Menu

Burgerhout Bruist 2017

Het verhaal

De eerste Burgerhout Bruist vond plaats in het jaar 2008. Na een succesvol ’’Burgerhout Bruist’’ in 2010 en 2012 en 2015 is het ook zondag 10 september 2017 weer gelukt om Burgerhout goed op de kaart te zetten. Gelukkig hadden de organisatoren die dag goed weer, droog en af en toe een zonnetje. Heel belangrijk voor een buitengebeuren en dat blijkt wel uit het grote aantal bezoekers, geweldig! Het thema was ’’Burgerhout, smaakt naar meer ’’. Het doel was bewoners van Burgerhout en bezoekers van omliggende wijken met elkaar in contact te brengen. Vanaf de Sint Josephkerk tot Van Gilselaan stonden kramen en stands. Er waren een sport- en spelplein, workshops, terrasjes, cultuur, springkussens, rommelmarkt en demonstraties, dansen, enz.

BURGERHOUT

Burgerhout bruiste en feestte 10 september,

bezoekend publiek, van groot tot klein.

Met kramen en stands, voor ieder wat wils,

bracht men verschillende culturen tot elkaar.

St .Josephkerk, Verfraaiing, en het Bunderke,

de ware parels van Burgerhout en Vrouwenhof.

Waar ooit turf werd vervoerd per schip,

in al lang vervlogen, en die goede oude tijd.

Vrijwilligers werken en liepen af en aan,

met gelukkig voor de organisatie goed weer.

Wandelen door de wijk met Jan Jongmans,

die ons Maria-gevelsteentjes liet zien.

Bewoners met elkaar in contact brengen,

voor gemoedelijkheid en saamhorigheid.

Doen iets hoog in het vaandel dragen,

om zo het onbekende te ontmoeten.

Ondernemers, verenigingen, scholieren en vrijwilligers zorgden voor een geslaagde middag. Tegenwoordig behoren de Fatima- en Josephwijk, Villapark en Keijenburg tot Burgerhout. Er kon gegeten, gedronken en gebakken worden. Manuela van der Heijden was jurylid bij het ’’Burgerhouts Bakfeest’’. Zij was deelneemster bij Heel Holland Bakt [HHB] in 2016. Sindsdien wordt ze regelmatig gevraagd om te jureren bij bakwedstrijden. Voor Burgerhout Bruist maakte ze speciaal het ’’Burgerhoutertje’’.

Als voorproef voor ’’Roosendaal Danst’’ [19 tot en met 24 september] liet Viko Andy Rindarsyah zijn danskunsten en acts zien. Hedendaagse dans met Indonesische geur en kleur. Hij is geboren op het eiland Borneo en werkt voor United Dance Works in Jakarta. Hij had twee solo’s gemaakt, in samenwerking met choreograaf Jacques van Meel. De eerste solodans ging over een protest tegen stropers in zijn land ’’Enggang gading’’. En solo twee ging over geloofsbeleving. In deze dans liet hij zien dat verschillende godsdiensten samen kunnen gaan wanneer ze respect voor elkaar hebben en kunnen opbrengen.

In de Sint Josephkerk werden yogalessen gegeven. En waar ook veel gebruik van werd gemaakt was het beklimmen van de toren. In première ging het eerste ’’Feest van het Leven’’, een initiatief van Cultuurnetwerk Roosendaal, en de première van de Brabantse theatergroep ’’VIER’’. De Mobiele vier Brigade van Theatergroep BINT haalden persoonlijke verhalen op die gaan over het vieren van het leven. En met de verhalen over bekende Roosendalers maakten ze de theatervoorstelling ’’VIER’’. In samenwerking met BINT is ’’Feest van het Leven’’ ook te zien zondag 1 oktober 2017 in het Openluchttheater Nispen.

Foto: Cees Sep

Informatie
 • Gepubliceerd:
  26 september 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal
Burgerhout Bruist 2017

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal