Museum het Tongerlohuys zoekt erfgoedvrijwilligers voor de Verhalenbank. De geschiedenis van Roosendaal bestaat namelijk niet alleen uit feiten en getallen, maar ook uit persoonlijke verhalen die we bewaren voor de toekomst.

In de Verhalenbank vind je persoonlijke geschiedenissen en anekdotes van Roosendalers, in hun eigen woorden. We blijven verzamelen, want iedereen heeft wel een verhaal te vertellen. En daar hebben we hulp bij nodig van vrijwilligers. Zoek je vrijwilligerswerk en wil je ook een steentje bijdragen aan de geschiedenis van Roosendaal? Lees dan vooral verder!

In het kort

Wij zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om in een team samen te werken. We hebben vier verschillende taken en verzorgen deze zomer een reeks professionele cursussen, zonder kosten voor jou!

  • Taal: schrijf of redigeer interviews en verhalen
  • Netwerken: zoek nieuwe verhalen of mensen
  • Foto of video: leg mensen en hun verhalen vast
  • Interviewen: voer gesprekken

Geen zorgen, je hoeft niet alle taken leuk te vinden. Neem uiterlijk zondag 13 april contact met ons op als één of meer van de taken je aanspreekt.

Wat is de Verhalenbank?

Op onze website kan je al meer dan 450 verhalen vinden. Deze verhalen zijn verteld door Roosendalers of gaan over Roosendaal. Die verhalen zijn een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, want geschiedenis bestaat uit meer dan alleen feiten. Daarom verzamelt het Tongerlohuys steeds meer verhalen, herinneringen, anekdotes, gedichten en interviews.

Wat doet een erfgoedvrijwilliger?

Flexibele taakverdeling met je team

Je mag je specialiseren in één specifieke taak, zoals het afnemen of uitschrijven van interviews. Maar je mag ook alle taken (helpen) uitvoeren, het is aan jou! Je maakt samen met je mede-vrijwilligers de taakverdeling.

Gratis professioneel cursusaanbod

De Verhalenbank is een langlopend project. We vinden het fijn als je een langere tijd bij ons wilt blijven. Daarom biedt het Tongerlohuys een serie professionele cursussen aan in juni en juli van dit jaar. Deze cursussen zijn gratis en speciaal opgezet voor erfgoedvrijwilligers. Ieder teamlid volgt bijvoorbeeld een cursus storytelling,  interviewen, maar ook een cursus omgaan met technisch materiaal en hoe je het verhaal registreert voor de toekomst. Zo kan iedereen wat leren en weten we zeker dat alle verhalen goed bewaard worden voor de toekomst.

Minimaal één keer per maand

Het team komt elke maand samen om verhalen te bewaren voor de toekomst. Het is een langlopend project, dus als je een langere tijd bij ons wilt blijven, is dat fijn! Zo leggen we namelijk niet alleen mooie verhalen vast, maar zorgen we ook voor een gezellig, vast team en waarborgen we continuïteit van de Verhalenbank.

Contact

Wil je je aanmelden of meer weten hoe het is om vrijwilliger te zijn voor het Tongerlohuys? Neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator Linda Groeneweg. Aanmelden kan tot en met zondag 13 april.

Waarom vrijwilliger worden bij museum het Tongerlohuys?

Lees hier wat andere vrijwilligers zo leuk vinden aan vrijwilligerswerk bij het Tongerlohuys:

“Je leert in één keer honderd nieuwe mensen kennen.”

“Je krijgt de kans om je te verdiepen in de geschiedenis van je eigen stad. En dat is stiekem best leuk. Zeker met alle gesprekken die je met collega’s hebt.”

Eerlijk gezegd had ik geen hoge verwachtingen. Museum in Roosendaal, dat kan toch niks zijn? Nu na zes jaar doe ik het nog steeds met veel plezier! Behalve dat het museum absoluut de moeite waard is, heb ik heel veel fijne mensen leren kennen. Met enkelen daarvan heb in intussen ook een fijne vriendschap opgebouwd.” 

Deze wervingscampagne wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Cultuurfonds.