Menu

Festival Plein 7 2014

Het verhaal

Roosendaal, september 2014

Met een krappe meerderheid (18 – 16) stemde de raad in met het opknappen en veranderen van het Tongerloplein te Roosendaal eind december 2012. In december 2013 werd een intentie-overeenkomst getekend om een cultuurcluster aan het Tongerloplein te realiseren. Wethouder Hans Verbraak en namens schouwburg De Kring, bestuursvoorzitter Harry Sturm, zetten hun handtekening. De komende tijd wordt er gewerkt aan een samenwerkingsovereenkomst waarop verdere realisatie van het cultuurcluster kan plaatsvinden. Volgens wethouder Hans Verbraak wordt het een cultuurbedrijf dat in staat moet zijn zich te ontplooien tot een Cultureel Centrum voor Roosendaal. Het College van Burgemeester en Wethouders hebben besloten om €62.000,- beschikbaar te stellen ten behoeve van de voorbereidende werkzaamheden. Bestuursvoorzitter Harry Sturm zegt dat Roosendaal daar een grote stap mee zet naar versterking van haar cultuursector. Schouwburg De Kring wordt dan de overkoepelende organisatie die betrokken culturele partijen bij elkaar brengt en sterker maakt. Inmiddels hebben zich al veel activiteiten afgespeeld op het plein, enkele te noemen: Roosendaal Zingt, Winter in Roosendaal, Kerstmannenloop, Hap Stap Festival, Intocht Sint Nicolaas, Carnaval, Priense Swarree, Festival Plein 7, Koningsdag, Roosendaal Danst en Tongerloboule enz. En verder heel bijzonder het volgende.

Op dinsdagavond 29 juli 2014 vond er een openbare herdenkingsbijeenkomst plaats voor Bart Lambregts uit Roosendaal. Hij was één van de inzittenden van het rampvliegtuig MH17. Gezien de enorme impact van de vliegramp op inwoners van Roosendaal werd de familie bij de organisatie van deze bijeenkomst ondersteund door de gemeente. De bijeenkomst begon om 19.00 uur en duurde tot 20.30 uur. Bedoeld voor familie, vrienden, collega’s en (oud)leerlingen van basisschool De Klimroos en verdere belangstellenden. Bart had met het Tongerloplein een bijzondere band. Verder met veel verdiensten op het culturele vlak in Roosendaal en West-Brabant. Deze bijeenkomst maakte veel indruk op allen die hierbij aanwezig waren.

En in het culturele hart van onze stad was het zondag 31 augustus 2014 ook weer raak. De vaste koopzondag en de braderie, voor het eerst dit jaar. En daarbij ook nog eens de negende editie van BN DeStem Festivalplein 7 alweer. Rond en om het Tongerlplein was het een sfeervol decor voor jong en oud. BN DeStem Festivalplein 7 is een hoogstaand spektakel met muziek, dans, theater, kunst en educatie. Met optredens van bekende groepen en artiesten uit Roosendaal op het Tongerlo poppodium. Om 14.00 uur DJ Maui, om 14.50 uur opening door presentatrice Hanneke van der Horst. Dan om 15.00 uur Rhyt’m ’n Soul Revue en om 16.00 uur weer DJ Maui, vervolgens om 16.30 uur Isabelle Amé. Om 18.00 uur luidde wethouder Hans Verbraak de opening van de culturele Kunstmaand officieel in op het Tongerloplein. En daar dan tussendoor Dj Maui. En natuurlijk de band STOOT, die vanaf 20.30 uur tot 23.00 uur alles voor hun rekening namen. En dat kunnen ze wel, hoor.

In de kleine zaal van schouwburg De Kring gaven amateurgezelschappen een voorproefje van hun nieuwe voorstellingen het komende theaterseizoen. Stimulering Podiumkunsten/Invitéater was ook weer aanwezig om mensen podiumervaring op te laten doen. Slagwerkschool Rondomtrom, Vocal Group Nouveau, Muzikaël en Meziekmeneer Ronald. Ook in de museumtuin werden leuke activiteiten georganiseerd. Gezellige terrasjes met een drankje en hapje hoorden er vanzelfsprekend ook weer bij.Er was weer een groot aantal mensen gekomen naar het hart van de stad. Mede dankzij het goede weer, zon en stapelwolken wisselden elkaar af. De winkeliers waren buitengewoon tevreden over de activiteiten in de binnenstad. Met gratis parkeren in de garages. De organisatie kan terugzien op een zeer succesvolle dag. “Op z’n Roosendaols gezeet”, “Ge kon over de koppe lóópe”.

De braderie in Roosendaal zorgde wel voor een sta-in-de-weg met de braderie in Nispen. Lisette van den Oever van de Nispense Middenstands Vereniging was niet blij met het samengaan van de Roosendaalse Jaarmarkt. Ze vond het jammer dat het zo gelopen is. Voor de dertigste keer werd de braderie in Nispen gehouden op de laatste zondag van augustus! En juist op deze zondag zorgde Roosendaal voor een fikse concurrentie. “Volgend jaar past Roosendaal de datum aan”, zegt binnenstadmanager Olav Posthumus. Wanneer de eerste jaarmarkt in Roosendaal goed door de evaluaties komt, wordt dat dan in de maand juni of juli 2015.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  21 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal