Menu

Braderie Nispen 2014

Het verhaal

Roosendaal, 5 september 2014

De Nispense Middenstand hield zondag 31 augustus 2014 weer de jaarlijkse braderie. Elk jaar op de laatste zondag van augustus komen de bezoekers van heinde en verre naar dit evenement in het mooie, gezellige grensdorp. Al meer dan 30 jaar wordt de braderie op die datum gehouden. Maar de gemeente Roosendaal deelde een behoorlijke klap uit. Toeval of niet, maar in Roosendaal was het ook braderie. Deze viel samen met BN deStem Festival Plein 7 en of het nog niet genoeg was koopzondag. En dat viel de organisatie in Nispen wel behoorlijk tegen.

De gemeente Roosendaal had vergunningen verleend aan twee vergelijkbare evenementen op een dag. “De gemeente valt derhalve echter niets te verwijten”, zegt wethouder Cees Lok. “Wij gunnen Roosendaal een braderie, maar moet die nou op dezelfde datum gehouden worden”, zegt Lisette van den Oever medeorganisator van de Nispense Middenstandsvereniging verontwaardigd. “De wielerronde van Nispen houden we toch ook niet tegelijkertijd met de Hel van de Pin!” Ze was niet blij toen ze las dat Roosendaal op 31 augustus 2014 ook met een braderie kwam. Voor Roosendaal was het nota bene de eerste Jaarmarkt. De jaarmarkt in Roosendaal had ook op een andere datum gehouden kunnen worden. Het was triest voor de organisatie in Nispen om zo te beginnen, zondag 31 augustus 2014. Gelukkig hadden ze het weer nog mee. Sponsors zorgden voor een goed financieel verloop en dat gaf vertrouwen voor de komende Nispense braderiejaren. Vorige jaren stonden er veel kramen met professionele marktkooplui in de Dorpsstraat. Nu waren het Nispenaren die hun handel te koop aanboden. De professionele marktkooplui stonden logisch natuurlijk op de braderie in Roosendaal, waar de straten uitpuilden van kopers en kijkers! Peter van Meer zegt, dat het aantal auto’s die hij stalde op zijn parkeerterrein in Nispen niet in verhouding stond met voorgaande jaren.

Binnenstadsmanager van Roosendaal Olav Posthumus was niet op de hoogte van de Nispense activiteiten! Het was “gewoon” een samenloop van omstandigheden. Deze ongelukkige situatie zal zich in de toekomst niet meer voor doen, beloofde hij. Olav bekende dat hij nog nooit de Nispense braderie bezocht heeft. Maar hij wil wel ooit de jaarmarkt in Nispen bezoeken om een vergelijkende indruk te krijgen. En zo ver is het nu niet uit elkaar gelegen, ’t is immers geen wereldreis! Arto Laros uit Etten-Leur verzorgde voor Roosendaal dit evenement. Terwijl de Nispense Middenstandsvereniging zelf de organisatie en een en ander op zich nam nota bene. Een hevige concurrentie, wat niet weg neemt dat het in Nispen weer gezellig was. Met weinig middelen en niet de grootte van een stad als Roosendaal ! Weer een bewijs dat onder de bewoners van Nispen een sterk saamhorigheidsgevoel leeft. En wanneer het moet in Nispen, dan gaat men er ook voor. Evenementenbureau Arto Laros heeft in elk geval de garantie gegeven dat de volgende braderie in Roosendaal niet meer de laatste zondag in augustus wordt gehouden. Maar dan wel misschien in de maand juni of juli.

Het Kerkplein was ook dit jaar weer een sfeervol, gezellig terras, ook vanwege het goede weer. De organisatie had gelukkig goed weer uitgezocht, zon, droog en af en toe wat wolken velden. Het begon te regenen rond 18.00 uur, toen de braderie z’n einde naderde.

Ook konden kinderen weer pony rijden in de Heijbeeksestraat. En op het Kerkplein stonden een paar kermis attracties. Een draaimolen, springkussen en een bungeetrampoline. Om 10.00 uur zondagochtend werd de braderie geopend. Daarna volgden de dansgroepen, zangers en zangeressen en kon de verkoop beginnen.

Op het Kerkplein stond een groot overdekt podium waar de hele dag verder entertainment plaatsvond. DJ Dennis verzorgde ondertussen gezellige muziek wanneer het nodig was. Wielrenner Gerwin de Regt gaf een ‘sur place’ van twee minuten en 17 seconden weg bij de stand van het Wielercomité Nispen dat zijn 40-jarig jubileum vierde.

Zoals elk jaar het optreden van de Golden Lion Dancers. Zangeres Julia en zanger Glenn. De Streetdance groep Nispen gaf een korte demonstratie. En MK for Fit die een Zumba Fitness demo lieten zien. Ook waren weer verschillende Nispense verenigingen aanwezig. Onder andere Wielercomité Nispen, Jeugdronde Team Nispen, Stichting Carnaval, Voetbal vereniging NSV en Harmonie St. Cecilia. De heemkundekring De Heerlijckheijd van Nispen stond er ook zoals elk jaar overigens. Maar nu met een rommelmarktkraam om spullen te verkopen. Dit alles om de verenigingskas te vullen. Wat volgens de voorzitter van de heemkundekring nog aardig goed gelukt is ook ondanks dat het aantal bezoekers wel tegen viel. Ook kon men zich laten informeren aan de kraam, wat betreft de activiteiten van de heemkundekring De Heerlijckheijd van Nispen het hele jaar door.

Maar Nispen heeft er ondanks alles toch iets moois van gemaakt ook. Lisette van de Oever vertelt dat ze er volgend jaar iets aparts van gaan maken. En dat zal dan gebeuren op het vernieuwde Kerkplein. De horecaterrassen zullen aanzienlijk worden uitgebreid. Het kerkplein moet het kloppend hart van Nispen worden.

En de vraag is of Roosendaal nog wel een Jaarmarkt houdt volgend jaar? Het ligt er maar aan of de jaarmarkt goed door de evaluaties komt!

“Nipse inspireert, Nipse is ’t weerd!”

Informatie
 • Gepubliceerd:
  21 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Nispen

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal