Menu

Draai van De Kaai 2013

Het verhaal

Maandag 29 juli 2013 was het zover. De 34e editie van de Draai van de Kaai wordt verreden. En het weer werkt mee, volop zon, temp. 24˚C en het blijft droog. Dat is nou net wat de organisatie, renners en rensters en publiek nodig hebben. Het weer bepaald alles, zegt voorzitter John Hertogh. Elk buitengebeuren evenement hoopt op goede weersomstandigheden. Enfin, voorzitter John Hertogh en zijn medewerkers zijn tevreden. Vooral ook met het hoge bezoekers aantal. Er worden 25.000 mensen geteld. Dat aantal maakt de begroting kloppend. En dat geeft de financiële zekerheid om volgend jaar weer een Draai te organiseren op 4 augustus 2014. Ja, vooruitzien is regeren!

Echter!! Het gemeentebestuur ziet het anders! Men wil dit jaar nog de Watermolenbeek over het Kadeplein doortrekken naar de Vliet. Mooi zoals het vroeger was. Maar dat gaat parkeerplaatsen kosten! En wat gebeurt er met de evenementen o.a. De Draai van de Kaai? Meteen na de Draai kwam de discussie op gang. Er worden door wethouder Toine Theunis garanties gegeven voor voldoende parkeerplaatsen en voor de evenementen. Voorzitter John Hertogh is niet blij met de plannen van het gemeentebestuur. Hij gaat in zijn woorden zover dat de aanpassing en verandering op de Kade ‘de doodsteek’ is voor de Kade en Draai van de Kaai.

Gezelligheid en passant kijken naar de renners en rensters. Vooral op het Kadeplein. Dat maakt de Draai. André Hazes junior en zijn zus Roxeanne, Nielson en de band STOOT vermaken het publiek op het Kadeplein met muziek en zang. Er wordt meegezongen en gedanst. ‘Friet met’ en snacks zijn in de vele kramen te koop. En zoals altijd vloeit het bier rijkelijk. Het hele Kadeplein ligt vol met lege plastic bekers. Het hoort gewoon bij de Draai van de Kaai! Het wielerfeest! Ik sta even te praten met een wielerliefhebber. Ik ken hem nog van eerdere Draaien. Deze man woont in Rijen en komt al veel jaren naar de Draai. Hij reist per trein, deze kleurrijke man, en dat is maar goed ook. Later blijkt dat de man meerdere aanknopingspunten heeft! Terwijl we staan te praten wordt het bier aangeleverd of het over de houdbaarheidsdatum gaat. Hij wil met me wedden over onze leeftijd. Hij zegt dat hij ouder is dan ik. En waar wordt dan op de Draai om gewed? Natuurlijk om een (plastic bekertje) pintje bier. “Zij die het niet lusten, zij nemen het niet!”

Het parcours is circa 2.700 meter. De start en finishlijn is op de Kade. Overigens is deze het hele jaar te zien. Van de Kade gaat het naar de Oosthavendijk, de brug linksom over en weer linksom de Westhavendijk op. Dan via de Turfberg, de Frans Halslaan in naar de Jan Vermeerlaan en weer op de Kade. Het parcours is nogal bochtig, iets wat veel renners lastig vinden. Maar het talrijke publiek dat renners en rensters aanmoedigt, brengt de juiste sfeer. Om 12.30 uur starten de junioren. Bij de junioren is het Mathieu van de Poel, de zoon van Adri van de Poel, die eerste wordt. Adri van de Poel won in 1984 de vijfde Draai van de Kaai bij de profrenners. De elite belofte starten om 14.15 uur. Eerste wordt hier Marco van Kuyvenhoven. Tweede David van Eerd, en derde Ike Groen.

“Roosendaal is een topcriterium”,zegt Roxane Knetemann. Zij is Nederlands kampioene bij de dames. En dat zegt ze niet zomaar. Daarvoor heeft ze teveel internationale ervaring opgedaan. Dit zijn mooie complimenten voor de organisatoren en medewerkers. Haar vader, Gerrie Knetemann ‘de Kneet’, won in 1978 de Ronde van Roosendaal. En in 1981 was hij winnaar van de tweede Draai van de Kaai bij de profrenners. De damesstart is om 16.30 uur. Bij de dames reed ook Marianne Vos mee. Verwacht werd dat ze in Roosendaal zou winnen. Ze begon aanvallend aan de koers, maar kwam niet los van het peloton. Uiteindelijk werd ze vijftiende. Als nummer één finishte de uit Italië afkomstige Valentina Scandolara.

En dan de profs. Zij startten om 19.00 uur. Bij de profrenners was het Nairo Quintana die als eerste over de streep kwam. Hij was de winnaar van de bolletjes trui en witte trui in de Tour de France. Een klepper dus. Tweede werd Johnny Hoogerland. Zijn naam wordt gekoppeld aan mosselen uit Zeeland. De speaker maakt daarom ook luid reclame voor de lekkernij uit Yerseke. ‘De Zeeuwse leeuw’ en ‘De Bull van Beveland’, zoals Johnny Hoogerland wordt genoemd, werd op 23 juni 2013 Nederlands kampioen Wielrennen in Kerkrade. En de dag voor de Draai van de Kaai, zondag 28 juni 2013, werd hij eerste in Tiel. En derde wordt Bauke Mollema. Die heeft een uitstekende Tour de France 2013 gereden. Zestien etappes lang stond hij tweede in het algemeen klassement. Ook Laurens ten Dam was als klepper aanwezig. Ploegmaat van Bauke Mollema.

Maar er is ook slecht nieuws te melden. De organisatie en leden van de Stichting Draai van de Kaai krijgen een triest bericht binnen. Oscar Hellemons is overleden. Veertig jaar lang heeft hij zich ingezet voor de Draai. Oscar mocht maar 59 jaar worden.

Het evenement is verlopen zonder incidenten. En met zoveel mensen en volop drank is dit een voorbeeld voor de goede orde. Het was weer mooi! Organisatie, medewerkers, politie en Gemeente Roosendaal, Bedankt!

Informatie
 • Gepubliceerd:
  21 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Trefwoorden:
  Sport
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal