Menu

Aperitiefconcert Ericantat Essen 2015

Het verhaal

Zondag 29 maart 2015 gaf het zangkoor Ericantat uit Essen een aperitiefconcert in de Rooms Katholieke Kerk College Eucharistisch Hart te Essen. De kerk, die staat bij het College op de Rouwmoer. Daar waar het Heilig Hartbeeld, dat op de kerktoren staat, over de landerijen en velden uitkijkt, en van ver te zien is. De Rouwmoer wordt wel ook de ’’Rommeshoef’’ genoemd in de volksmond . Een volle kerk met liefhebbers van koor en zang deed de organisatie goed. Het is iets dat de pastoor en geestelijken tegenwoordig graag zouden zien. De kerkklokken begonnen te luiden en om 10.30 uur konden de eerste bezoekers naar binnen. Om 11.00 uur begon dan het concert. Onder de deskundige leiding van Dirigent Wilfried Dries mochten we genieten van gezangen. Hij is de inspirator van het Gemengde zangkoor Ericantat, een dynamisch koor uit Essen-Heikant met circa veertig actieve leden. En zoals bij veel zangkoren zijn er meer dames dan heren die hun kwaliteiten willen laten horen.

Organist was Petra van Loon en het programma als volgt.

Deel 1

Stilte heerscht nu [Emiel Hullebroeck]
Het ’’schrijverke’’ [Guido Gezelle] Het gaat hier over gyrinus natator, de waterkever, en niet over een schrijver. Een Vlaams liedje dat de Vlaamse zanger Will Ferdy ook zingt.
Ik zeg adieu [Jacobus Clemens] [non papa]
Tant que vivrai en âge florissant [Wereldlijke muziek van Clément Marot]
Die launige Forelle [Franz Schubert met bewerkte variaties van Franz Schöggl]

Hierna volgt de pauze van twintig minuten voor een praatje en drankje. En om de koorleden even op adem te laten komen. Tegelijkertijd kon men het klooster en de kerk bezichtigen. Het was te slecht weer om de mooie tuin in te wandelen. Het waaide hard en de regen kwam met bakken uit de hemel vallen. Het was echt weer om binnen te zitten. Daarom een mooie gelegenheid om door de gangen van het klooster met zijn prachtige gewelven, plafonds en muur schilderingen te lopen. De mooie houten, robuuste trappen, die leiden naar de verschillende verblijven op de etages, maakten indruk op mij . Alleen op speciaal verzoek is het mogelijk om het klooster van binnen te bekijken. Dus bij deze dan.

Pater redemptorist Louis Vercammen C.S.s.R. ging net om 12.00 uur het Angelus klokje luiden voor het middaggebed. Drie maal daags, om 6.00 s’ochtends, om 12.00 uur ’s middags en om 18.00 uur ’s avonds, zo vertelt hij. Verder zegt hij dat ze nog met totaal vijf mensen het klooster bemannen, vier paters en een broeder. Ooit waren er 34 paters en broeders redemptoristen gehuisvest. Inderdaad staan op het presentie bord nog slechts vijf namen te lezen. En ’’Stilte heerscht nu’’ is in de kloostergangen goed op zijn plaats en merkbaar!

Na de pauze komen de zangers en zangeressen weer op. Aangevoerd door Louis Suykerbuyk, dit keer niet met zijn accordeon, maar met keiharde slagen op de grote trom. Dirigent Wilfried Dries geeft dan het sein voor het tweede gedeelte van het aperitiefconcert en opent met ’’De Dorpsfanfare’’.

Deel 2

De Dorpsfanfare [Componist B.J. Verdoorn]
Viens voir les comediens [Charles Aznavour]
Ik zou wel eens willen weten [Jules de Korte]
Laat ons een bloem [Louis Neefs]
Banquet fugue [John Rutter]
Top of the world [The Carpenters 1981]

Naast wereldlijke muziek brengt Ericantat ook religieuze muziek voor feestelijke en andere eucharistievieringen. Gregoriaanse gezangen zijn mooi om te zingen, maar ook om naar te luisteren. Het koor Ericantat laat een keer per maand van zich horen tijdens de H. Mis in de Sint Antonius kerk, Essen-Statie. Op zaterdagavond om 17.00 uur.

De naam Ericantat is ontstaan uit ideeën, naar voren gebracht door mensen uit het buurtschap Essen-Heikant. Erica is een bekende heidesoort, Cantate is een zangstuk en Kant komt van van Heikant. Samengevoegd, verdeeld en gebundeld komt men uit op de naam Ericantat. Zo weet woordvoerder de Heer Jan Loos uit Essen mij te vertellen. Het koor is gehuisvest in parochiekerk ’’De Verrezen Heer, Essen-Heikant’’. Gerepeteerd wordt er in het cafétaria van het rusthuis Sint Michaël in Essen op woensdag avond van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Jan Loos is naast koorlid van Ericantat ook al jarenlang lid van het zangkoor ’’Gaudeamus’’ uit Essen. En Gaudeamus betekent voor het koor, ’’Laat ons vrolijk zijn’’! De leden zingen regelmatig tijdens de H. Mis op Essen-Statie zaterdagavond om 17.00 uur, doch dan enkel Gregoriaans.

Informatie
 • Gepubliceerd:
  24 juli 2017
 • Auteur:
  Cees Sep
 • Periode:
  2010 - heden
 • Dit verhaal speelt zich af in:
  Vlaanderen
Aperitiefconcert Ericantat Essen 2015

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal