Menu

Priense Swaree 2014

Het verhaal

Vrijdagavond 24 januari en in de nacht naar zaterdag 25 januari 2014 bivakkeerden zo’n ruim 280 Tullepetaonen in de parkeergarage Biggelaar. “Het is de nacht van het Swaree”. En dat zegt meer dan genoeg! Tullepetaonen proberen in het bezit te komen voor kaartjes voor het Priense Swaree. Voor de tweede keer werd de Nacht van het Swaree op deze wijze gehouden in de parkeergarage. Twee jaar geleden ging het hals over de kop de parkeergarage in, omdat het koud en te slecht was om op het Tongerloplein te bivakkeren in de openlucht. Op de avond voor de verkoop gingen de echte carnavalsvierders tentjes wegzetten in openlucht op het Tongerloplein. Het werd steeds drukker en elkaar aflossend kwamen ze zo de nacht door op straat in de kou. In de openlucht bivakkeren is ook niet alles, vooral wanneer het regent of sneeuwt in de koudste periode van het jaar. En dat moest anders, vond de carnavalscommissie en organisatie van het Swaree.

Olaf Posthumus vertelt dat ze elf jaar geleden zijn begonnen met het gereguleerd ‘liggen’ op straat voor de kassa van schouwburg De Kring. Om een eerlijke kaartverkoop te garanderen. Want om aan kaartjes te komen moest men vroeg opstaan in de meestal koudste periode van het jaar. Maar voor wat hoort wat, en je moet er wel wat voor over hebben natuurlijk! Daarom koos men ervoor om de nacht door te brengen op de derde etage van de parkeergarage en in elk geval droog. En er dan ook meteen maar een feestje van maken. “Van de nood een deugd maken”, zo zei men dat in “Sirrekustent d’n Biggeleir”. De centrale balie voor uitgifte van ‘ligkaarten’ ging vrijdagochtend open om 11.11 uur.

Vroeg in de avond zat de carnavals stemming er al goed in. Met halogeen heaters om zich warm te houden gezeten op tuinstoelen, met elkaar pratend hield men de ‘wacht’. Veldbedden en ligstoelen waren verboden. Natuurlijk met de nodige kratten bier, sterke drank, schrobbelèr en muziek. Goedgemutste vrouwen van ‘Wa nukt ta nou’ zorgden voor warme soep, koffie en warm eten. Dat was nodig ook, alhoewel het niet zo koud was als twee jaar geleden. Een eerlijke kaartverkoop werd gegarandeerd door knipkaarten. Een prachtig systeem. En eerlijker kan haast niet! Op een kaart met 11 knippen kon men maximaal zes schouwburgkaartjes krijgen. Het magische cijfer 11 komt met regelmaat carnavalesk terug.

Drie mensen konden een kaart vertegenwoordigen om elkaar af te lossen. Of wanneer men naar het toilet moest. Om naar het toilet te gaan kreeg men 11 minuten de tijd. Dat moet kunnen natuurlijk! Bij het uitgaan van de garage stonden om de hoek de openbare toiletten. Vrolijke Tullepetaonen, jong en oud, verkleed en lolmakend brachten zo de nacht door. Om toch maar zeker te zijn van kaartjes voor het ‘Roosendaols Hóógtepunt’. In een hoek van de parkeergarage zitten een groepje van 15 jonge mensen. Ze noemen zich ludiek ‘De Roosendaolse Ampetaanten’. De nieuwe lichting? “Meej veul leut en Meziek”. Carnavalsmuziek galmde door de parkeergarage, Nieuwstraat en Tongerloplein. Prins Ruben 1 kwam om 20.11 uur de cd overhandigen aan het hoofd van de commissie.

De cd met het winnende Roosendaals carnavalslied 2014 van St. Senilia. Olav Posthumus (oud Prins) krijgt als bekende Roosendaler de eerste nieuwe cd aangeboden.

Vanaf 02.00 uur tot 07.30 uur, in de nacht van vrijdag op zaterdag mocht men geen muziek maken of beluisteren. Alle vuil moest door de deelnemers zelf opgeruimd worden. Maar een echte Tullepetaon is behulpzaam! Om 07.30 zaterdagochtend begon men daarmee. Enkele punten uit het reglement. Elke Tullepetaon moest de aanwijzingen van Politie, Brandweer en de Organisatie strikt navolgen. Roken en open vuur waren logisch streng verboden! Uit- en ingangen, looppaden etc. moesten vrij blijven voor Politie, Brandweer en Ambulance. ‘Liggers’ moesten gebruik van de nabij de ‘liglocatie’ aanwezige toiletten. Zaterdagmorgen om 11.11 uur begon de kaartverkoop voor ‘t Priense Swaree.

Het 34e Priense Swaree op 15 februari 2014 in schouwburg De Kring. De officiële opening van het carnaval in Tullepetaonenstad. “Da wor ‘t leutigste plekske van éél de wèireld”. Aangevoerd door Prins Ruben d’n Eerste samen met Sjampetter Michel en Nar Tommeke. Het motto dit jaar is “KOMT DA ZIEN ! ‘T IS SIRREKUS!”. Tijdens het 34e Priense Swaree worden dit jaar revue-achtige passages opgevoerd. Dit in een middag en avondvoorstelling. Met 30 acts door 230 amateurs en een live-orkest die de mensen op het toneel ondersteunen. De middagvoorstelling is om 13.44 uur. En de avondvoorstelling begint om 19.44 uur.

Het veldteken is een bron van inkomsten en bestaat al sinds 1956, zo weet ik. Maar er is ook een traditie voor de horeca, namelijk ‘De uitreiking van de gevelplaot’. Het café dat de meeste veldtekens heeft verkocht wordt geëerd met een bezoek van Prins Ruben 1 en mag er mee pronken het hele jaar door. Op zaterdag 22 februari 2014 om 21.00 uur wordt dan bekend gemaakt welke horecazaak de ‘gevelplaot’ verdient.

Zaterdag 1 maart 2014 komt Prins Ruben 1 om 13.11 uur aan per trein bij de Schuiven aan de kade. Vandaar gaat hij op de Priensewagen naar het Raadhuis op de Markt. Hier zal de Burgemeester ‘de sleutel van de stad’ aan de Prins overhandigen. En dan kan de leutoptocht vertrekken door de straten van Tullepetaonenstad. Vier dagen leut kan er dan gemaakt worden tot dinsdag 4 maart 2014 middernacht.

Wijze woorden van voorzitter Cor Verbocht: “Carnaval verbroedert en verbindt!”. En dat zeiden onze eerste Prins Driek, Henk van Loon en ook Prins Jan (Jan Mol) al ooit. De avond ging naar de nacht, waar de morgen vanzelf sprekend wacht!

Informatie
  • Gepubliceerd:
    20 juni 2017
  • Auteur:
    Cees Sep
  • Periode:
    2010 - heden
  • Trefwoorden:
    Carnaval
  • Dit verhaal speelt zich af in:
    Roosendaal

Samen beleven we meer

Reacties op dit verhaal

Er zijn nog geen opmerkingen

Plaats zelf een reactie
over dit verhaal