Menu

De eenmalige boekenmarkt van Bergen op Zoom

Het verhaal

In het Historisch Informatiepunt zijn talloze boeken te vinden. Mensen komen er gewoon om wat te lezen of onderzoek doen. Maar die boeken moeten ergens vandaan komen. Een deel van de bibliotheek komt van instellingen, zoals het gemeentearchief en De Ghulden Roos. Een ander deel bestaat uit donaties van particulieren. Een voorbeeld van zo’n verzamelaar was René van Hasselt. Zijn verzameling werd uiteindelijk de basis voor de collectie van het museum. Tegenwoordig komen donaties niet alleen van Roosendalers, zoals Bergenaar Alexander in april 2024 demonstreerde. Zijn liefde voor boeken overstijgt de vriendschappelijke rivaliteit tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Hij schonk maarliefst 118 boeken aan het Historisch Informatiepunt, met een prachtig verhaal erbij. Lees dat verhaal hieronder in zijn eigen woorden. Het gaat over de boekenmarkt in Bergen op Zoom, die oorspronkelijk maar één keer zou plaatsvinden.

Negentien jaar geleden startten mijn moeder (Ank) en ik met een boekenmarkt in Bergen op Zoom. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoudsfonds van de Ontmoetingskerk aan het Bolwerk. De eerste boekenmarkt vond plaats tijdens het open monumentenweekend van 2005, na de voltooiing van de restauratie. Deze boekenmarkt was toen gepland als eenmalig evenement, maar was zo een doorslaand succes dat we deze erin hebben gehouden.

In de afgelopen 18,5 jaar is de boekenmarkt uitgegroeid tot een enorm succes. We raakten bekend in de wijde omgeving. Boeken werden van heinde en verre aangeboden. Mensen komen hun boeken doneren niet alleen van hier uit de directe omgeving, maar ook vanuit Dordrecht, Eindhoven en Middelburg. We hebben prachtige collecties gedoneerd gekregen van bekende Bergenaren zoals de nalatenschappen van Willem van Ham, Nic Grosfeld, Jos de Graauw en vele anderen.

Door de jaren heen hebben we zelf ook vele donaties gedaan. Zo hebben we een volledige boekenkast met kookboeken gevuld bij een restaurant. Ook hebben we een boekenkast gevuld over de lokale en regionale geschiedenis van de zuidwesthoek. Dit deden we ook over diverse grote steden in Nederland. Bijvoorbeeld bij Woonzorgcentrum Stuijvenburgh, zodat bewoners konden terugkijken naar de plaatsen waar ze zijn opgegroeid. Daarnaast hebben we dozen met kinderboeken gedoneerd aan de Ulu moskee in Bergen op Zoom. En we hebben een tijd lang Engelstalige boeken verzameld voor gevangenissen in Nederland, zodat niet-Nederlandse gedetineerden ook boeken konden lezen in de gevangenisbibliotheek.

Begin maart heb ik met pijn in het hart afscheid moeten nemen van de boekenmarkt. Een verslechterende gezondheid lag hieraan ten grondslag en hierdoor bleek doorgaan niet wenselijk. Echter wilden we nog wel een laatste donatie aan bovenstaand rijtje toevoegen. In april 2024 heb ik namens de boekenmarkt 118 boeken over de geschiedenis van Bergen op Zoom (die zich nog niet in de collectie bevonden) gedoneerd aan het HIP in het Tongerlohuys. De boekenmarkt in de Williamstraat in Bergen op Zoom gaat voorlopig in een afgeslankte vorm door, dankzij een groep enthousiaste vrijwilligers.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  25 april 2024
 • Auteur:
  Alexander van der Kallen
 • Periode:
  2000 - 2009, 2010 - heden, Toekomst
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Bergen op Zoom
De eenmalige boekenmarkt van Bergen op Zoom

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal