T T

Verhalenbank

De geschiedenis van Roosendaal bestaat niet alleen uit de feiten uit boeken, maar ook uit
persoonlijke verhalen! Daarom verzamelen wij deze in de Verhalenbank. Hier leest u de persoonlijke geschiedenissen van Roosendalers. Heeft u zelf ook een bijzonder verhaal? Wij horen het graag!

Periodes
Plaatsen
Thema's
409-420 van de 430
Waar is de tijd gebleven

Waar is de tijd gebleven

Publicatiedatum 14-06-2017

K09429En dat we als kinderen kentekennummers zaten te schrijven van de weinige auto‘s die voorbij kwamen. Ik weet het nog, met griffel en lei. En o, wee als de griffel brak. En dat we als kind op klompen liepen, niet voor het toeristische, maar als gewoon gebruik. Dat we stoepen moesten schuren en vegen, wanneer het gesneeuwd had. Vuil lag er haast niet op straat.

> Lees meer
Vredeskapel Nispen

Vredeskapel Nispen

Publicatiedatum 14-06-2017

Vredeskapel Nispen (copy)Gedicht over de Vredeskapel in Nispen: "In deze kapel prijkt Maria, Moeder en koningin van de vrede. Na grijze en grauwe jaren, een gedenkteken met 22 namen, van Nispenaren die in de oorlog 1940-1945 omkwamen".

> Lees meer

Het kerstverhaal van lange Teun

Publicatiedatum 08-06-2017

De kost verdiende hij door in de zomer dan bij de ene boer dan bij de andere wat te verdienen, hopelijk genoeg om de lange winter door te komen. In het voorjaar ging hij op zoek naar wat wilgentakken om daar weer bezems van te maken die hij weer aan de man wist te brengen.

> Lees meer
Jeugdherinneringen

Jeugdherinneringen

Publicatiedatum 08-06-2017

Nispen 1935Het bijwonen van kerkdiensten is ontzettend achteruit gegaan. Het was altijd zo gezellig wanneer de mis uit was, nog lekker even kletsen buiten en dan naar huis. Allemaal lopend, gewoon met zoveel mensen samen. Regelmatig werd er gecollecteerd en speldjes uitgedeeld; papieren bloempjes met een kopspeld met glasknop. Ook een fotograaf was regelmatig present om iedereen op de foto te zetten. Later kon men deze plaatjes bij de kruidenier kopen.

> Lees meer
Smid Kees moest terug naar zijn dorpke

Smid Kees moest terug naar zijn dorpke

Publicatiedatum 08-06-2017

Moerstraten 1950 (tegenover kerk  smederij Gommeren)“De saamhorigheid hier, ze zijn allemaal zo met elkaar betrokken. Als de gordijnen ’s morgens niet opengaan, komen ze kijken wat er aan de hand is. Ik kwam terug van Amerika, daar woont mijn oudste zoon. Mijn God, wat was ik blij toen ik de kerktoren van Moerstraten weer zag.”

> Lees meer

Brabantse Revue van 1933 tot 1960

Publicatiedatum 08-06-2017

Gedicht over het toneelgezelschap 'Brabantse Revue'.

> Lees meer
Pietje Erdal

Pietje Erdal

Publicatiedatum 08-06-2017

Carnaval 1958Zijn inkomsten verwierf Pietje door het inkopen van allerlei huishoudelijk gerief (schuurpapier, scheermesjes en -zeep, veiligheidspelden, haarkammen, elastiek, bretels, schoenveters, et cetera) bij Rademakers-van der Put (Putjes) in de Molenstraat en bij Dhaeze op de Markt. Dat alles werd overzichtelijk gesorteerd in een kastje en verkocht aan boerinnen in heel West-Brabant. In vrij korte tijd had hij een aantal routes in zijn hoofd, die hij met de regelmaat van de klok afliep en met succes, want de boerinnen hoefden de deur niet meer uit.

> Lees meer

Onze verloving

Publicatiedatum 08-06-2017

De toestemming kwam en toen moest hij nog een onderhoud hebben met mijn vader en moeder. Natuurlijk kenden ze hem al vrij goed, maar voordat ze mij aan hem afstonden wilden ze toch eerst wat meer van hem weten. Bijvoorbeeld zijn financiële positie en verdere vooruitzichten.

> Lees meer

De jurk van de zilveren bruiloft

Publicatiedatum 08-06-2017

Tijden heb ik de jurk met tegenzin gedragen, maar heel langzaam aan werd het met die tegenzin toch minder. De complimenten over de ‘enige’ jurk bleven en dat kon toch niet altijd als troost bedoeld zijn! Na lange tijd pas durfde ik me op kostschool ermee te vertonen, daar oogstte ik zoveel bijval, en zelfs een non zei eens: ‘Kind, wat heb je toch een geweldig leuke jurk aan!’

> Lees meer

Kiske Dekkers

Publicatiedatum 08-06-2017

Kiske Dekkers 1925Allee vooruit, nog maar is ’n keer ‘n ode aan Kiske Dekkers. De maker van ‘t móóie Roosendaolse lieke “Ik zijn ik van Roosendaol”. Hij heeft dit liedje gemaakt op 17 juni 1923 in Balik-Papan, op het eiland Borneo. Ik heb er mijn vader dikwijls over horen praten en zingen met zijn zussen en broers. Kiske heeft het toch maar eens mooi voor mekaar gekregen, en er voor gezorgd dat het “Roosendaols Lieke” na 90 jaar, nog regelmatig gezongen wordt. 

> Lees meer

De vos

Publicatiedatum 08-06-2017

Gedicht: Een haas moet nooit een vos vertrouwen. Want vossen zijn, en blijven altijd vossen.

> Lees meer

Mijn reis naar Middelburg

Publicatiedatum 08-06-2017

Als de trein het station van Roosendaal verlaat, loop ik naar het raampje aan de linkerkant en een korte tijd voel ik mijn hart samenknijpen van ellende, want die hele stationsweg is een weg van herinneringen. Eerst zie ik het huis van vroegere, reeds gestorven vrienden, en dan komt de Ludwigstraat: op die hoek is Annie door een bom gedood en daarachter zie ik haar huis en het onze, dat mijn vader liet bouwen toen we trouwden.

> Lees meer