Menu
7 maart 2023

Museum Tongerlohuys ontvangt registratie in het Museumregister

Op 7 december 2022 heeft Erfgoedcentrum Tongerlohuys wederom een mooi schildje voor op de gevel ontvangen. Het Tongerlohuys voldoet aan alle criteria in de Museumnorm.

In 2000 ontving Erfgoedcentrum Tongerlohuys als eerste museum in Brabant de registratie van Stichting Museumregister Nederland. Een nieuwe audit was noodzakelijk om de registratie te behouden en eveneens aangesloten te blijven bij de Museumkaart. In de loop der jaren is de normering steeds strenger geworden en de toetsing zwaarder.

Het Tongerlohuys is beoordeeld op 17 normen, waaronder het beleidsplan, collectiebeheer, personeelsbeleid en veiligheid. De beoordeling start met een zelfreflectie. Vervolgens komt de auditor langs voor gesprekken met de directie, Raad van Toezicht en de medewerkers van het museum. De eindbeoordeling wordt samengevat in een eindrapportage. Daarnaast moet het museum voldoen aan de Governance Code Cultuur.

‘’Wij hebben de afgelopen jaren een behoorlijke verbeteringsslag gemaakt. We zijn met elkaar aan de slag gegaan om te professionaliseren. De collectieregistratie is verbeterd, het personeelsbeleid is onder de loep genomen en het beleid voor vrijwilligers staat nu als een huis. Ook verdiepen we ons in verduurzaming en klimaatregulering. We blijven leren en verbeteren, want je krijgt de certificering niet zomaar’’, aldus Janine Verster (Erfgoedcentrum Tongerlohuys).

Stichting Museumregister Nederland Het Museumregister is een register van museale instellingen die aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum. Deze criteria zijn samengevat in de Museumnorm. Het beheer van het Museumregister wordt uitgevoerd door de onafhankelijke stichting Museumregister Nederland. Het doel van museumregistratie is het zichtbaar maken, bewaken en verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse musea ten behoeve van het verantwoord beheer van het museale erfgoed in Nederland.