnenland traden op zoals Friends of the Family. Zij staan voor vrijheid en vriendschap met Indie-Folkmuziek. De Tilburgse Indie-rockband Convoy met pop-rockmuziek. Verder Identikit (jazz-Indie rock) live at Coachella. Barefoot en The Shoes, een band uit Vlaanderen met Folk-rock en Rootsiemuziek. L’enfant, Oscar Peters, één van de jongste DJ’s in ons land. Cirque Valentin met disco-hiphopbeats en Grandview Avenue met een mix van pop-rockmuziek. De achtergrondmuziek verzorgde Radio Barkas met muziek uit de jaren vijftig en zestig: rock en roll, calypso en mambo. Prachtig! Presentator was Boozy, bekend van Lowlands 2015, die de festivalgangers verwelkomde.

*In de kleine zaal van de schouwburg om 14.00 uur een optreden van Driemaal Plankenkoorts. Een theatergezelschap met eigenzinnig toneelaanbod. De première van de nieuwe voorstelling ‘Ypsilanti’ is in De Kring op 17 september 2015 in Roosendaal. Daarna volgen nog ca. twintig voorstellingen in België en Nederland tot eind dit jaar.

*Close Up, een muzikale jonge groep met 25 leden uit Roosendaal. Zij brachten pop-, Jazz- gospel-, musical-, en wereldmuziek.

*Nieuw Muziek Theater Brasschaat. Artistiek leider is Glenn Desmedt. Zij brengen vanaf 20 september tot 29 november ‘Die Fledermaus’ in ca. dertien Belgische plaatsen. Op 4 oktober 2015 te zien en te horen in de schouwburg De Kring Roosendaal.

*Muzikaèl, een popkoor In 1992 opgericht met momenteel ca. veertig personen. En met een zeer uitgebreid repertoire. Onder leiding van welbekend pianist en dirigent Jan Roovers. Zelf zegt hij: “Ik ben een geboren musicus’’. En dat klopt ook.

*Invitéater, het musicalplatform van Stichting Stimulering Podiumkunst. Van 5 november tot 8 november 2015 wordt de derde muzikale theatervoorstelling gepresenteerd in de schouwburg De Kring met als titel “Het meisje, De Speelman en z’n pop”. Op muziek van Rob de Nijs.

*Hoedadso, een theaterorkest uit Etten-Leur. Ze spelen jazz, swing enz. op festivals en feesten. De bezetting met 22 leden a.v. zang, saxofoon, trompet, trombone en ritme. Zij traden 6 september 2015 op tijdens het Sieben Parkpodium.

Festival Plein 7

10 jarig Jubilerend BN DeStem Festival plein zeven.

Met een weekend waarbij veel viel te beleven.

Met theater, dans en muziek op het Tongerloplein.

Twee dagen in september een gezellig samenzijn.

Het Tongerloplein leent zich hier voor uitstekend.

Met ieder jaar weer talent, zorgvuldig uitgerekend.

Waar ooit een beginnend artiest zijn eerste liedje zong,

verbindt cultuur onlosmakelijk de mens, oud en jong.

Jazz en rock muziek met dans ten voeten uit,

Bedoeld voor oud en jong, zelfs de kleine spruit.

Informatie bij de “Kringproef”, voor het nieuwe seizoen.

Museum Tongerlohuys de moeite waard, beslist doen.

Beeldende kunst te zien in de tuin van Tongerlohuys.

Drie kunstenaars presenteerden en voelden zich thuis.

Schilderijen, realistisch en surrealistisch gedreven,

apart in allerlei kleuren samenhangend verweven.

Twee dagen in onze stad een groots evenement.

BN DeStem Festival plein 7, bij velen reeds bekend.

Jubileum, de tiende editie met voldoende vermaak.

Voor festivalgangers en talent naar ieders smaak.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  22 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal