Menu

Blommenkinders 2015

Het verhaal

Roosendaal, zondag 26 juli 2015

Muziek uit de jaren zestig waar naar uitgekeken wordt door de oudere muziekliefhebbers. Het kon allemaal weer zondag 26 juli in het Vrouwenhofpark. Voor de vijfde keer presenteerde Eefke Boelhouwers het negende Blommenkindersfestival. Dertien bands vermaakten honderden mensen op dit festival. Daags tevoren was het een noodweer met regen en stormwind. “Het was de zwaarste zomerstorm die dag”, zo meldt het KNMI, “sinds 1901”. Veel festivals en evenementen moesten worden afgelast of uitgesteld worden in het hele land!

Het leek erop dat ook het Blommenkindersfestival in duigen zou vallen. Maar gelukkig viel het juist die zondag overdag nog alles mee. De stormwind was gaan minderen en de regen bleef uit tot aan het einde van de dag. Gelukkig was er rekening mee gehouden, te zien aan de paraplus en plastic regenjasjes. De sfeer was ondanks dat het ‘s avonds kouder werd goed. En wat kleuren betreft, het kon niet bont en kleurrijk genoeg zijn. Evenals trouwens de eigenaars van brommers en auto’s. Er waren oude brommers, scooters en auto’s te bewonderen bij de doolhof in het park. Bij velen komt het jeugdige gevoel naar boven bij het zien van die nostalgische mooie “ouwe brommertjes”. Merken zoals o.a. Zundap, Sparta, Berini, Solex. Ook bekende “ouwe hippies” waren vanuit het hele land naar Roosendaal gekomen om zich eens lekker uit te leven door muziek te maken, luisteren, dansen, eten en drinken.

Stichting Blommenkinders steunen de overheidscampagnes om luisteraars te waarschuwen voor de risico’s op gehoorschade door soms veel te hard gespeelde muziek. De start van deze campagne vond plaats tijdens Amsterdam Dance Events. De slogan luidt: “I love my ears”. Bij de Blommenkinderspromotiekraam kon men oordopjes kopen. Ook Unicef wordt niet vergeten en krijgt steun van de stichting. Er stonden kramen met boeken, lp-platen, tatoeages, Oosterse artikelen, sieraden en kleding. Het zijn niet alleen maar ouderen die genieten van muziek uit de jaren zestig. Ik merk dat er ook jongeren zich aandienen en belangstelling hebben voor deze muziek, gelukkig!

Het Roosendaalse festival is vernoemd naar een liedje van de welbekende protestzanger en baanbreker in de wereld van de hippies en Flower Power, Armand. Hij wordt wel eens de Nederlandse Bob Dylan genoemd. Ook aan de jongste Blommenkinders was gedacht. Zij konden in het rosarium deelnemen aan allerlei activiteiten. “One day of peace and music”, mooi toch!

Blommenkinders

Overal kwamen ze vandaag dan weer vandaan.

Ondanks het niet al te beste weer toch gegaan.

Blommenkinders die zich heel graag laten zien.

Kleurrijk gekleed, ’t mooiste maar aangedaan.

Sierlijk wandelend door een Vrouwenhoflaan.

Bontgekleurden genoten niet voor de eerste keer,

’t was dit jaar de negende editie alweer.

Nostalgie met humor en passie gebracht.

Zo hielden topmuzikanten met muziek en zang,

honderden mensen in hun greep en bedwang.

Niet toegestaan was het eigen drinken en eten

mee te brengen, elkeen kan het onderhand weten.

Creatievelingen die vandaag herinneringen ophalen.

Vandaag kon het, een ineen smelting van kleuren.

Bij dit jaarlijks terug kerende mooie gebeuren.

Op het Janispodium traden op: Woodstock Tribute Band, The Shoes met rauw stemgeluid van zanger Theo van Es. The Shoes die voor het eerst op het festival waren, en nog steeds bij elkaar zijn sinds de oprichting in 1963. Een bekende grote hit in het jaar 1970 was “Osaka”.
Verder Los Cabronitos met bekende hits als “Maria, Maria” en “Smooth” uit de Santana-tijd.
The Kik, Nederlandstalige beatgroep, huisband bij het programma De Wereld Draait Door. De groep bestaat uit vijf muzikanten.
Dan op het Jimipodium: Foul Play, Stormbringer, Tax &The Outsiders en Fortunate Sons.
In het openluchttheater: Iain Matthews, Elly en Rikkert, Ernst Jansz en Robert Jan Stips.
Ernst Jansz, een veelzijdig musicus o.a. met gitaar en prachtige gezongen tekst “Een eerste klein verraad”. Iedereen herkent zich daar toch nog wel in!? Van 1978 tot 1984 had hij succes met de Nederlandstalige popgroep Doe Maar.
Natuurlijk ontbraken Elly en Rikkert niet. Al vijftig jaar maken ze samen muziek met zang. Zij leefden ooit in een commune, zijn bekend in de wereld van Flower en Power en musiceerden ooit met Boudewijn de Groot.
En vanaf 15.15 uur de Kalishnikovs op het Rosariumpodium. Regelmatig traden zij op in de grote tent, met daarnaast een derde bar. “Wednesday Night Hop” en “Swingin The Blues”.

Evenals bij Palmparkies was het niet toegestaan om elders gekochte drank of etenswaar mee te brengen. Voorzitter Peter Uytdehage van de Stichting Blommenkinders kon tevreden zijn met de organisatie van het negende Blommenkindersfestival. Het bezoekers aantal lag even hoog als vorige edities, ondanks het tegenvallende weer. Tot volgend jaar.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  21 juni 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal