Het verhaal
Als ik denk aan het liedje ‘In de winkel van Sinkel/ is alles te koop’ dan staat me direct het winkeltje voor ogen dat zich vijf huizen naast mijn ouderlijk huis bevond. Eigenaars waren de man Popke Driessen en zijn twee zusters. Hoe hij aan de naam Popke kwam weet ik niet, ook niet of het zijn eigen naam of een bijnaam was.
Alledrie waren mager en naar mijn idee ook oud.
Het winkeltje is niet te beschrijven. Het stond propvol met honderden en honderden artikelen. Op de toonbank stonden schuin aflopende houten bakken met glazen deksels en daarin waren talloze namaak sieraden te bewonderen. Aan lijnen die dwars door de winkel liepen hingen allerlei soorten poppen en verder stond de winkel vol met dozen in allerlei formaten. Als we thuis om iets verlegen zaten zei moeder: ‘Haal het maar gauw bij Popke Driessen.’ Of het nu ging om een dweil, borstel, zeem, knikkers, griffels, lampjes, potloden, schrijfpapier of speelgoed in allerlei vormen, ze hadden het allemaal. Het verwonderde me altijd hoe diegene die hielp zo feilloos datgene wat ik vroeg uit een van de talloze dozen tevoorschijn wist te halen.
De twee zusters stierven in de loop der jaren en Popke bleef alleen achter met zijn ‘winkel van Sinkel’. Toen gebeurde iets vreemds. Op een zekere morgen bleef het winkeltje dicht en was Popke nergens te vinden. Het was een levensgroot raadsel. Hij was niet op reis gegaan, hij was niet ziek. Hij was er gewoon ineens niet meer, hij was van de aardbol verdwenen. De hele buurt was er vol van, hoe kan iemand plotseling ‘spoorloos’ zijn? De politie deed alles wat gedaan moest worden, maar zonder resultaat. Nog lange tijd liet men de winkel intact voor het geval dat, maar na maanden en maanden werd alles opgedoekt. Het huis werd veranderd en aan een ander verhuurd. Familie was er geloof ik niet. Popke Driessen raakte in het vergeetboek, zoals zovele dingen die ons eens hevig beroerd hebben. Jaren later werd een huisje afgebroken dat aan een korte doorgang achter Popke Driessens huis stond. Onder de vloer van dat huisje vond men het vermoorde lichaam van de arme Popke. De vroegere bewoner van dit huisje, die ook de dader bleek van deze gruwelijke moord, werd opgepakt en gevangen gezet. Hij had gedacht dat Popke rijk was, maar dat zal wel niet het geval zijn geweest.
Prentbriefkaart: De Markt rond 1924, uitgave: weduwe Driesen, collectie West-Brabants Archief.
Samen beleven we meer
Reacties op dit verhaal