Het verhaal
Nispen, 3 september 2017, een mooie zondagmiddag. Windstil en gelukkig niet zo warm als vorige week zondag met de braderie. Dus goed voor een openluchtconcert in het juweel van Nispen, het openluchttheater. ’’Geen dag zonder Bach’’, zo luidde het thema, van de klassieke middag in het openluchttheater Nispen. Een bijzonder concert kregen we daar geserveerd. Het aantal bezoekers viel wat tegen, doch dat mocht de ’’Bach’’-sfeer niet schaden. Samen met Martyn Smits, als muzikaal leider en de beide symfonieorkesten R.S.O. en B.S.O. was het resultaat geweldig en komt het altijd goed!
Rond 13.00 uur was Martyn Smits in het Openluchttheater Nispen aan het oefenen met ca. zestien leden van het Bergens Jacob Obrecht Symfonie Orkest en Roosendaals Symfonie Orkest. Martijn, enthousiast en humoristisch als altijd, kreeg het voor elkaar om de twee orkesten samen te voegen tot een. Om 14.00 uur was dan de inloop naar de Maria Hemelvaart kerk waar het hele gezelschap kon gaan luisteren naar het orgelconcert. Frans Deelen begroette de ca. 150 bezoekers vanaf de preekstoel en opende het muzikale gedeelte in de kerk. Met een hartelijk welkomwoord wenste hij de bezoekers veel luisterplezier. Daarna gaf hij het woord en daad aan Martyn Smits. Van hem kregen we een stukje geschiedenis over Bach. Boeiend en op hilarische wijze vertelde en legde Martijn uit wat hij op het orgel ging spelen.
Johann Sebastian Bach [1685 tot 1750] was een Duits componist van Barok muziek, violist, organist, klavecinist, muziek pedagoog en dirigent. Bach was een van de grootste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek! Bach werkte veel met getallen. Letter B staat voor 2, de A voor 1, de C voor 3 en de H voor 8. Bij elkaar opgeteld de cijfers 2+1+3+8 =14. De Matthäus Passion bestaat uit 68 muziekstukken [6+8=14] en 14 koralen en uit een kort deel en een lang deel. Beide delen worden in de vorm van een kruis aangegeven, de kruisvorm genaamd. Bij het korte 1e deel ligt de balk horizontaal en bij het lange 2e deel ligt de balk verticaal.
De orgelbespeling in de kerk begon om 14.30 uur, waarbij Martyn Smits het prachtige orgel bespeelde, en zo Johann Sebastian Bach nog populairder maakte! In de kerk zouden drie bekende orgelwerken van Bach te beluisteren zijn. En als eerste werd gebracht ’’Sarabande Badinerie’’, met een speels karakter, uit de 2e orkestsuite van Bach. Daarna was het de bedoeling ’’Air’’ de 3e orkestsuite van Bach en ’’Adagio’’ uit concerto voor Hobo te spelen op het orgel. Maar door onvoorziene omstandigheden besloot de organisatie het orgelconcert in de kerk af te gelasten rond 15.00 uur, omdat er iemand onwel was geworden. Martyn Smits ging met de leden van symfonische verenigingen, Roosendaals Symfonie Orkest en Bergens Symfonie Orkest, na beraad, verder in het openluchttheater. Maar eerst werd de pauze ingelast en kon men bier en wijn proeven. Bier van de plaatselijke brouwerij ’’De Commies’’.
Daarna brachten de beide symfonie orkesten ’’Sarabande Badinerie’’ uit de 2e orkestsuite van Bach. ’’Air’’ de 3e orkestsuite en ’’Adagio’’ uit concerto voor Hobo. De concertmiddag werd rond 16.00 uur afgesloten met dank aan Martyn Smits, R.S.O. en B.S.O. voor hun geweldige inzet. Nispen kan terug zien op een mooie muzikale klassieke middag met voldoende belangstelling. Ondanks dat er op verschillende dorpen en plaatsen in de omtrek ook activiteiten gepland waren en publiek naar zich toe trokken. Er werd geen inkomgeld gevraagd, maar wel een kleine bijdrage voor het openluchttheater om evenementen in de toekomst draaiende te kunnen houden. De Stichting Openluchttheater Nispen is genomineerd voor de Rabobank Roosendaal Cultuurprijs 2017. Organisatie alvast van harte gefeliciteerd met de nominatie!
De recreatieve fietstocht, georganiseerd door Heemkundekring’’ De Heerlijckheijd Nispen’’, had de starttijd vervroegd in verband met het concert. Fietsliefhebbers konden om 11.00 uur in de voormiddag starten in plaats van de namiddag. Zo zien we maar weer: ’’Nispen inspireert’’, en valt er altijd wel wat te beleven.
Foto’s: Corrie Verbraak
Samen beleven we meer
Reacties op dit verhaal