Menu

De braderie in Nispen 2017

Het verhaal

Het weekend begon goed, zaterdagmiddag 26 augustus in Nispen met een voorstelling in het Openlucht Theater Nispen als voorbode op de Braderie.

“Donderelf”, Muziek en Verteltheater, speelde poppenkast ’’De betoverde Elfenprinses’’ voor de kleintjes. Met het mooie weer was het goed om het spel buiten op te voeren en dat sloeg goed aan. Zaterdagavond deden in het Openlucht Theater vier diskjockey’s muziek uit de goeie oude tijd herleven. Waarop gedanst en meegezongen kon worden. Mede door het warme weer kon men terug zien op een gezellige, geslaagde zomeravond.

Verder troffen de Nipsenèère het gelukkig goed zondag 27 augustus 2017. Het was mooi weer, en dat is naast de perfecte organisatie van de Braderie heel belangrijk. Ieder jaar op de laatste zondag van augustus wordt de Braderie gehouden. Al meer dan dertig jaar is het dan groot volksfeest in het dorp. Vanaf 10.00 uur ’s ochtends kon men al terecht in de Dorpsstraat en het Kerkplein. Ook dit jaar bezochten braderieliefhebbers uit Nispen en omgeving dit evenement. Ze lopen langs de marktkramen, ontmoeten deze en gene en maken een praatje met elkaar, zoals het in een dorp betaamt. Op het terras van café ’’De Gouden Leeuw’’ en Café Tivoli, welke goede zaken doen met het mooie, warme weer, ca. 30 graden C. , is het gezellig zitten. Misschien was het te warm of vanwege andere evenementen in de omtrek die maakten dat het aantal bezoekers wat tegenviel.

Nispen of Nipse, waar gezelligheid voorop staat in het mooie kerkdorp. Niet voor niets is Nispen in 2015 winnaar geworden van de Brabantse Dorpen Derby. En dat wil toch wat zeggen! Maar liefst 38 sponsors en partners met vier hoofdsponsors maakten het mede mogelijk om de Braderie te doen slagen. Op het Kerkplein, in de buurt van de cafés, stond een overdekt podium. Daar trad als hoofd-act de Blues Pop Rock coverband ’’Mr.Sloane and Friends’’ op. Afgewisseld met gevarieerde muziek van Drive-Inn Team ’’Stomping Fats’’. Ook aan de kleintjes was gedacht, zij konden zich vermaken in de draaimolen op het kerkplein te midden van de drukte.

De Heemkunde Kring De Heerlijckheijd van Nispen, Kindervakantie werk en Basisschool ’’De Linde’’, stonden met een kraam en werden bemand door bereidwillige vrijwilligers. Bewonersplatform Nispen, Carnaval Nispen, Fotogroep Nispen en natuurlijk uiteraard Voetbal Vereniging N.S.V. zijn goed vertegenwoordigd. En verder het Jeugdronde ’’Team Nispen’’. Het hele team van 32 jongens en meisjes die deelnamen aan de zes dagen durende Nationale Jeugdronde, van 18 juli tot 23 juli 2017, werd in de bloemetjes gezet. Winnaar overall was Stan Mouwen [15] bij de jongens en Florijn Kielman [14] bij de meisjes. Naast dagwinnaars, dragers van de bolletjestrui, beste runner up, hinderniscriterium en veldrijden was het team zeer succesvol. Wethouder Toine Theunis huldigde het hele team op het kerkplein tijdens de Braderie, zeer verdiend.

Samen met de plaatselijke middenstanders en verkopers van allerlei aard kwam het aantal kramen op ca. tachtig. Kramen met eigengemaakte artikelen door hobbyisten, een stoelenmatter en een standwerker die airfryers verkocht. Bij deze kraam konden de bezoekers een kroketje en een frietje proeven. Om op die wijze aangespoord te worden tot het kopen van een airfryer. De Fotogroep Nispen exposeerde prachtige werken, gemaakt door haar leden. Bij de ponyclub ’’De Grensruitertjes’’ konden kinderen ponyrijden zoals ieder jaar. Zij zorgden ook dit jaar weer voor autoparkeerplaatsen. Dansgroep Golden Lion Dancers uit Nispen en Streetdance groep Nispen lieten zich ook niet onbetuigd, ondanks de tropische hitte. En verder presenteerde Brouwerij De Commies uit Nispen haar verschillende bieren, echt bier uit Nipse dus! Dik verbonden met het buurland België, waar ze ook volop en goed bier kunnen brouwen.

De Stichting Carnaval Nispen organiseerde een tentoonstelling vanwege het 55 jarig jubileum. Oud Prins carnaval van Nispen, Aopelaand, Pierre Verpalen, deed zijn uiterste best om geld in te zamelen voor het jubileum in 2018. Doch de opbrengst viel jammer genoeg tegen. De stichting wil dit groots gaan vieren met een reünie, receptie en een feestavond, iets wat ze in Nispen wel aankunnen. Maar dan moet er wel geld over de brug komen! Echter, de gemeentelijke subsidiekraan is voor veel verenigingen dicht gedraaid! Om 17.30 uur was de sluiting van de braderie, het feest en muziek gingen verder. Ook dit jaar konden de organisatoren terug zien op een verdiend geslaagde braderie.

Foto: Het Kerkplein in Nispen, E.A. de Rooij, collectie West-Brabants Archief.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  6 september 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Nispen
De braderie in Nispen 2017

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal